Παρασκευή, Ιουλίου 26, 2024

Νετανιάχου στο αμερικανικό Κογκρέσο: «Το Ιράν είναι ο άξονας της τρομοκρατίας» «Ξέρω ότι η Αμερική μας καλύπτει», τόνισε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και δεν δίστασε να επαινέσει τον Ντόναλντ Τραμπ.




AP | Julia Nikhinson

 
 


Η ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, την Τετάρτη (24/7), στο Κογκρέσο των ΗΠΑ άρχισε με μια αναφορά σε αυτό που περιέγραψε ως «άξονα τρομοκρατίας» του Ιράν, ο οποίος – όπως είπε – απειλεί τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο, κάνοντας λόγο για μια «σύγκρουση της βαρβαρότητας εναντίον των πολιτισμών».

«Θα νικήσουμε», πρόσθεσε, υπό το έντονο χειροκρότημα των παρευρισκόμενων, όπως αναφέρει το BBC. Αναλυτικά, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπάθησε να κάνει ένα λογοπαίγνιο με τη φράση «Άξονα της Αντίστασης», μια συμμαχία σε όλη τη Μέση Ανατολή που περιλαμβάνει όχι μόνο την παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς αλλά και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και τους Χούτι στην Υεμένη. Αυτές οι οργανώσεις βρίσκονται πίσω από πολλαπλές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ από τον Οκτώβριο, λέγοντας ότι οι ενέργειές τους είναι «προς ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στη Γάζα».



Πηγή φωτογραφίας: AP | Julia Nikhinson

Ακόμα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε κάποιες γνωστές ατάκες του, λέγοντας ότι το Ιράν βρίσκεται «ουσιαστικά πίσω από όλη την τρομοκρατία, την αναταραχή, το χάος και τους φόνους» στη Μέση Ανατολή. Στη συνέχεια προσπάθησε να συνδέσει τον αγώνα του Ισραήλ με τα συμφέροντα της Αμερικής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όταν το Ισραήλ ενεργεί εναντίον της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και των Χούτι, πολεμά το Ιράν και όχι μόνο προστατεύει τους εαυτούς μας, αλλά προστατεύει και εσάς [σ.σ. τις ΗΠΑ].


«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε συμμετέχουμε ενεργά σε εντατικές προσπάθειες για να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωσή τους [σ.σ. των ομήρων] και είμαι βέβαιος ότι οι προσπάθειες αυτές μπορούν να πετύχουν», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αφού τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα οι παριστάμενοι.

Δεκάδες Δημοκρατικοί νομοθέτες παρέλειψαν την ομιλία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Κογκρέσο, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για τους χιλιάδες θανάτους αμάχων και την ανθρωπιστική κρίση από την εκστρατεία του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς. «Η Αμερική και το Ισραήλ πρέπει να σταθούν ενωμένοι», είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, σύμφωνα με το Reuters.
Ζήτησε επίσπευση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας

«Ξέρω ότι η Αμερική μας καλύπτει», τόνισε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε άλλο σημείο της ομιλίας, επισημαίνοντας: «Σας ευχαριστούμε γι' αυτό. […] Οι ΗΠΑ παρέχουν στο Ισραήλ γενναιόδωρη στρατιωτική βοήθεια εδώ και δεκαετίες και το Ισραήλ έχει παράσχει στις ΗΠΑ κρίσιμες πληροφορίες που έσωσαν πολλές ζωές».


Η «επίσπευση» της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας θα μπορούσε, σύμφωνα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «επιταχύνει δραματικά» τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και να βοηθήσει στην αποτροπή ενός ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή. «Δώστε μας τα εργαλεία πιο γρήγορα και θα τελειώσουμε τη δουλειά πιο γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Το εγκώμιο του Ντόναλντ Τραμπ από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν δίστασε να επαινέσει τον τέως Αμερικανό Πρόεδρο και υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές του 2024, Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας ότι «ανακουφίστηκε όταν βγήκε σώος και αβλαβής από την άθλια» απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Επίσης, πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει χώρος για πολιτική βία» στις δημοκρατίες.

Στη συνέχεια, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ για τα μέτρα που έλαβε, υποστηρίζοντας το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και της αναγνώρισης της ισραηλινής κυριαρχίας επί των Υψιπέδων του Γκολάν. Το καθεστώς τόσο της Ιερουσαλήμ όσο και των Υψιπέδων του Γκολάν είναι αμφισβητούμενα βάσει του διεθνούς δικαίου.





Επεισόδια και συλλήψεις στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Το πλήθος των διαδηλωτών κοντά στον λόφο του Καπιτωλίου έχει μειωθεί σε μέγεθος, αλλά έχει μεγαλώσει σε οργή. Λίγοι από αυτούς που είχαν συγκεντρωθεί κάποτε παραμένει αλλά, στα σκαλιά του σταθμού «Union Station», τα συνθήματα, οι ζητωκραυγές και τα τύμπανα εντάθηκαν.


Αρκετοί άνθρωποι φάνηκε να έχουν δεχτεί σπρέι πιπεριού από την Αστυνομία. Μάλιστα, όπως αναφέρει το BBC, οι Αρχές συνέλαβαν μερικούς που κατέβασαν τη σημαία των ΗΠΑ που ήταν κρεμασμένη μπροστά.

Σύμφωνα με την Αστυνομία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ, πέντε άτομα συνελήφθησαν επειδή διατάραξαν την ομιλία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Κογκρέσο. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, όπως αναφέρει το Sky News, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποκάλεσε τους διαδηλωτές ως «χρήσιμους ηλίθιους του Ιράν», μετά τους ισχυρισμούς ότι το Ιράν χρηματοδοτεί αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις στην Αμερική.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου