Τετάρτη, Ιουλίου 24, 2024

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τα νεότερα για παράταση ή όχι Τι μπορεί να φέρει την ανατροπή με παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024.



ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

 

 


Μπήκαμε αισίως στην τελευταία εβδομάδα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2024, ωστόσο περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμη καταθέσει το Ε1.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία, βάσει των όσων ισχύουν αυτήν τη στιγμή, λήγει την Παρασκευή 26 Ιουλίου. Η πλειοψηφία των πολιτών που έχει δεν έχουν υποβάλλει μέχρι τώρα τη δήλωσή τους, δεν ανήκουν σε αυτούς που «σνομπάρουν» τη διαδικασία ή αγνοούν ότι ο χρόνος τελειώνει. Έχει να κάνει με τη φύση των φορολογικών δηλώσεων 2024.


Δεδομένου ότι τα περιθώρια στενεύουν σημαντικά, οι φορείς της αγοράς ζητούν όλο και πιο έντονα να δοθεί παράταση της προθεσμίας. Ωστόσο, από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν φαίνεται πως υπάρχει διάθεση για... υπαναχώρηση.

Σημειώνεται ότι όσοι δεν καταθέσουν τη δήλωση τους εμπρόθεσμα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ (συν πρόσθετους φόρους/ προσαυξήσεις).
Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τρέχουν σαν σπρίντερ οι λογιστές

Σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου, το φετινό νέο σύστημα υποβολής έχει κάνει τους λογιστές να... τρέχουν και να μην φτάνουν για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, ενώ οι εκκλήσεις τους για παράταση του χρονικού περιθωρίου φαίνεται ότι δεν εισακούγονται.





Είναι δεδομένο ότι θα ενταθούν οι πιέσεις για την παράταση στην υποβολή των δηλώσεων, ειδικά τώρα που μπήκαμε στην τελευταία εβδομάδα της προθεσμίας. Πολλοί από τους φοροτεχνικούς έχουν κανονίσει να μην πάνε καν διακοπές αυτό το καλοκαίρι -ή έστω να «αποδράσουν» για λίγες μόνο ημέρες- αφού θεωρούν δεδομένο ότι ο φόρτος εργασίας τους θα συνεχιστεί και τον Αύγουστο -δοθεί, δεν δοθεί παράταση για την υποβολή του Ε1.

Έχουν εδώ και καιρό επισημάνει ότι ήταν πιεστική η συνθήκη που είχε εξ αρχής διαμορφωθεί, καθώς πρόκειται για το μικρότερο χρονικό διάστημα που δόθηκε για την υποβολή των δηλώσεων εδώ και αρκετά χρόνια. Τώρα το «φωνάζουν» ακόμη πιο έντονα.


Ακόμη πιο δύσκολη έγινε γι' αυτούς η κατάσταση, λόγω των αλλαγών που προστέθηκαν στο τεκμαρτό εισόδημα των επαγγελματιών, αλλά και οι τροποιητικές δηλώσεις που και αυτές θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 26 Ιουλίου (επίσης), ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόστιμο.

Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ έχει καλέσει με e-mail έναν αριθμό φορολογουμένων να προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων, καθώς ενώ εκείνοι κατέθεσαν στην πλατφόρμα τη φορολογική τους δήλωση, περιήλθαν στη διάθεση της Αρχής νέα δεδομένα από εργοδότες ή ασφαλιστικά ταμεία.
Τι μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή της τελευταίας στιγμής

Λογιστές και φοροτεχνικοί πιέζουν για τη χορήγηση παράτασης, επικαλούμενοι αδυναμία να είναι συνεπείς εξαιτίας προβλημάτων δυσλειτουργίας του συστήματος, η οποία θα ήταν ανακούφιση γι' αυτούς να συμβεί ακόμη και την τελευταία στιγμή. Μεταξύ αυτών είναι το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το οποίο ζήτησε νέα προθεσμία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ επιπλέον δύο μήνες αιτήθηκε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών, υποστηρίζοντας ότι τα περισσότερα λάθη στην αρχική πλατφόρμα διορθώθηκαν Μάιο και Ιούνιο.

Ακόμα, και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) κινείται στην ίδια κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι πρέπει σε λίγες ημέρες να υποβληθεί ένας μεγάλος όγκος δηλώσεων συν όσες τροποποιητικές χρειαστεί να γίνουν για αυτές που υπεβλήθησαν αυτόματα, μετά τη διαπίστωση ύπαρξης ελλείψεων και ανακριβών στοιχείων.


Μια κίνηση που λέγεται ότι ίσως φέρει ανατροπή στη σταθερά ανένδοτη στάση του υπουργείου, είναι η προσφυγή λογιστών και φοροτεχνικών στον Συνήγορο του Πολίτη, επικαλούμενοι λάθη στις δηλώσεις.

Επισημαίνουν μια σειρά από ζητήματα κακοδιοίκησης, όπως τονίζουν στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών μέσω της ΑΑΔΕ, γεγονός που καθιστά αδύνατη την απρόσκοπτη διεκπεραίωση των ανειλημμένων επαγγελματικών τους υποχρεώσεων.

Στην αναφορά, κατέγραψαν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν, όπως:Τεχνικά προβλήματα και καθυστέρηση εμπλουτισμού δεδομένων στο σύστημα, ανάγκασαν την ουσιαστική δυνατότητα υποβολής κάποιων δηλώσεων από 15/05/2024 και μετά. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων μετατέθηκε στις 26/07, δηλαδή δόθηκε σε λογιστές και φορολογούμενους το χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών για την υποβολή -εκτός των άλλων- 1.500.000 Ε3 και περίπου 7.000.000 Ε1 -η επίτευξις του οποίου καθίσταται ανθρωπίνως αδύνατη!
Στο μεσοδιάστημα εμπλουτίζεται συνεχώς το σύστημα με δεδομένα, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.
Αποστέλλεται σε συχνά χρονικά διαστήματα e-mail στους φορολογούμενους, που αφενός επιβεβαιώνει τον ελλιπή εμπλουτισμό του συστήματος, αφετέρου δημιουργεί σύγχυση στους φορολογούμενους και τα λογιστικά γραφεία.
Επιπρόσθετα, λόγω της μη ορθής λειτουργίας του συστήματος της ΑΑΔΕ, απαξιώνονται ευάλωτες ομάδες, όπως για παράδειγμα: Σε φορολογούμενο ελεύθερο επαγγελματία με τέκνο με αναπηρία, δεν αναγνωρίστηκε η έκπτωση στο τεκμαρτό εισόδημα! Στις αυτόματα υποβληθείσες προσυμπληρωμένες Φορολογικές Δηλώσεις -οι οποίες σύμφωνα με την ΑΑΔΕ θα διευκόλυναν φορολογούμενους και λογιστές- παρατηρήθηκαν κατά το πλείστον προβλήματα, όπως για παράδειγμα υπερφορολόγηση, μη συμπερίληψη αναπηρίας, υπερηλίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου