Κυριακή, Ιουλίου 21, 2024

Κόλαφος η Ευρωβουλή: Η Ελλάδα θα καταρρεύσει σε 10 χρόνια - Ο υπερτουρισμός πλήττει θανάσιμα τη χώρα και την οικονομία της

 


«Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής κρίσης λόγω της υπερφόρτωσης της τουριστικής της βιομηχανίας», επισημαίνει έκθεση - κόλαφος του... Ευρωκοινοβουλίου για τους κινδύνους που προκύπτουν στην οικονομία της χώρας μας, λόγω του υπερτουρισμού. 

Μάλιστα, η σχετική έρευνα αναδεικνύεται και από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αρχής γενομένης από την Pravda.
Όπως τονίζει το ρωσικό έντυπο, η αρμόδια επιτροπή της Ευρωβουλής δημοσίευσε μια έκθεση που επισημαίνει την ανάγκη για ριζική αναμόρφωση του τουριστικού προϊόντος.
Η αύξηση των τουριστών έχει ασκήσει αυξημένη πίεση ιστορικούς χώρους πολιστιστικού ενδιαφέροντος όπως η Ακρόπολη, η οποία έχει αναγκαστεί να επιβάλει προσωρινούς περιορισμούς στις επισκέψεις.
Από τον Απρίλιο του 2024, οι ίδιοι κανόνες θα ισχύουν και για άλλους αρχαιολογικούς χώρους, υπογραμμίζουν οι Ρώσοι συντάκτες.

Τεράστιο ζήτημα η μονοκαλλιέργεια του τουριστικού προϊόντος

Παράλληλα, η Pravda αναδεικνύει τον κρίσιμο και ευαίσθητο ρόλο που κατέχει η βιομηχανία του τουρισμού, στο συνολικό τοπίο της ελληνικής οικονομίας.
«Ο τουρισμός αποτελεί βασικό τομέα της ελληνικής οικονομίας, καλύπτοντας το 25% του ΑΕΠ της χώρας, αλλά η ανάπτυξή του προκαλεί σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, ενώ επιφέρει ελλείψεις σε πόσιμο νερό και ηλεκτρική ενέργεια» σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί ένα μοντέλο βιώσιμου τουρισμού που θα εξισορροπεί τα συμφέροντα της κοινωνίας και τα οικονομικά οφέλη», προσθέτει.
«Διαφορετικά, η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες», καταλήγει με νόημα η ιστορική ρωσική εφημερίδα.

pravda.JPG

Mirror: Κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας - Έλλειμμα οράματος και στρατηγικής

Σε παρόμοιο τόνο κινείται και η βρετανική  Mirror αναδεικνύοντας την επίμαχη μελέτη του Ευρωκοινοβουλίου.
«Ο τουρισμός στην Ελλάδα θα μπορούσε να καταρρεύσει σε 10 χρόνια εάν δεν γίνουν σημαντικές αλλαγές στον κλάδο, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Το hotspot των διακοπών [σ.σ. την Ελλάδα] υποφέρει από «υπερ-τουρισμό» και δεν απέχει πολύ μια μεγάλη κατάρρευση του κλάδου, αποκάλυψε μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το τρέχον τουριστικό μοντέλο δεν είναι βιώσιμο και θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση του τουριστικού τομέα και μεγάλου μέρους της ελληνικής οικονομίας μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, προειδοποιεί η έκθεση», υπογραμμίζει το βρετανικό έντυπο.
«Ο τρόπος διαχείρισης του νερού και της ενέργειας, η φροντίδα των πολιτιστικών και ιστορικών τοποθεσιών και η διατήρηση της παράκτιας ζώνης σε καλή κατάσταση αποτελούν τομείς, όπου προκύπτουν τεράστια προβλήματα, τονίζεται στο εν λόγω δημοσίευμα.
Η επιτροπή ζήτησε την ανάπτυξη ενός βιώσιμου μοντέλου για τον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει «έλλειψη οράματος και στρατηγικής».
Οι ελληνικές ακτές έχουν επίσης πληγεί, καθώς η ανεξέλεγκτες αφίξεις έχουν επιφέρει τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον, υπογραμμίζεται.
«Η γενικευμένη αίσθηση των πολιτών είναι ότι η παράκτια ζώνη και η δημόσια χρήση της απειλούνται ολοένα και περισσότερο από την απερίσκεπτη, και μερικές φορές αυθαίρετη, τουριστική ανάπτυξη», αναφέρει παραιτέρω η Daily Mirror, επικαλούμενη κι αυτή με τη σειρά της την έρευνα της Ευρωβουλής.
«Λόγω του αυξανόμενου αριθμού επισκεπτών, πολλές διαφορετικές ελληνικές τοποθεσίες αντιμετωπίζουν αυξημένη ζήτηση για καταλύματα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι σε ορισμένα μέρη, όπως η Αθήνα, οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα τύπου Airbnb αντιπροσωπεύουν πλέον πάνω από το 40% των διαθέσιμων κλινών», καταλήγει το βρετανικό δημοσίευμα, θίγοντας τα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν λόγω του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

mirror.JPG

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου