Σάββατο, Ιουνίου 15, 2024

Τα «φάλτσα» του ανασχηματισμού και το μετέωρο βήμα του Κ. Μητσοτάκη O Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη λογική rotation, που εφάρμοσε μετά τις εθνικές εκλογές και αποδείχθηκε στην πράξη αποτυχημένη.



Menelaos Myrillas / SOOC

 


Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
 


«Ανασχηματισμός χωρίς κεντρική ιδέα» θα μπορούσαν να τιτλοφορούνται οι χθεσινές, πρώτες αλλαγές της δεύτερης γαλάζιας τετραετίας στη σύνθεση της κυβέρνησης, αφού τα πολιτικά μηνύματα που εξέπεμψε είναι ισχνά και δεν απαντούν στα βασικά ζητήματα που ανέδειξαν οι πρόσφατες ευρωκάλπες.

Πέντε 24ωρα μετά τις Ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής, κι ενώ όλοι είχαν προετοιμαστεί για έναν δομικό και ριζικό ανασχηματισμό που θα έστελνε ισχυρό σήμα στους διαμαρτυρόμενους πολίτες ότι η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε σε γενικές γραμμές τη λογική του rotation που εφάρμοσε μετά τις εθνικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού και αποδείχθηκε στην πράξη αποτυχημένο.


Μόνο που αυτή τη φορά, «οι μουσικές καρέκλες» ήταν αριθμητικά λίγες, ενώ τρεις εξ αυτών, κατέλαβαν ο Τ. Θεοδωρικάκος, ο Ν. Παναγιωτόπουλος και ο Κ. Τσιάρας, στα υπουργεία Ανάπτυξης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου και ΥΠΑΑΤ αντίστοιχα, οι οποίοι ήταν υπουργοί την προηγούμενη τετραετία και παρέμειναν εκτός από τον Ιούνιο του 2023 ως χθες. Αντιστοίχως, η κυρία Νίκη Κεραμέως μετακινήθηκε από την «καρέκλα» του υπουργείου Εσωτερικών σε εκείνη του υπουργείου Εργασίας και ο κ. Θ. Λιβάνιος από την «καρέκλα» του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών στην «πολυθρόνα» του υπουργού.

Από το νέο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει σήμερα με τη νέα του σύνθεση, απουσιάζουν ο Λευτ. Αυγενάκης που πλήρωσε πολλά, από τους δυσαρεστημένους αγρότες μέχρι την εκλογική ήττα στο Ηράκλειο (και άλλα), η Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Δημ. Καιρίδης, ο οποίος «θυσιάστηκε» στον βωμό της ανάγκης να ηγηθεί του ευαίσθητου τομέα της μετανάστευσης, ένας πιο «καθαρός δεξιός», με το ειδικό βάρος του πρώην υπουργού Άμυνας και βεβαίως ο κ. Κ. Σκρέκας, στον οποίον εστάλη ο «λογαριασμός της ακρίβειας», αν και όλους τους προηγούμενους μήνες, άκουσε αρκετές φορές τον πρωθυπουργό να τον επιβραβεύει για τους χειρισμούς του, με φόντο τα ράφια σούπερ μάρκετ και αλλού.


Υπ' αυτή την έννοια, το στοίχημα και η πρόκληση για τον μπαρουτοκαπνισμένο Τάκη Θεοδωρικάκο είναι μεγάλα, αφού ο Κ. Μητσοτάκης έχει αποσαφηνίσει με καθαρό τρόπο ότι δεν προτίθεται να αλλάξει ρότα, ούτε συζητά πχ τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, όπως ζητάει επιμόνως η αντιπολίτευση. Και γενικότερα, όμως, στον τομέα της οικονομίας αλλά και της ενέργειας, δεν αναμένεται αλλαγή πλεύσης, αφού ο μόνος που απομακρύνθηκε ήταν ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης και αυτός για την ανάγκη να δοθεί ένα αδύναμο, πάντως, μήνυμα στους ελεύθερους επαγγελματίες που αντιδρούν για το νέο σύστημα φορολόγησης.

Βεβαίως, όπως αποκάλυψε το iEidiseis.gr, στις αρχικές προθέσεις του πρωθυπουργού ήταν να μετακινηθεί από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Εξωτερικών ο Κ. Χατζηδάκης και με τη σειρά του ο Γ. Γεραπετρίτης να επιστρέψει στα παλιά του λημέρια του Μεγάρου Μαξίμου. Ο σχεδιασμός, όμως, «σκόνταψε» στην κατηγορηματική άρνηση του υπουργού Οικονομικών. Ανάλογη στάση λέγεται στο παρασκήνιο ότι κράτησε και ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, όταν βολιδοσκοπήθηκε η πιθανότητα μετακίνησής του σε άλλο χαρτοφυλάκιο.


Μ αυτά κι αυτά, ούτε δομικές αλλαγές υπήρξαν, αφού κανέναν από τα σχέδια συγχώνευσης χαρτοφυλακίων δεν προχώρησε, ούτε επιλογές προσώπων με γεωγραφικά κριτήρια έγιναν, με εξαίρεση τη Θεσσαλία, η οποία υπερεκπροσωπείται στη νέα κυβέρνηση. Αντιθέτως, η Κρήτη υποεκπροσωπείται, ενώ η Θράκη καθόλου.

Στο νέο σχήμα, βέβαια, εκπροσωπείται η τάση των «καθαρών δεξιών» του Αντ. Σαμαρά, με τον Κώστα Καραγκούνη στη θέση του υφυπουργού Εργασίας, η Μακεδονία, κυρίως η Θεσσαλονίκη, με τον Κώστα Γκιουλέκα στο υφυπουργείο Μακεδονίας και φυσικά η Θεσσαλία, σε νομούς της οποίας εκλέγονται ο κ. Τσιάρας (Καρδίτσα, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), ο κ. Κέλλας (Λάρισα, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), η Κατερίνα Παπακωστα (Τρίκαλα, υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής) και ο Χρήστος Τριαντόπουλος (Μαγνησία, παραμένει υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου