Σάββατο, Ιουλίου 13, 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Στον «αέρα» το τρίαθλο και η μαραθώνια κολύμβηση - Παραμένει επικίνδυνος ο Σηκουάνας Οι γαλλικές Αρχές έχουν δαπανήσει τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ για τον καθαρισμό του Σηκουάνα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2024.




AP | Thomas Padilla

 
 


Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι, ο ποταμός Σηκουάνας εξακολουθεί να μην είναι ασφαλής για κολύμπι λόγω των υψηλών επιπέδων βακτηρίων E. Coli στο νερό, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το CNN, στον ποταμό Σηκουάνα προγραμματίζεται να γίνουν το τρίαθλο αλλά και η μαραθώνια κολύμβηση, ωστόσο ενδέχεται οι αθλητές να εκτεθούν σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους. Οι Αρχές, παρ' όλα αυτά, λένε ότι υπήρξε μια γενική βελτίωση στην ποιότητα του νερού του Σηκουάνα, καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές κατά τις τελευταίες εβδομάδες και είναι πλέον «σίγουροι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες»






Δήμαρχος Παρισιού: «Θα βουτήξω στον Σηκουάνα»

«Έχουμε καιρικές συνθήκες που συνάδουν περισσότερο με την εποχή», δήλωσε την Τετάρτη (10/7) ο Αντουάν Γκιγιού, αντιδήμαρχος του Παρισιού, στο CNN σε τηλεφωνική συνέντευξη και πρόσθεσε: «Η ποιότητα του Σηκουάνα είναι καλή». Ακόμα, η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο την Τετάρτη (10/7) ότι θα κολυμπήσει στον ποταμό Σηκουάνα την επόμενη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να δείξει την καταλληλότητά του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 παρά τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την καθαριότητα.

Χαρακτηριστικά, η Αν Ινταλγκό ανέφερε στο France Inter ότι «θα βουτήξει μέσα την επόμενη εβδομάδα» και ότι «το νερό θα είναι «απολυμασμένο, αυτό είναι σίγουρο». Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι μεμονωμένα γεγονότα βροχόπτωσης μπορούν γρήγορα να προκαλέσουν εκ νέου αύξηση των επιπέδων E. Coli. Μόλις στις 30 Ιουνίου, ύστερα από βροχή την προηγούμενη ημέρα, τα επίπεδα E. Coli αυξήθηκαν σε περίπου 2000 CFU/100mL στη γέφυρα Alexandra III. Αυτό είναι διπλάσιο από το επίπεδο που απαιτείται για «καλή» ποιότητα νερού, σύμφωνα με τα πρότυπα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας του Τριάθλου.












Εάν τα επίπεδα E. Coli είναι πάνω από 1000 CFU/100mL, το κολυμβητικό σκέλος του τριάθλου θα πρέπει να ακυρωθεί, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Τριάθλου, εκτός εάν η ιατρική επιτροπή της διοργάνωσης αποφασίσει ότι ο αγώνας μπορεί να συνεχιστεί.


Η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» δήλωσε, αυτή την εβδομάδα, στο CNN ότι έχει «πλήρη εμπιστοσύνη» στο έργο που έχει αναλάβει ο δήμος του Παρισιού, επισημαίνοντας: «Παρ' όλα αυτά, το ενδεχόμενο για μη εποχιακά καιρικά φαινόμενα μάς επιβάλλει να είμαστε προσεκτικοί» πρόσθεσαν.

Υπενθυμίζεται ότι η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 πρόκειται να πραγματοποιηθεί στον Σηκουάνα στις 26 Ιουλίου, εάν τα ρεύματα δεν είναι πολύ ισχυρά. Μια πρόσφατη πρόβα στις 24 Ιουνίου ακυρώθηκε λόγω ισχυρών υδάτινων ρευμάτων που προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις. Επισημαίνεται ότι οι δύο σημαιοφόροι της Ελλάδας, που παραδοσιακά ανοίγει την παρέλαση των χωρών λόγω του ότι είναι η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, θα είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (μπάσκετ) και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (στίβος).
Συγκρατημένη αισιοδοξία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024

Η κολύμβηση στον Σηκουάνα είναι παράνομη για περισσότερα από 100 χρόνια λόγω των επιπέδων ρύπανσης του ποταμού, αν και πρόσφατα έχει επιτραπεί περιορισμένα στο πλαίσιο δοκιμαστικών αγώνων τριάθλου. Οι ατομικοί αγώνες τριάθλου θα ξεκινήσουν με κολύμβηση για 1,5 χλμ. και θα ακολουθήσουν η ποδηλασία 40 χλμ. καθώς και το τρέξιμο για 10 χλμ. στην «καρδιά» της πόλης. Ακόμα, ένας μικτός ομαδικός αγώνας σκυταλοδρομίας με τη συμμετοχή τεσσάρων αθλητών – δύο ανδρών και δύο γυναικών – θα ξεκινήσει με κάθε μέλος της ομάδας να ολοκληρώνει μια κολύμβηση 300 μέτρων, έπειτα μια ποδηλατοδρομία 5,8 χλμ. και τρέξιμο 1,8 χλμ.

Οι γαλλικές Αρχές έχουν δαπανήσει τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ για τον καθαρισμό του Σηκουάνα. Ένα από τα βασικά έργα υποδομής που σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης, ήταν μια νέα λεκάνη αποθήκευσης βρόχινου νερού – που ονομάζεται λεκάνη Austerlitz – η οποία μπορεί να συγκρατήσει νερό για 20 ολυμπιακές πισίνες, σύμφωνα με δήλωση της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024». Η λεκάνη είναι πλέον λειτουργική.


Έπειτα από τον βροχερό καιρό στις 17 και 18 Ιουνίου, η λεκάνη γέμισε στο 80% της χωρητικότητάς της, αποτρέποντας με επιτυχία την απόρριψη 40.000 κυβικών μέτρων λυμάτων και βρόχινου νερού στον Σηκουάνα, σύμφωνα με την πόλη του Παρισιού. Ωστόσο, τα επίπεδα του E. Coli, κοντά στη γέφυρα Alexandra III, ανέβηκαν ακόμη σε περίπου 10000 CFU/100mL κατά τη δεύτερη ημέρα της βροχής. Αυτό είναι περίπου 10 φορές υψηλότερο από το επίπεδο «καλής» ποιότητας νερού, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία του Τριάθλου. «Εάν υπάρχει μια καταιγίδα σε μια ημέρα, ναι, μπορείτε να δείτε μια επιδείνωση της ποιότητας λόγω αυτής της καταιγίδας, αλλά τότε είναι δυνατόν να περιμένουμε μέχρι να επανέλθουν οι συνθήκες κολύμβησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντουάν Γκιγιού.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου