Τρίτη, Ιουλίου 16, 2024

Πάμε στοίχημα ότι αυτές τις 3 «ερημικές» παραλίες κοντά στην Αττική δεν τις ξέρεις Αυτές είναι οι 3 «ερημικές» παραλίες κοντά στην Αθήνα.





Screenshot: Dimitris Pap / YouTube

 

 

Ο παρατεταμένος καύσωνας έχει οδηγήσει τους περισσότερους Αθηναίους στις παραλίες, οι οποίες πλέον ασφυκτιούν από κόσμο και… ξαπλώστρες.

Ακόμα και οι ακρογιαλιές που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρούνται «κρυφά διαμάντια», όπως η παραλία Τσίου και η Μικρή Χαμολιά, έχουν διαδοθεί στο ευρύ κοινό από ρεπορτάζ σαν και το παρόν, προκαλώντας την -εύλογη- αγανάκτηση ορισμένων. Οι παραλίες, από την άλλη, ανήκουν σε όλους και θα πρέπει να τις χαίρεται οποιοσδήποτε θέλει να τις εξερευνήσει.

Κοντά στην Αθήνα, οι πραγματικά άγνωστες παραλίες που έχουν απομείνει είναι ελάχιστες, ωστόσο πάμε στοίχημα ότι τις 3 παρακάτω δεν τις έχετε ξανακούσει.

Παραλία Δάφνη

Μια εξαιρετική επιλογή που λίγοι Αθηναίοι γνωρίζουν, παρά την εγγύτητά της με την πρωτεύουσα, είναι η παραλία Δάφνη στην κεντρική Εύβοια, σε απόσταση μόλις 2 ωρών (110 περίπου χιλιομέτρων) από το κέντρο της Αθήνας.

Πρόκειται για μια από τις χαρακτηριστικά πράσινες παραλίες της Εύβοιας, όπου το πεύκο φτάνει μέχρι τη θάλασσα και τα σμαραγδένια, πεντακάθαρα νερά της μαγεύουν τους επισκέπτες.

Η συγκεκριμένη παραλία είναι ιδιαίτερα καθαρή, ενώ όσοι την γνωρίζουν εγγυώνται ότι είναι μια όαση γαλήνης και χαλάρωσης, διαθέτοντας ταυτόχρονα ωστόσο μια άγρια φυσική ομορφιά.

Φυσικά, είναι ανοργάνωτη, επομένως θα πρέπει να φέρετε μαζί σας όλα όσα χρειάζεστε για ένα άνετο και ασφαλές μπάνιο. Υπάρχουν, όμως, πολλά καφέ και ταβερνάκια στην περιοχή, επομένως εύκολα θα προμηθευτείτε τα απαραίτητα. 

Η τοποθεσία της εξασφαλίζει πως θα είστε προστατευμένοι από τον άνεμο, εντούτοις θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις πέτρες που βρίσκονται τόσο στην ακτή όσο και μέσα στη θάλασσα, καθώς μπορούν να είναι ιδιαίτερα κοφτερές. Ιδανικά, καλό θα ήταν να είχατε μαζί σας ειδικά παπούτσια για τη θάλασσα.

Παραλία Κιτέζα

Αρκετά άσημη είναι η παραλία Κιτέζα, η οποία βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη Λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου, απέχοντας κάτι λιγότερο από 1 ώρα από το κέντρο της Αθήνας.

Πρόκειται για μια αμμώδη παραλία με αρκετά μεγάλη έκταση και διάσπαρτα αρμυρίκια που προσφέρουν αρκετή σκιά. Τα νερά είναι ρηχά και καθαρά, ιδανικά για οικογένειες με μικρά παιδιά. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλές καφετέριες, καφέ και ό,τι άλλο χρειάζεστε για μια άνετη διαμονή, ενώ υπάρχουν πολλά σημεία όπου μπορείτε να παρκάρετε. 

Παραλία Σαράντη

Μια παραλία στην οποία δεν κολυμπούν συχνά οι Αθηναίοι είναι η παραλία Σαράντη της Βοιωτίας, η οποία απέχει μόλις 2 ώρες από το κέντρο της Αθήνας με το αυτοκίνητο και έχει έναν αέρα εντελώς διαφορετικό από τις ακρογιαλιές της Αττικής.

Πρόκειται για ιδανικό προορισμό για μια μονοήμερη -ή και διήμερη- εκδρομή, με τους ντόπιους να εγγυώνται ότι η παραλία Σαράντη είναι και η καλύτερη ολόκληρης της Βοιωτίας.

Στα συν τα πεντακάθαρα, ανοιχτογάλανα νερά που θυμίζουν κάτι από νησί, η πλούσια βλάστηση που προσφέρει άφθονη φυσική σκιά, καθώς και ο γραφικός οικισμός στον οποίο υπάγεται. Η ακρογιαλιά είναι στρωμένη με κάτασπρο, σχετικά ψιλό βότσαλο και λίγη άμμο.

Η παραλία είναι ελεύθερη, χωρίς ξαπλώστρες και χρεώσεις, υπάρχουν όμως πολλές επιλογές σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβερνάκια στη γύρω περιοχή. Σε κοντινή απόσταση υπάρχει και το κάμπινγκ της περιοχής. 

Οι λάτρεις της αδρεναλίνης μπορούν να ακολουθήσουν το μικρό δρομάκι πίσω από την ταβέρνα «Ο Φάρος». Κάνοντας μια μικρή διαδρομή αρχικά περπατώντας και ύστερα κολυμπώντας θα φτάσετε στον τελικό προορισμό σας, τα διάσημα βράχια της παραλίας. Τέσσερα στον αριθμό με το ψηλότερο να αγγίζει τα 16 μέτρα, εγγυώνται τις πιο αξέχαστες βουτιές.

Κάτι που επίσης πρέπει να ξέρετε είναι πως τα τελευταία χρόνια, ο πανέμορφος αυτός κόλπος είναι ο τόπος κατοικίας δύο χελωνών καρέτα-καρέτα. Έχετε, λοιπόν, τα μάτια σας ανοιχτά, για να τις συναντήσετε!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου