Τετάρτη, Ιουλίου 10, 2024

Η συγχώνευση στην Attica και η ανάρτηση Κασσελάκη που δημιουργεί προβληματισμό





Αν μη τι άλλο εγείρονται προβληματισμοί… Ο λόγος για τις ευθείες βολές του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη κατά της συμφωνίας συγχώνευσης της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια Τράπεζα. Πρόκειται για τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα στην Ελλάδα, που βρίσκεται μακριά από τις συστημικές τράπεζες που διασώθηκαν με τεράστιες ενέσεις κρατικού χρήματος οικονομίας άνω των 50 δις ευρώ που επιβάρυναν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Σε ανάρτηση του στην... πλατφόρμα Χ, με τίτλο «Ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα» βάλλει κατά αυτής της συμφωνίας καθώς όπως υποστηρίζει «Το Δημόσιο θα διαθέτει το 33% της Τράπεζας Αττικής έχοντας υποστεί ζημία €800 εκατομμυρίων ενώ οι ιδιώτες με μόλις €300 εκατομμύρια, θα βρεθούν με το 51% των μετοχών της».

Η θέση Κασσελάκη

Αποτυπώνοντας τη σημερινή κατάσταση, ο Στ. Κασσελάκης αναφέρει: «Το Δημόσιο κατέχει το 72,5% της ΑTTICA Bank, έχοντας καταβάλει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ σε δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της και συγκεκριμένα:

-153 εκατομμύρια στην πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στα τέλη του 2021 και

 -329 εκατομμύρια μέσω του ΤΧΣ

-39,8 εκατομμύρια μέσω του eΕΦΚΑ στη δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις 23/12/2022.

Οι ιδιώτες της Thrivest και της Παγκρήτιας Τράπεζας έχουν καταβάλει μόλις 33,8 εκατομμύρια και 29,9 εκατομμύρια αντίστοιχα, καλύπτοντας το 21% της δεύτερης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Χαρακτηρίζοντας δε «αδιαφανή» τη συμφωνία, επισημαίνει ότι «το Δημόσιο -δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι- θα μετάσχει με επιπλέον 350 εκατομμύρια σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τελικά θα βρεθεί – σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση των warrants – να κατέχει μόλις το 33% της Τράπεζας Αττικής».

Ως εδώ καλά. Πράγματι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της εταιρείας Τhrivest (συμφερόντων Εξάρχου, Μπάκου, Καϋμενάκη). Μάλιστα σε μία προσπάθεια να επιτεθεί στην Κυβέρνηση, ο Στ. Κασσελάκης στην ανάρτηση του έφερε το παράδειγμα της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς και τη ΔΕΗ. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η συνταγή που ακολουθήθηκε είναι γνωστή. Το ίδιο συνέβη στην τράπεζα Πειραιώς με 2,4 δισ.€ ζημία για το Δημόσιο, το ίδιο και στη ΔΕΗ με 800 εκατ.€ ζημία». Καταρχάς οφείλουμε να αναφέρουμε ότι  η ζημιά του ελληνικού Δημοσίου από την πρόσφατη εκ νέου ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς είναι πολλαπλάσια των 2,4 δις ευρώ που αναγράφει  ο κος Κασσελάκης. Για να μιλήσουν οι αριθμοί, το ΤΧΣ επένδυσε στην Πειραιώς 19,68 δις ( 6,84 δις κεφάλαια + 3 δις cocos + 9,84 δις  funding gap) και πήρε πίσω 1,35 δις. Άρα η ζημιά φτάνει στα 18,33 δις ευρώ.

Τεράστιος ο προβληματισμός για την επίθεση

Εδώ εισέρχονται οι τεράστιες απορίες για τη στρατηγική του Στ. Κασσελάκη με την ευθεία επίθεση στη συμφωνία συγχώνευσης Αττικής και Παγκρήτιας. Καταρχάς να αναφέρουμε ότι δεν είναι όλες οι υποθέσεις οι ίδιες. Δεν μπορεί να συγκριθεί η ιδιωτικοποίηση της υπερκερδοφόρας Πειραιώς (με ζημιά 18,33 δις ευρώ) με τη συγχώνευση δύο τραπεζών εκτός του συστημικού περιβάλλοντος της ΕΚΤ που εμφανίζουν αν μη τι άλλο πρόβλημα στη συνέχιση λειτουργίας τους. Μπορεί ο στόχος του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να είναι η αποδόμηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ωστόσο οι παράπλευρες απώλειες που μπορεί να επέλθουν στους καταθέτες είναι τεράστιες και δεν μπορεί να μην τις γνωρίζει το πρώην τραπεζικό στέλεχος.

Πως οδηγούμαστε σε κούρεμα καταθέσεων

Εδώ εισέρχονται δυσνόητοι τραπεζικοί κανόνες που δεν μπορεί να υπέρ-απλουστεύονται. Αναφερόμαστε στο bail-in και το bail-out (που πλέον απαγορεύεται). Το bail-out περιγράφει τον τρόπο διάσωσης εταιρειών μέσω εξωτερικής ανακεφαλαιοποίησης από τους φορολογούμενους. Είναι ο τρόπος που επιλέχθηκε από τις Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στη μνημονιακή εποχή προκειμένου να διασωθούν οι Eurobank-Πειραιώς-Εθνική-Alpha (συστημικές τράπεζες) εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Αντιθέτως το bail-in πραγματοποιείται μέσω χρηματοδότησης από τους ίδιους τους μετόχους και πιστωτές των τραπεζών και όχι από τους φορολογούμενους. Στις τράπεζες αυτό γίνεται συνήθως με μετατροπή των ομολόγων και μετοχών της τράπεζας σε κεφάλαιο ή με κούρεμα καταθέσεων.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που υφίσταται, οι δύο τράπεζες έχουν «κρυμμένους σκελετούς» ύψους 3.5 δις ευρώ από κόκκινα δάνεια. Αυτό που αναμένεται είναι η  εκτίμηση που έχει ανατεθεί στον οίκο DBRS (ένας από τους αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ οίκους αξιολόγησης)  για το ύψος των ζημιών από την υπαγωγή «κόκκινων» χαρτοφυλακίων των δύο τραπεζών (συνολικά περί τα 3,5 δισ. ευρώ δάνεια) στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ». Η εκτίμηση είναι ότι θα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση από τους μετόχους της τάξης των 600 εκ ευρώ.

Πλήττεται ευθέως ο ανταγωνισμός

Αν κάποιος εντρυφήσει στα τραπεζικά παρασκήνια εύκολα συνάγει το συμπέρασμα ότι οι συστημικές τράπεζες δίνουν «γη και ύδωρ» προκειμένου να μην περάσει η συμφωνία. Ο λόγος, όπως πληροφορούμαστε, βρίσκεται στις εναρμονισμένες και αθέμιτες πρακτικές που υιοθετούν (η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και επιτοκίων καταθέσεων είναι τέτοια που πλήττει την κοινωνία). Αλλωστε το έχει εντοπίσει και η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού το Φθινόπωρο του 2023. Είναι σαφές ότι αυτή η συγχώνευση που είναι εκτός του συστήματος των 4 τραπεζών (5ος τραπεζικός πυλώνας) μαζί με την εξυγίανση που επιτυγχάνεται θα επιφέρει έκρηξη του ανταγωνισμού μεταξύ των 4 συστημικών τραπεζών που αισχροκερδούν εις βάρος της κοινωνίας υιοθετώντας αθέμιτες εναρμονισμένες πρακτικές και της νέας τράπεζας. Αυτός είναι και ο λόγος που «βάλλεται» από τις διασωθείσες με ποσά αν των 50 δις ευρώ τράπεζες η συγκεκριμένη συμφωνία.

Η επόμενη λύση είναι η πτώχευση;

Αν κάτι θεωρείται δεδομένο στον τραπεζικό χώρο είναι ότι αν δεν υπάρξει λύση οι δύο τράπεζες οδηγούνται στην πτώχευση. Όλο αυτόν τον καιρό που αναζητείται επενδυτής να διασώσει την κατάσταση αυτός δεν βρίσκεται… Είναι προφανές ότι ακόμη και μια κακή λύση με ζημία του ελληνικού δημοσίου είναι καλύτερη από την πτώχευση! Άλλωστε πρόκειται για ελάχιστα χρήματα σε σχέση με τον πακτωλό χρημάτων άνω των 50 δις ευρώ που έχουν δαπανηθεί για τη διάσωση των συστημικών τραπεζών. Το θέμα είναι ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία (ουδείς άλλος επενδυτής θέλει να μπει στη διαδικασία εξυγιάνσης) μοιραία οδηγούμαστε σε κούρεμα καταθέσεων



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου