Πέμπτη, Ιουλίου 25, 2024

Δίκη για δολοφονία Καραϊβάζ: Νέα στοιχεία φωτιά για τα πακιστανικά τηλέφωνα των δραστών – Αίτημα σύλληψης μάρτυρα για ψευδορκία

 

Δίκη για την δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)


Τα τηλεματικά δεδομένα για τα πακιστανικά τηλέφωνα, που χρησιμοποίησαν οι δράστες της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ και όπως υποστηρίζει η υπεράσπιση των κατηγορουμένων ανατρέπουν ξανά τα όσα εισέφερε η ΕΛΑΣ για την ενοχή τους, αναδείχτηκαν κατά τη σημερινή δικάσιμο στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, οι συνήγοροι από την πλευρά της υπεράσπισης προέβησαν σε μία σημαντική παρατήρηση που αφορά στα πακιστανικά κινητά τηλέφωνα τύπου Nokia που χρησιμοποίησαν οι δράστες της δολοφονίας του Γ. Καραϊβάζ. Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της ασφάλειας προέκυψε ότι οι εν λόγω συνδέσεις ενεργοποιήθηκαν πρώτη φορά στις 5/4/2021 μετά τις 3 το μεσημέρι στην περιοχή της Καλλιθέας, κι όπως εικάζεται για κάποια δοκιμαστική κλήση.


 

Οι συνήγοροι υπεράσπισης επισήμαναν πως τις ίδιες ώρες που ενεργοποιείται η κεραία για τα πακιστανικά επιχειρησιακά τηλέφωνα των δραστών, ενεργητική δραστηριότητα είχαν και τα κινητά των κατηγορουμένων, το ένα 11 λεπτά μετά στα Γλυκά Νερά και το άλλο την ίδια ώρα στην οδό Σαλαμίνος στον Πειραιά (στοιχεία που προέκυψαν από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου για την περίοδο 9/3 έως 9/5 ).
Η αμφισβήτηση του άλλοθι

Απ΄ την πλευρά τους, οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας που εκπροσωπούν τη σύζυγο και την αδερφή του θύματος ζήτησαν τη σύλληψη για ψευδορκία 18χρονου μάρτυρα και ανιψιού των δύο κατηγορουμένων.

Συγκεκριμένα, ο εκ των συνηγόρων προς υποστήριξη της κατηγορίας, Αντώνης Ξυλουργίδης, ζήτησε τη σύλληψη του 18χρονου που κατέθεσε πως την ημέρα της ανθρωποκτονίας βρισκόταν με τον έναν από τους δύο κατηγορούμενους στην περιοχή του Αλίμου και μοίραζαν φυλλάδια για διαφημιστικούς λόγους της επιχείρησης του θείου του .

Οι νομικοί παραστάτες της οικογένειας του Γιώργου Καραϊβάζ ρώτησαν επισταμένα τον μάρτυρα πώς είναι δυνατόν να έφευγε από το σχολείο με τόση άνεση, με εκείνον να απαντά πως τη συγκεκριμένη περίοδο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού τα μαθήματα γίνονταν διαδικτυακά και τα πράγματα ήταν αρκετά χαλαρά.


Ο κ. Ξυλουργίδης μάλιστα εισέφερε και έγγραφο από το σχολείο στο οποίο φοιτούσε ο μάρτυρας και έδειχνε πως τις επίμαχες δύο ημέρες δεν είχε πάρει απουσία από το σχολείο του. Η υπεράσπιση αντέτεινε πως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσες ώρες είχε μάθημα εκείνες τις ημέρες και ο 18χρονος μάρτυρας επέμεινε πως «πολλές φορές δεν παρακολουθούσα και δεν έπαιρνα απουσίες» υποστηρίζοντας πως ήταν κάτι σύνηθες την εποχή της πανδημίας.

Ο κ. Ξυλουργίδης σχολίασε πως όσα καταθέτει ο μάρτυρας «δεν αντέχουν σε καμία λογική», ωστόσο η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος του για σύλληψη του 18χρονου μάρτυρα. Από την πλευρά της η έδρα επιφυλάχτηκε να αποφανθεί μέχρι το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας.
Το υλικό από τις κάμερες

Στο δικαστήριο κατέθεσαν επίσης η μητέρα των δύο κατηγορουμένων και η πρώην σύζυγος του μικρότερου από τα δύο αδέρφια. Η πρώην σύζυγος είναι αυτή που είχε αναλάβει την πρωτοβουλία να κάνει έρευνα στην περιοχή του Αλίμου στη λεγόμενη διαδρομή διαφυγής των δραστών. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε η πρώην σύζυγος υπήρχαν πολυκατοικίες από τις οποίες δεν πάρθηκε βιντεοληπτικό υλικό. «Μέρες το έκανα αυτό και ώρες ατελείωτες… οι περισσότεροι δεν μου έδιναν απάντηση…» κατέθεσε η μάρτυρας. Για τις κάμερες σε συγκεκριμένη πολυκατοικία της οδού Μεγίστης έφερε φωτογραφίες στο δικαστήριο από τις οποίες φαινόταν πως οι κάμερες ήταν τρεις στον αριθμό.

Σε αυτό το σημείο στάθηκε αρκετά η υπεράσπιση καθώς ο αρμόδιος για την ανάλυση βίντεο αστυνομικός του ανθρωποκτονιών που κατέθεσε πριν λίγες ημέρες είχε πει ενώπιον του δικαστηρίου πως δεν προέκυπτε κάτι αξιοποιήσιμο από τις κάμερες, ενώ είχε κάνει λόγο για μία κάμερα που δεν κοιτούσε στο δρόμο. Στη συνέχεια είχε πει πως δεν προέκυψε κάτι αξιοποιήσιμο και για αυτό και δεν εντάχθηκε στη δικογραφία.


Σχετικά είχαν γίνει δύο αιτήματα από την υπεράσπιση. Το ένα ήταν να κληθούν οι ένοικοι της πολυκατοικίας στο δικαστήριο ώστε να επιβεβαιώσουν πως πάρθηκε υλικό, αφού επρόκειτο για γωνιακή πολυκατοικία μετά το τελευταίο σημείο θέασης του μαύρου σκούτερ που επέβαιναν οι δράστες. Το δεύτερο αφορούσε την απόκτηση του βιντεοληπτικού υλικού από όλες τις κάμερες που είχε περισυλλέξει η αστυνομία (συλλέχθηκαν 300 στη δικογραφία μπήκαν οι 72). Τα αιτήματα σήμερα απορρίφθηκαν από το δικαστήριο.

Το σκεπτικό της εισαγγελέα για τις κάμερες ήταν πως εφόσον δεν είχαν συνταχθεί εκθέσεις κατάσχεσης και αντιγραφής επρόκειτο επί της ουσίας για μη νόμιμο υλικό και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος αυτό να γίνει τώρα. Παίρνοντας το λόγο η υπεράσπιση ζήτησε να μην συμπεριληφθεί στην αξιολόγηση η κατάθεση του αστυνομικού καθώς ο ίδιος είχε καταθέσει πως συναξιολόγησε όλο το υλικό των καμερών για να αποφασίσει (δηλαδή και αυτό που δεν συμπεριλήφθηκε στη δικογραφία). Ακόμα σχολίασαν πως δεν γίνεται το υλικό να «εισφερθεί παρανόμως και πλαγίως στη δίκη (σ.σ μέσω της κατάθεσης του αστυνομικού από το ανθρωποκτονιών)» εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή τους.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο με τις απολογίες των κατηγορουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου