Σάββατο, Ιουλίου 13, 2024

«Καύσωνας» και στις τιμές ρεύματος: Έρχονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια Τιμές ενεργειακής κρίσης στις αγορές ρεύματος. Αυξήσεις στα κίτρινα τιμολόγια Ιουλίου και στα πράσινα του Αυγούστου.





Pexels

 

 


Αρνητικές εξελίξεις στα τιμολόγια ρεύματος, με τους αναλυτές να προβλέπουν επιδείνωση έως και τις 22 Ιουλίου. Άμεση θα είναι η επίπτωση στα κίτρινα τιμολόγια του Ιουλίου ενώ έρχονται και νέες αυξήσεις στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος τον Αύγουστο. Όλα συνθέτουν ένα νέο σκηνικό «καύσωνα» στις τιμές του ρεύματος.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Οι τιμές παραπέμπουν σε εποχές ενεργειακής κρίσης στις χονδρεμπορικές αγορές της ΝΑ Ευρώπης. Στην αγορά της Ουγγαρίας η τιμή εκτοξεύτηκε την Πέμπτη στα 263,99 ευρώ/MWh, και την ίδια ημέρα στην ελληνική αγορά η τιμή της μεγαβατώρας τις βραδινές ώρες έφτασε να πωλείται έως και τα 500 ευρώ. Διαμορφώθηκε έτσι μια μέση ημερήσια τιμή στα υψηλά των 184,79 ευρώ.


Τιμή που είναι πάνω από 80 ευρώ υψηλότερη από τις υψηλές τιμές του Mαΐου και του Ιουνίου - 100,21 και 81,421 - και υπερτριπλάσια από τη χαμηλή τιμή του Απριλίου (58,515 ευρώ). Πλέον είναι κοντά στα επίπεδα των άνω των 200 ευρώ που ήταν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, και είχε κορυφωθεί στα 429,388 ευρώ τον Αύγουστο του 2022.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για αρνητική αυτή εξέλιξη και έρχεται ως αποτέλεσμα σειράς παραγόντων που επηρέασαν τις επιμέρους αγορές, οι οποίες είναι διασυνδεδεμένες και «δουλεύει» με κοινό αλγόριθμο. Έτσι μεταφέρονται οι υψηλές τιμές από το ένα ηλεκτρικό σύστημα στο άλλο.
Το ντόμινο στις τιμές

Η αγορά της Ρουμανίας λόγω ελλείμματος της Ελλάδας και υψηλών προσφορών για περίπου 2.000 MW που μπαίνουν στο σύστημα τις βραδινές ώρες, με την έξοδο των φωτοβολταϊκών, είναι οι βασικοί παράγοντες τις αρνητικής εξέλιξης, σύμφωνα με τους αναλυτές.


Στα Βαλκάνια επικρατεί καύσωνας που έχει ανεβάσει τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια λόγω κλιματιστικών. Οι μέγιστες ανταλλαγές ενέργειας από τη Δυτική Ευρώπη προς την Ουγγαρία μειώθηκαν κατά 1200-1.300 MW τις βραδινές ώρες στις 8 Ιουλίου.

Και η δυναμικότητα των διασυνοριακών ροών μεταξύ Βουλγαρίας – Ρουμανίας τις ίδιες ώρες μειώθηκε από 1.700 MW σε 1.200 MW λόγω συντηρήσεων στο δίκτυο μεταφοράς έως τις 22 Ιουλίου 2024.


Αυτό κατέστησε τη Ρουμανία εξαρτημένη αγορά από τις εισαγωγές στα σύνορα με την Ουγγαρία: Η ζήτηση αυξήθηκε σημαντικά λόγω καύσωνα και η παραγωγή αιολικής ενέργειας έχει υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα.

Μειωμένη κατά 400 MW είναι από τις 25 Ιουνίου η διασυνοριακή δυναμικότητα με τη Σερβία. Παράλληλα, η επανένταξη στο βουλγαρικό σύστημα του σταθμού του Κοσλοντούι δεν βελτίωσε την κατάσταση, καθώς τις βραδινές ώρες δεν υπάρχει διαθέσιμη δυναμικότητα στις διασυνδέσεις για τη μεταφορά ενέργειας προς τη Ρουμανία.

Το έλλειμμα ενέργειας στην αγορά της Ρουμανίας είναι μία από τις αιτίες που οδήγησε τις τιμές σε όλη την περιοχή σε πρωτοφανή επίπεδα. Ο άλλος, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι η αύξηση των τιμών προσφορών πώλησης σε όλες τις αγορές, ιδιαίτερα στην ελληνική αγορά. Κάθε ημέρα, στην ελληνική αγορά προσφέρονται περίπου 2.000 MW σε σταδιακά βήματα. Στις 4 Ιουλίου προσφέρθηκαν στα 190 ευρώ/MWh, στις 8 Ιουλίου στα 300 ευρώ/MWh και στις 10 Ιουλίου στα 530 ευρώ/ΜWh.


«Δεν υπάρχει έλλειψη ενέργειας στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και της Κροατίας – είναι ακριβώς η περίπτωση που η διαθέσιμη ενέργεια προσφέρεται σε πολύ υψηλότερη τιμή από πέρυσι. Η πραγματική έλλειψη ενέργειας είναι παρούσα μόνο στις αγορές της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας», αναφέρουν οι αναλυτές.

Ωστόσο, ο κοινός αλγόριθμος επίλυσης των διασυνδεδεμένων αγορών έστειλε στα ύψη τις τιμές σε όλες τις αγορές της περιοχής.
Σκυλακάκης: Αν συνεχιστεί το πρόβλημα θα ληφθούν μέτρα

Σε συνέντευξή του, την Παρασκευή (12/7), ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης σημείωσε για τις τιμές του ρεύματος: «Το φαινόμενο των τιμών που έχουμε είναι μία πραγματική συγκυρία που δεν έχει σχέση με τα δικά μας θέματα. Μετά το black out που έγινε στις χώρες των Βαλκανίων, έχουμε προβλήματα σε σειρά διασυνδέσεων εκεί. Το σύστημα δεν λειτουργεί ομαλά, έχει φτάσει να έχει τιμή μεγαβατώρας η Ουγγαρία σε ώρες 650 ευρώ, έχουν προβλήματα διασυνδέσεων σε όλη την περιοχή.

Έχει βγει και 1 GW εκτός στη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα στην ευθεία Ουγγαρία – Βουλγαρία – Ελλάδα να έχουμε πολύ υψηλές τιμές, λόγω των διασυνδέσεων που έχουμε και των εξαγωγών που υποχρεούμεθα να κάνουμε. Ο εξωγενής παράγοντας είναι αυτός που μας ανεβάζει τις τιμές… Είναι κάτι που μπορεί να εξομαλυνθεί ακόμη και μέσα στις επόμενες τρεις μέρες.

Αυτό συναρτάται από το πότε θα ξαναρχίσει το μεγάλο πυρηνικό της Βουλγαρίας να δίνει ενέργεια, να αποκατασταθεί πλήρως η ροή του καλωδίου από την Ιταλία και να διορθωθούν τα προβλήματα διασυνδέσεων ιδίως μεταξύ Ρουμανίας και Ουγγαρίας».


Σημείωσε πως αν κρατήσει παραπάνω αυτό το φαινόμενο, θα πρέπει να βρεθεί μία λύση, αλλά για τις δύο-τρεις μέρες δεν απαιτείται να ληφθούν έκτακτα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου