Παρασκευή, Ιουλίου 12, 2024

Οικογένεια Βάρδη: Στο σφυρί το «κτήμα» των 8 στρεμμάτων στην Κηφισιά (pics) Μετά την πώληση του ιστορικού ξενοδοχείου «Πεντελικόν», η εταιρεία «Κέντρο Συνεδρίων και Τουριστικών Επιχειρήσεων» βρίσκεται αντιμέτωπη με πλειστηριασμό τον Σεπτέμβριο- Στα 3.071.000 ευρώ η τιμή εκκίνησης











ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΡΙΜΑΝΗΣ 


Μπορεί το ιστορικό ξενοδοχείο «Πεντελικόν» να άλλαξε χέρια το 2015, περνώντας στον έλεγχο του ομίλου Δουζόγλου, ωστόσο οι περιπέτειες των πρώην ιδιοκτητών του, δεν φαίνεται να έχουν τέλος.

Και τούτο καθώς η πτωχευμένη εταιρεία «Κέντρο Συνεδρίων και Τουριστικών Επιχειρήσεων», συμφερόντων της οικογένειας Βάρδη, βρίσκεται αντιμέτωπη με το ηλεκτρονικό σφυρί για ένα ακόμη σημαντικό περιουσιακό στοιχείο.

Πρόκειται για κτήμα 8 στρεμμάτων στην Κηφισιά, με συγκρότημα υποδομών για εκδηλώσεις, το οποίο έχει προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό στις 5 Σεπτεμβρίου. Επισπεύδουσα είναι η doValue (ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της «CAIRO No. 3 FINANCE DESIGNATED ACTIVITY COMPANY») και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 3.071.000 ευρώ.

Το «Κέντρο Συνεδρίων»

Πρόκειται ειδικότερα, για ένα οικόπεδο με την επ’ αυτού οικοδομή, που βρίσκεται στην Κηφισιά Αττικής, στη θέση «Παληάγιαννη» και επί της οδού Τομπάζη 14.


Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Για την έκταση του οικοπέδου υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές καθώς κατά απώτερο τίτλο κτήσης εμφανίζεται να είναι 9.140 τ.μ., στη συνέχεια καταγράφεται σε 8.001,34 τ.μ. και 8.010,44 τ.μ., ενώ σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση του 2015 έχει έκταση 8.034,26 τ.μ. και είναι κατά παρέκκλιση άρτιο και οικοδομήσιμο.


Σημειώνεται ότι το ακίνητο περιήλθε στην οφειλέτιδα εταιρεία τον Ιούλιο του 2015 μέσω συμβολαίου αγοραπωλησίας.



Η εταιρεία «Κέντρο Συνεδρίων και Τουριστικών Επιχειρήσεων», με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2014 έκανε κύκλο εργασιών 4,27 εκατ. ευρώ με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ζημίες ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

Στο τελευταίο Δ.Σ. το οποίο εκλέχτηκε από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων, τον Οκτώβριο του 2015 συμμετείχαν η Ιωάννα Βάρδη, ως Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος, ο πατέρας της Χαράλαμπος Βάρδης (του ξενοδοχείου «Πεντελικόν) ως μέλος και η μητέρα της Καλλιόπη Βάρδη επίσης ως μέλος.

Τον Δεκέμβριο του 2015 η εταιρεία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης. Έτσι, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, στις 20 Ιουλίου 2017 κήρυξε την «Κέντρο Συνεδρίων και Τουριστικών Επιχειρήσεων» σε κατάσταση πτώχευσης, ορίζοντας ως χρόνο παύσης πληρωμών την 19η Δεκεμβρίου 2015. Έκτοτε η εταιρεία εκπροσωπείται από την σύνδικο πτώχευσης.



Το «κτήμα» και το «αυγάτισμα» των υποδομών

Η τωρινή κατάσχεση επιβλήθηκε, με βάση αρχική διαταγή πληρωμής του 2014, για ποσό 200.000 ευρώ που αποτελεί μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου έντοκης απαίτησης.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, επί του αγροτεμαχίου έχει ανεγερθεί, δυνάμει άδειας του 1997, οικοδομή η οποία κατά τον τίτλο κτήσης αποτελείται από:


α) υπόγειο επιφάνειας 276 τ.μ. που περιλαμβάνει κύριο χώρο επιφάνειας 120 τ.μ., βοηθητικούς χώρους και γκαράζ,


β) ισόγειο επιφάνειας 188,31 τ.μ. και ημιυπαίθριο χώρο επιφάνειας 88,34 τ.μ. και

γ) πρώτο όροφο επιφάνειας μέτρων 87,33 τ.μ και ημιυπαίθριο χώρο επιφάνειας 20,40 τ.μ.

Στην ανατολική πλευρά του ακινήτου υπάρχει κολυμβητική δεξαμενή (πισίνα) επιφανείας 112,50 τ.μ.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στην οικοδομή έχουν γίνει πολλές αλλαγές χρήσης και επεκτάσεις, όπως φαίνονται στα σχετικά σχεδιαγράμματα του αρχιτέκτονα μηχανικού Στέλιου Αγιοστρατίτη.


Συγκεκριμένα:
–Στο υπόγειο, από τη συνολική επιφάνεια 276 τ.μ. έχει γίνει αλλαγή χρήσης βοηθητικού χώρου επιφάνειας μέτρων 136,78 τ.μ. και βοηθητικού χώρου 9,71 τ.μ. σε χώρους κύριας χρήσης (κατοικία),

Επίσης, έχουν γίνει επεκτάσεις υπογείου:

α) επέκταση συνολικής επιφάνειας 267,08 τ.μ., εκ των οποίων 130,93 τ.μ. βοηθητικοί χώροι και 136,15 τ.μ. χώροι κύριας χρήσης (κατοικία),

β) επέκταση υπογείου συνολικής επιφάνειας 26,41 τ.μ. εκ των οποίων 20,94 τ.μ. κύριοι χώροι (κατοικία) και 5,47 τ.μ. βοηθητικοί χώροι,

γ) επέκταση υπογείου συνολικής επιφάνειας 139,70) τ.μ. εκ των οποίων 131,40 τ.μ. βοηθητικοί χώροι και 8,30 τ.μ. κύριοι χώροι (κατοικία).

–Στο ισόγειο, από τη συνολική επιφάνεια 188,31 τ.μ. με ημΐυπαίθριο χώρο 88,34 τ.μ. έχει γίνει υπέρβαση δόμησης με κλείσιμο ημιυπαίθριων χώρων και μετατροπή τους σε χώρους κύριας χρήσης (κατοικία) συνολικής επιφάνειας 66,90 τ.μ.

Επίσης, έχουν γίνει επεκτάσεις ισογείου:
α) επέκταση κύριων χώρων ισογείου (κατοικία) επιφάνειας 110,40 τ.μ., επέκταση κενού εσωτερικού χώρου ισογείου επιφάνειας 12,58 τ.μ. και επέκταση κύριων χώρων ισογείου (κατοικία) επιφάνειας 34,93 τ.μ. και

β) επέκταση κύριων χώρων ισογείου (κατοικία) επιφάνειας 10,51 τ.μ.

Επίσης στην κολυμβητική δεξαμενή (πισίνα) του ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου προς την ανατολική πλευρά επιφανείας 112,50 τ.μ., έχει γίνει επέκταση (αλλαγή σχήματος) κατά 55,98 τ.μ.

–Στον πρώτο όροφο έχουν γίνει:
α) υπέρβαση δόμησης, ήτοι κλείσιμο ημιυπαίθριου χώρου και κενού και μετατροπή σε χώρο κύριας χρήσης (κατοικία) επιφάνειας 43,04 τ.μ. και

β) υπέρβαση δόμησης, ήτοι επέκταση κύριων χώρων (κατοικία) πρώτου ορόφου επιφάνειας 191,05 τ.μ.

Σημειώνεται ότι το υπόγειο, το ισόγειο και ο πρώτος όροφος επικοινωνούν μεταξύ τους με εσωτερική κλίμακα και ανελκυστήρα και αποτελούν μία ενιαία κατοικία που περιλαμβάνει:

α) το υπόγειο, αποτελείται από χωλλ, λόμπι ανελκυστήρα, ανελκυστήρα, κλίμακα ανόδου προς το ισόγειο, γκαρνταρόμπα, δύο W.C., δύο διαδρόμους, κουζίνα, αποθήκη τροφίμων, δύο δωμάτια προσωπικού, λουτρό, καθιστικό προσωπικού, πλυντήριο – σιδερωτήριο, λεβητοστάσιο, πέντε αποθήκες, λίβινγκ-ρουμ και γκαράζ,

β) τo ισόγειο, αποτελείται από χωλλ, λίβιγκ-ρουμ και καθιστικό σε ενιαίο χώρο, γραφείο, καθιστικό, κουζίνα, family room, τραπεζαρία, W.C., διάδρομο, αποθήκη, ανελκυστήρα και κλίμακα καθόδου προς το υπόγειο και ανόδου προς τον πρώτο όροφο και

γ) ο πρώτος όροφος αποτελείται από διάδρομο, κλίμακα καθόδου προς το ισόγειο, ανελκυστήρα, τέσσερις κοιτώνες, δύο λουτρά, μία λινοθήκη, δωμάτιο ντουλάπα (walking closet), βεστιάριο (dressing), ένα κοιτώνα με λουτρό και βεστιάριο (dressing), μία κύρια κρεβατοκάμαρα (master bedroom) με λουτρό και δύο βεστιάρια (dressing), δύο ημιυπαίθριους χώρους, μία βεράντα προς τη δυτική πλευρά, μία βεράντα προς την ανατολική πλευρά, μία βεράντα προς τη βόρεια πλευρά και μία βεράντα προς τη νότια πλευρά.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση πλειστηριασμού, «πραγματοποιήθηκε εξωτερική αυτοψία κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι λόγω της μεγάλης έκτασης του οικοπέδου και της υψηλής περίφραξης του με τοίχο, δεν ήταν εφικτή η οπτική επαφή με το κτίριο εντός του οικοπέδου».



Πάντως, ως έτος κατασκευής λαμβάνεται το 2000, ενώ από τα διαθέσιμα στοιχεία (Τεχνικός Έλεγχος) για τις υπερβάσεις είχε υπολογιστεί πρόστιμο τακτοποίησης ίσο με 275.315 ευρώ κατά προσέγγιση καθότι δεν είχε γίνει εσωτερική αυτοψία. Ακόμη, το ακίνητο έχει υπαχθεί στις διατάξεις του Ν.4178/2013, αλλά δεν είναι γνωστό αν η δήλωση υπαγωγής έχει περαιωθεί και αν έχει αποπληρωθεί πλήρως το ειδικό πρόστιμο τακτοποίησης. Ωστόσο, στην έκθεση εκτίμησης της αγοραίας αξίας θεωρείται ότι έχει περαιωθεί η διαδικασία και έχει εξοφληθεί το πρόστιμο.
Το «Πεντελικόν»

Ο Χαράλαμπος Βάρδης, ομογενής από το Σίδνεϊ Αυστραλίας, όπου διατηρούσε αλυσίδα εστιατορίων, επέστρεψε στην Ελλάδα, στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Το 1984 απέκτησε το ιστορικό ξενοδοχείο Πεντελικόν και άρχισε να γράφει το δεύτερο μέρος της ιστορίας του.
Πρόκειται για ένα από πλέον διακεκριμένα ξενοδοχεία με διαδρομή από τη δεκαετία του 1930. Η κατασκευή του ξενοδοχείου ξεκίνησε το 1924 σε μια έκταση 7 στρεμμάτων σε σχέδια των Ανδρέα Κριεζή, Βασίλη Κασσάνδρα και Λεωνίδα Μπόνη, αποτελώντας τοπόσημο των βορείων προαστίων και εγκαινιάστηκε τρία χρόνια αργότερα, το 1927. Έκτοτε με την πολυτέλειά του και τη σπάνια θέση του στο Κεφαλάρι, καθιερώθηκε ως ξενοδοχείο των υψηλών φιλοξενουμένων.
Συνέδεσε το όνομά του με τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και έγινε τόπος συνάντησης και διαμονής επιφανών προσωπικοτήτων της πολιτικής, του επιχειρηματικού κόσμου, της τέχνης και του πολιτισμού.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έκανε σε αυτό την παρουσίαση του κυβερνητικού έργου. Ακολούθησε πλήθος πολιτικών προσωπικοτήτων, όπως ο «Γέρος της Δημοκρατίας» Γεώργιος Παπανδρέου και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Σπύρος Μαρκεζίνης, και πολλοί γνωστοί πολιτικοί των μεταπολεμικών χρόνων, μεταξύ αυτών ο Παναγιώτης Πιπινέλης, ο Γεώργιος Ράλλης αλλά και ο Στέφανος Στεφανόπουλος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονταν παλαιότερα στην ιστοσελίδα του «το 1984 το Πεντελικόν περνά στην ιδιοκτησία της οικογένειας Βάρδη, ομογενούς από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, που αναλαμβάνει με σεβασμό και μεράκι να τιμήσει την ιστορία του ξενοδοχείου, να διαφυλάξει την κλασική του αξία, αναπτύσσοντας παράλληλα και διακριτικά τις πιο σύγχρονες ανέσεις για τους έμπειρους επισκέπτες του».



Σημειώνεται ότι εκτός από το ξενοδοχείο η οικογένεια κατείχε και το Κτήμα Πεντελικόν, μια έκταση 32 στρεμμάτων στην Βαρυμπόμπη, όπου πραγματοποιούνταν εκδηλώσεις, συνέδρια και γάμοι.

Από την είσοδο της χώρας στη μακρά περιπέτεια της οικονομικής κρίσης άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση για το ιστορικό ξενοδοχείο, με τις κρατήσεις να μειώνονται και τα χρέη να συσσωρεύονται.

Το 2015 το Πεντελικόν πέρασε στην ιδιοκτησία του ομίλου SCD, συμφερόντων του ομογενούς επιχειρηματία από τη Βενεζουέλα, Θεόδωρου Δουζόγλου. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί το ιστορικό ξενοδοχείο στη νέα εποχή του αναμένεται να ανοίξει με την ηχηρή υπογραφή του ομίλου της Hilton και του brand της Curio Collection.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου