Πέμπτη, Ιουνίου 20, 2024

Εθνικιστικές συγκρούσεις στο Euro 2024 – Η Σερβία θα αποχωρήσει εάν δεν τιμωρηθούν Κροατία και Αλβανία «Σκοτώστε τους Σέρβους» ήταν το σύνθημα που αντηχούσε από Αλβανούς και Κροάτες στο Euro 2024.









 

Την άμεση τιμωρία της Κροατίας και της Αλβανίας ζητάει η σερβική ομοσπονδία από την UEFA, καθώς οι οπαδοί τους στο Euro φώναξαν εθνικιστικά συνθήματα σε βάρος των Σέρβων.

Μάλιστα η Σερβία απειλεί πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει τιμωρία για τις Κροατία και Αλβανία, τότε θα αποχωρήσει από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ένα από τα συνθήματα που αντηχούσε από τις εξέδρες Κροατών και Αλβανών, στον μεταξύ τους αγώνα, ήταν «σκοτώστε τους Σέρβους».


Ο γενικός γραμματέας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Σερβίας Γιόβαν Σουρμπάτοβιτς τόνισε μεταξύ άλλων πως ζητείται η «παραδειγματική τιμωρία» της Κροατίας και της Αλβανίας, εκφράζοντας μάλιστα τη «σιγουριά» πως αυτό θα συμβεί. Ωστόσο, όπως είπε, εάν η UEFA δεν προχωρήσει σε τιμωρία των δύο ομάδων, τότε η Σερβία είναι αποφασίσμενη να προχωρήσει στις δικές της κινήσεις «ακόμη και εάν αυτό κοστίσει την συμμετοχή μας στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα».

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη η UEFA, πάλι μετά από παρέμβαση της Σερβίας, προχώρησε στην ακύρωση της διαπίστευσης του Κοσοβάρου δημοσιογράφου, Άρλιντ Σαντίκου, ο οποίος έκανε εθνικιστική χειρονομία (τον αετό της «Μεγάλης Αλβανίας») προς τους Σέρβους οπαδούς.








Πρόκειται για μια χειρονομία που χρησιμοποιείται από τους Αλβανούς εθνικιστές σχετικά με το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, δείχνοντας πως η περιοχή ανήκει στην Αλβανία και όχι στη Σερβία. Οι εντάσεις μεταξύ Σέρβων και Αλβανών στο Κόσοβο είναι διαχρονικές και αναζωπυρώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με διάφορες αφορμές.

Εν τω μεταξύ, μόλις λίγα 24ωρα νωρίτερα, σε Σερβία και Αλβανία επιβλήθηκαν πρόστιμα για εθνικιστικά πανό που σήκωσαν οι οπαδοί τους, κατά τη διάρκεια των αγώνων των ομάδων τους. Η δε Σερβία τιμωρήθηκε και με πρόστιμο 12.250 λιρών, αφού οι οπαδοί της πέταξαν αντικείμενα κατά τη διάρκεια του αγώνα της Αγγλίας.
 




«Τιμωρηθήκαμε για μεμονωμένες περιπτώσεις και οι οπαδοί μας συμπεριφέρθηκαν πολύ καλύτερα από τους άλλους», ισχυρίστηκε ο Σουρμπάτοβιτς και πρόσθεσε: «Ένας οπαδός τιμωρήθηκε για ρατσιστικές προσβολές και αυτό δεν αφορά όλους τους άλλους. Εμείς οι Σέρβοι είμαστε “κύριοι” και γι' αυτό απευθύνω έκκληση στους οπαδούς να παραμείνουν “κύριοι”».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου