Κυριακή, Ιουνίου 09, 2024

Αλλαγή παρόχου ρεύματος χωρίς δικαιολογητικά μέσω gov.gr - Με έναν όρο Νέα εποχή στην αλλαγή παρόχου ρεύματος. Δυνατότητα ηλεκτρονικής αίτησης μέσω gov.gr, αυτόματα, χωρίς δικαιολογητικά.





 

 

Πιο εύκολη γίνεται σε λίγες εβδομάδες η αλλαγή παρόχου ρεύματος, αφού θα είναι δυνατή η υποβολή αιτήματος, ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr και μάλιστα χωρίς να είναι απαραίτητο κανένα δικαιολογητικό, μιας και θα υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία στην πλατφόρμα.

Η διαδικασία θα είναι σχεδόν η ίδια με αυτή που ισχύει σήμερα, όμως, η βασική διαφορά θα είναι ότι δεν χρειάζεται να μαζέψετε τα δικαιολογητικά, παρά μόνο να δίνετε έγκριση στον νέο πάροχο να αντλήσει τα στοιχεία από το Gov.gr Wallet. Βέβαια, θα πρέπει να έχετε κατεβάσει και να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή για να υπάρχουν τα στοιχεία που θα χρειαστούν για τη σύναψη του νέου συμβολαίου προμήθειας ρεύματος.


Πιο αναλυτικά, αφού συμφωνήσετε στο νέο σας πρόγραμμα με την εταιρία της επιλογής σας, εκείνη θα αντλεί τα προσωπικά στοιχεία από το «ψηφιακό πορτοφόλι». Στη συνέχεια, θα λαμβάνετε μία ειδοποίηση και όταν συναινέσετε, τότε θα ολοκληρώνεται και η διαδικασία.

Ειδικότερα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουν ξεκινήσει συνεργασία προκειμένου να διαμορφώσουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Φυσικά, θα απαιτούνται οι κωδικοί Taxisnet.


Η νέα υπηρεσία θα παρουσιαστεί σε λίγες εβδομάδες.
Πώς αλλάζω πάροχο ρεύματος σήμερα με τα νέα τιμολόγια - Τα δικαιολογητικά

Προς το παρόν, και μέχρι να έρθει η δυνατότητα να αλλάζετε πάροχο ηλεκτρονικά, θα πρέπει να βρείτε τον πάροχο ρεύματος που είναι στα μέτρα σας, αλλά και να συγκεντρώσετε κάποια απαραίτητα έγγραφα.

Για να υπογράψετε νέα σύμβαση με άλλο πάροχο ρεύματος θα χρειαστείτε:Aντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άδειας παραμονής/άδειας διαμονής
Επίσημο έγγραφο που να πιστοποιεί το ΑΦΜ
Τελευταίος λογαριασμός ρεύματος από τον προηγούμενο Προμηθευτή και αποδεικτικό της πληρωμής ή της ρύθμισής του
Ένδειξη του μετρητή (π.χ. φωτογραφία)

Αν θέλετε η νέα σύμβαση να γίνει από άλλο πρόσωπο θα χρειαστείτε:Επικυρωμένη εξουσιοδότηση (πρωτότυπη ή απλή φωτοτυπία) από ΚΕΠ ή μέσω gov.gr
Αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή άδεια παραμονής/διαμονής του εξουσιοδοτούμενου
Για το πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου αν η νέα σύμβαση παραμείνει στο ίδιο όνομα με αυτό που υπάρχει καταχωρημένο στο σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ, όπως αυτό έχει δηλωθεί από τον τωρινό σας Προμηθευτή τότε, σύμφωνα με τα ισχύοντα από τη ΡΑΕ, δεν απαιτείται ο έλεγχος Υπεύθυνης Δήλωσης Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη (ΥΔΕ).

Τέλος τονίζεται ότι η αλλαγή προμηθευτή γίνεται χωρίς καμία χρέωση. Αυτό που θα πρέπει να πληρώσετε είναι η εγγύηση που ζητάει ο κάθε πάροχος, η οποία έχει άλλη χρέωση ανά εταιρία.


Σε κάθε περίπτωση, για αλλαγή παρόχου ρεύματος θα πρέπει να επικοινωνήσετε είτε τηλεφωνικά είτε μέσω email με τον πάροχο που θα επιλέξετε εσείς. Το αρμόδιο τμήμα θα σας κατευθύνει για τα έγγραφα που είναι απαραίτητα.

Επιπλέον, πολλές εταιρίες ενέργειας έχουν και την online εγγραφή, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι υποχρεωτική η εμφάνισή σας σε κάποιο φυσικό κατάστημα.
Τέλος το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος - Έρχεται το... μεσημεριανό

Όπως έχει ανακοινωθεί το μεσημεριανό ρεύμα θα ισχύει από τις 11:00 το πρωί έως τις 16:00 το μεσημέρι και οι τιμές θα είναι όπως αυτές του νυχτερινού, δηλαδή αρκετά μειωμένες.

Τονίζεται ότι το νυχτερινό τιμολόγιο λειτουργεί με διαφορετικό ωράριο ανάλογα με την εποχή. Συγκεκριμένα, το χειμερινό ισχύει από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου, καλύπτοντας τις ώρες 02:00-08:00 και 15:00-17:00, ενώ το θερινό ισχύει από την 1η Μαΐου έως τις 31 Οκτωβρίου και αφορά τις ώρες 23:00-07:00.


Όταν έρθει το μεσημεριανό θα γίνουν και οι αντίστοιχες τροποποιήσεις και αλλαγές στο ρεύμα το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και λίγες μέρες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει τη δυνατότητα μετατόπισης του νυχτερινού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος στις μεσημεριανές ώρες για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των περικοπών πράσινης ενέργειας και των μηδενικών και αρνητικών τιμών που προκύπτουν λόγω της ανεπάρκειας της ζήτησης να ακολουθήσει την αυξανόμενη παραγωγή των ΑΠΕ.

Οι προτεινόμενες ενέργειες θα καθοριστούν μέσω συνεργασίας μεταξύ της ΡΑΑΕΥ και του ΔΕΔΔΗΕ, και θα ενσωματωθούν σε μια νομοθετική ρύθμιση.

Με τη μετατόπιση μέρους της κατανάλωσης σε ώρες χαμηλής ζήτησης, τα νοικοκυριά μπορούν να συμβάλουν στην εξισορρόπηση του φορτίου μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
Ρεύμα: Αυξήσεις έως 65% στους λογαριασμούς τον Ιούνιο

Μεγάλη πίεση στον οικογενειακό προϋπολογισμό αναμένεται να ασκήσουν οι τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, αφού οι καταναλωτές θα δουν «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος ακόμα και έως 65% για τον Ιούνιο. Τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος θα έχουν σημαντικές αποκλίσεις για αυτόν τον μήνα και έτσι θα προκύψουν νέοι... τυχεροί και άτυχοι. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ συγκεντρώνει το 63% του συνόλου των καταναλωτών και ήδη έχει ανακοινώσει έκπτωση που απορροφά την εκτίναξη στην τιμή της χονδρεμπορικής. Αλλά και άλλοι πάροχοι προχωρούν σε κινήσεις για να περιορίσουν τις αυξήσεις στους καταναλωτές.


Με το που μπήκε το καλοκαίρι και μας υποδέχτηκε ο καύσωνας, πήραν την ανιούσα οι τιμές στο ρεύμα, πάνω που αρχίζει η περίοδος μαζικής χρήσης των κλιματιστικών.

Ο Ιούνιος είναι ο πρώτος μήνας από την καθιέρωση των νέων χρωματιστών τιμολογίων που σταματά η πτωτική πορεία στις τιμές του ρεύματος. Τον Μάιο η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώθηκε στα 81,08 ευρώ από 60,11 ευρώ. Οι τιμές θα ανέβουν και άλλο λόγω της αυξημένης ζήτησης και των ανατιμητικών τάσεων στην τιμή του φυσικού αερίου. Αναμένεται, πάντως, η αυξητική πορεία να διαρκέσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου