Πέμπτη, Ιουνίου 27, 2024

Swiftonomics: Η κατάρριψη του υπέροχου μύθου της Τέιλορ Σούιφτ - Η αλήθεια της οικονομίας Αναμφίβολα η Τέιλορ Σούιφτ είναι φαινόμενο, αλλά στην οικονομία χρειάζεται μεγενθυντικός φακός για να το δεις...






 


Γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου
 


Η φρενίτιδα της Τέιλορ Σουίφτ έφτασε και στην Ευρώπη. Η θρυλική - πλέον – περιοδεία της Eras Tour ξεκινάει στη γηραιά ήπειρο με την σούπερ σταρ της παγκόσμιας βιομηχανίας να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού σε τουλάχιστον 18 πόλεις.

Το 2023 η Τέιλορ Σούιφτ κατέρριψε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Εισιτήρια και γεμάτα στάδια, πωλήσεις δίσκων, πρώτες θέσεις σε charts, ακροάσεις σε spotify, προβολές βίντεο, ακόλουθοι σε social media… Σε όλα καταγράφηκαν πρωτοφανή μεγέθη. Η ίδια πέρασε πλέον στη λίστα των δισεκατομμυριούχων και ανακηρύχθηκε σε «πρόσωπο της χρονιάς» από το περιοδικό Time.


Έτσι ανακαλύφθηκαν νέοι τρόποι για να μετρηθεί η απήχησή της: Η σεισμική δόνηση που καταγράφεται από τους θαυμαστές της κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας, η επιρροή της σε κάθε δημόσια εμφάνιση, τα πανεπιστημιακά μαθήματα που ασχολούνται με το φαινόμενο της ή η επίδρασή της στην οικονομία των πόλεων και των χωρών που επισκέπτεται…

 





Επιχειρηματίες εμφανίζονται να πανηγυρίζουν όταν ανακοινώνεται μια συναυλία της στην πόλη τους. Δήμαρχοι, ακόμη και εθνικοί ηγέτες, διαγκωνίζονται για να επωφεληθούν επικοινωνιακά από την επιρροή της. Στις ΗΠΑ, οι Δημοκρατικοί ευελπιστούν σε μια δήλωση υποστήριξής προς τον Τζο Μπάιντεν, εκτιμώντας πως θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην προεκλογική εκστρατεία για την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο.

Η Τέιλορ Σουίφτ παρουσιάζεται ως ένας σύγχρονος «Μίδας». «Ό,τι αγγίζει γίνεται χρυσός»… Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν πολλοί. Ο Φίλιπ Λέιν, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, αναφέρθηκε στην σούπερ σταρ όταν ρωτήθηκε για τον πληθωρισμό στον τομέα των υπηρεσιών στην Ευρώπη.


Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ο δημοσιογράφος τον ρώτησε για την επίδραση που μπορεί να έχουν διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι και το Euro 2024 στη Γερμανία. «Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση», είπε και πρόσθεσε: «Δεν αναφερθήκατε όμως και στην περιοδεία της Τέιλορ Σουίφτ».


Παροξυσμός και οικονομικές θεωρίες

Η επίδραση της Eras Tour στην οικονομία είναι μια συχνή συζήτηση στις ΗΠΑ. Εκτιμάται πως η περιοδεία θα μπορούσε να αποφέρει μόνο στη Βόρεια Αμερική 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια από τα εισιτήρια, τα προϊόντα που καταναλώνουν οι θαυμαστές της, τη διαμονή τους και τα ταξίδια που κάνουν για να τη δουν.

Ορισμένοι ισχυρίζονται πως η ζήτηση που δημιουργεί το Eras Tour για δωμάτια ξενοδοχείων και πτήσεις θα μπορούσε να προκαλέσει αυξήσεις στις τιμές. Τον περασμένο μήνα, γράφουν οι New York Times, ο ρυθμός πληθωρισμού της Πορτογαλίας επιταχύνθηκε εν μέρει λόγω της αύξησης των τιμών των ξενοδοχείων στη Λισαβόνα «που προέκυψε από ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός», δήλωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Η Τέιλορ Σουίφτ εμφανίστηκε στην πρωτεύουσα της χώρας στις 24 και 25 Μαΐου.


Ο Lucas Krishan, στρατηγικός αναλυτής της TD Securities στο Λονδίνο, εκτίμησε πως οι συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ τον Αύγουστο στην αγγλική πρωτεύουσα θα μπορούσαν εν μέρει να αυξήσουν τον πληθωρισμό των υπηρεσιών στη Βρετανία, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως μια από τις ημερομηνίες εμφάνισής της συμπίπτει με την ημέρα που η στατιστική υπηρεσία της χώρας καταγράφει δεδομένα και τιμές. Είναι γεγονός πως και στο Λίβερπουλ, όπου εμφανίστηκε πριν από λίγο καιρό, υπήρξε μια αύξηση στις τιμές των ξενοδοχείων.


Η σκληρή γλώσσα της οικονομίας

Κάπου εδώ όμως παρεμβαίνει η σκληρή γλώσσα των αριθμών και της οικονομίας. Αναμφίβολα η Τέιλορ Σουίφτ αποτελεί ένα φαινόμενο, ακόμη και σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών. Ωστόσο αυτό απέχει πολύ από τον ισχυρισμό πως θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο σε εθνικές οικονομίες ή ακόμη και σοβαρή επίδραση σε τοπικές οικονομίες.

«Προφανώς η Τέιλορ Σούιφτ είναι απίθανο να επηρεάσει κεντρικές πολιτικές για την οικονομία. Είναι απίθανο να επηρεάσει τα συνολικά οικονομικά μεγέθη. Και δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να πιστεύει πραγματικά ότι η ανάπτυξη μιας χώρας μπορεί να βασιστεί στις συναυλίες μιας σούπερ σταρ», δήλωσε στους New York Times ο Τζόρζ Μοράν, οικονομολόγος στη Nomura.

«Ο οίκος Barclays εκτίμησε πρόσφατα πως η περιοδεία της Τέιλορ Σούιφτ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση εσόδων σχεδόν 1 δισεκατομμυριού λιρών στη βρετανική οικονομία. Πρώτες αυτές οι προβλέψεις δύσκολα μπορούν να τεκμηριωθούν, επειδή κανείς δεν ξέρει πραγματικά πόσοι άνθρωποι και πόσο θα δαπανήσουν. Ακόμη όμως και έτσι να είναι, το 1 δισεκατομμύριο λίρες, αν και ακούγεται εντυπωσιακό, δεν είναι αρκετό για να αναζωογονήσει τη στάσιμη βρετανική οικονομία», υπογάμμισε ο Μοράν.

 

Ενδεχομένως, είπε, για ορισμένες τοπικές οικονομίες και κάποιους τομείς, η περιοδεία να έχει αντίκτυπο. Για παράδειγμα, όταν κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια οι αναζητήσεις στην AirBnb στις πόλεις της Βρετανίας που θα φιλοξενούσαν συναυλίες σχεδόν τριπλασιάστηκαν.


Η κατάρριψη του μύθου των «Swiftonomics»

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν πως τα «Swiftonomics», η «οικονομία της Τέιλορ Σούιφτ», δεν είναι και τόσο πραγματική, αλλά «τυφλώνει» εξαιτίας της λαμπρότητας του «άστρου» της. Όπως σχολιάζεται στο Reuters, η Τέιλορ Σούιφτ μπορεί να φέρνει επανάσταση στη μουσική βιομηχανία, αλλά μόλις ο ενθουσιασμένος καταλαγιάσει, χρειάζεται μεγεθυντικός φακός για να εντοπίσει κάποιος το πραγματικό οικονομικό όφελος.

Για παράδειγμα στη Στοκχόλμη, παρακολούθησαν τις τρεις συναυλίες της τον Μάιο, σχεδόν 180.000 άνθρωποι. Οι μισοί από αυτούς προέρχονταν από το εξωτερικό. Ο τζίρος εκτιμήθηκε σε περίπου 850 εκατομμύρια κορώνες, δηλαδή 81 εκατομμύρια δολάρια. Προφανώς αυτό είναι ένα υπέροχο τριήμερο για τη Στοκχόλμη και ειδικά για τον τουριστικό τομέα της. Αυξήθηκαν ακόμη και οι πωλήσεις καουμπόικων καπέλων κατά 155%. Αλλά στην πράξη δεν σημαίνει τίποτα για την σουηδική οικονομία, η οποία κατέχει την όγδοη θέση στην ΕΕ με ετήσιο ΑΕΠ περίπου 620 δισεκατομμυρίων δολαρίων.





«Σε μικροεπίπεδο, τέτοιες εκδηλώσεις παρέχουν μια ώθηση, αλλά ακόμη και αυτή είναι μικρή και προσωρινή», δήλωσε ο Πιέτ Χάινς Κρίστιανσεν του Danske. Η βασική αρχή είναι πως αυτές οι καταναλωτικές δαπάνες, ατομικές ή οικογενειακές, θα γίνονταν έτσι κι αλλιώς. Απλώς όταν εμφανίζεται η Τέιλορ Σουίφτ ή συμβαίνει μια άλλη εκδήλωση, τότε κατευθύνονται σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Διαφορετικά θα πήγαιναν κάπου αλλού. «Είναι για συγκεκριμένους τομείς, όπως για ξενοδοχεία και catering όπου κι αν πηγαίνει η Taylor Swift ή για πωλήσεις μπύρας για παράδειγμα σε μια ποδοσφαιρική διοργάνωση»

«Υπάρχει φαινόμενο Τέιλορ Σούιφτ, αλλά είναι εξαιρετικά μικρό και προσωρινό, στην καλύτερη περίπτωση», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος της ING.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου