Τρίτη, Ιουλίου 30, 2024

Η Κομισιόν και ο… ανασχηματισμός στο Ασφαλιστικό: Πώς επηρεάζει η επιλογή του Επιτρόπου τα όρια ηλικίας Από την πρόωρη έξοδο των ασφαλισμένων είναι η εκτίναξη του αριθμού των εργαζομένων συνταξιούχων από 30.000 στις 200.000.


ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

 


Γράφει ο Χρήστος Μέγας
 


Μπορεί η κυβέρνηση να μεταθέτει δύο χρόνια πίσω το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, αλλά οι συζητήσεις ήδη ξεκίνησαν.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος παρμένοι και αυτός είναι η μείωση του αριθμού των συνταξιούχων δια της επιδείνωσης των όρων και προϋποθέσεως συνταξιοδότησης.


Οι επίσημες συζήτησης για την αύξηση των ηλικιακών ορίων γίνονται επ' αφορμή το προσδόκιμο ζωής (κατά το 65ο έτος) και την αύξηση της μέσης ηλικίας θανάτου (περί το 82ο έτος σήμερα).

Το εν λόγω θέμα θα αποφασιστεί το 2026 ώστε τα νέα αυξημένα όρια να τεθούν σε ισχύ από 1/1/2027 (κατά περίπου 6 μήνες, ήτοι στο 62ο και 6 μήνες για 40 έτη ασφάλισης και το 67ο και 6 μάνες με λιγότερα έτη ασφάλισης).



Ωστόσο, η ικανοποίηση του αιτήματος των επιστημόνων ελευθέρων επαγγελματιών για την απάλειψη του πέναλτι απασχόλησης του συνταξιούχου (ίσχυε -30% επί της σύναξης) και η θέσπιση της προσαύξησης κατά 50% επί των ασφαλιστών κύριας ασφάλισης (μόλις περί τα 78 ευρώ το μήνα), έχει οδηγήσει σε μαζική συνταξιοδότηση χιλιάδων ασφαλισμένων.
Μια γέννηση - 3 συνταξιοδοτήσεις…

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι φέτος αναλώνεται να εκδοθούν περισσότερες από 220.000 συνταξιοδοτικές πράξεις, ενώ στη χώρα θα έχουν γεννηθεί λιγότερα από 75.000 παιδιά. Για κάθε παιδί που γεννιέται, συνταξιοδοτούνται τρεις στην πιο γερασμένη χωρά της Ευρώπης.

Ενδεικτικό των, αρνητικών για τον ΕΦΚΑ, εξελίξεων από την πρόωρη έξοδο των ασφαλισμένων είναι η εκτίναξη του αριθμού των εργαζομένων συνταξιούχων από 30.000 στις 200.000 άτομα. Αυτό συνεπάγεται μαζική... φυγή στη σύνταξη. Αν και η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιστρέψει τους όρους και μιλάει για αυξημένα… έσοδα του Ταμείο από το τα 78 ευρώ το μήνα (λιγότερα από 1.000 ευρώ το χρόνο) που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες σαν επασφάλιστρο απασχόλησης ή το 10% επί ενός μικρού μισθού ο οποίος δηλώνεται από τους συνταξιούχους που απασχολούνται με εξαρτημένη σχέση.


Έτσι μπήκε μπροστά η... έμμεση συζήτηση για τα ηλικιακά όρια αφορά την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων συμπλήρωσης του αναγκαίου, για τη συνταξιοδότηση, ασφαλιστικού χρόνου. Δημώδη:Πόσα πλασματικά χρόνια μπορεί να αναγνωρίσει ο κάθε ασφαλισμένος; Σήμερα είναι έως 7, ενώ για τους δημοσίους υπαλλήλους μετράνε επιπλέον τα πλασματικά από τα τέκνα. Δυνητικά μπορεί να φτάσουν έτσι τα 12 (με 3 παιδιά). Αλλά δεν αναγνωρίζονται πλασματικά από ασφαλιστικό κενό (ανεργία κ.α.).
Πότε μπορεί να τα αναγνωρίσει; Με την αίτηση συνταξιοδότησης η έπρεπε αυτή να κατατεθεί στο παρελθόν; Υπενθυμίζεται ότι παλαιότερη ίσχυε ότι η αίτηση πρέπει να κατατεθεί εντός του χρόνου αναφοράς όπου θα μετρήσουν τα πλασματικά (για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος), αλλά αυτό τροποποιήθηκε και με υπουργική απόφαση του κ.Τσακλόγλου (2021) προβλέπεται οποτεδήποτε η αναγνώριση του πλασματικού χρόνου…

Στόχος ήταν ο περιορισμός των προϋποθέσεων, αλλά η εθνική και διεθνής έννομη τάξη δεν επιτρέπει τέτοιους (κυβερνητικός) τυχοδιωκτισμούς.

Αφενός γιατί όλοι οι απασχολούμενοι σήμερα θα μπορούσαν, με το υφιστάμενο θεσμικέ (νομικό) πλαίσιο, να καταθέσουν αίτηση αναγνώρισης πλασματικού χρόνου στον ΕΦΚΑ. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε μείωση του αριθμού των πλασματικών ετών θα αφορούσε όσους εντασσόταν στο μέλλον στον αγορά εργασίας. Θα «ωφελούσε» ταμειακά τον ΕΦΚΑ μετά 40 χρόνια…

Αφετέρου δε ο χρόνος αναγνώρισης των πλασματικών δεν επηρεάζει τις συνταξιοδοτικές πράξεις καθώς όσοι/ες ασφαλισμένοι/ες ήθελαν να θεμελιώσουν με πλασματικά έχουν ήδη προχωρήσει στις σχετικές αιτήσεις. Εξάλλου τα πλασματικά για θεμελίωση ευνοϊκότερων ορίων αφορούν την περίοδο 2010-12, περίοδο κατά την οποία έπρεπε ένας (παλιός) ασφαλισμένος να έχει 25ετία (ή 18,4 έτη οι μητέρες με ανήλικο στον ιδιωτικό τομέα) προκειμένου να βγουν με πρόωρη σύνταξη.


Και αυτές οι κατηγορίες έχουν ήδη θεμελιώσει και οι περισσότεροι έχουν συνταξιοδοτηθεί.

Άρα, η ανακίνηση τέτοιων θεμάτων μόνο αγωνία για τα οικονομικά του ΕΦΚΑ προδίδει, ειδικά μετά τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις φέτος και το αίτημα της Διοίκησης προς του υπουργείο Οικονομικών για πρόσθετη χρηματοδότηση 350 εκ. ευρώ.

Η όλη συζήτηση πάντως υπάρχει και θα επικαιροποιηθεί από τον Σεπτέμβριο.

Μέσα στην εβδομάδα εξάλλου θα κριθούν πολλά από την επιλογή του Έλληνα (ή της Ελληνίδες) Επιτρόπου. Και σε αυτή την κούρσα δευτέρα φαβορί εμφανίζεται η κυρία Νίκη Κεραμέως.


Άρα τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες είτε θα υπάρξει κυβερνητικός ανασχηματισμό και νέος υπουργός Εργασίας, είτε θα παραμείνει η κ.Κεραμέως στο υπουργείο Εργασίας και θα.. ανασχηματίσει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου