Παρασκευή, Ιουλίου 26, 2024

Βόμβες στα σχολεία και «νάρκες» στην εκεχειρία – Το Ισραήλ συνεχίζει τις δολοφονίες αμάχων στη Γάζα

 



Το Ισραήλ συνεχίζει τις δολοφονίες αμάχων στη Γάζα και διατυπώνει όλο και περισσότερες απαιτήσεις για κατάπαυση του πυρός με πρόσχημα την πάταξη της Χαμάς

Μια από τις «κατάρες» της Μέσης Ανατολής, που ταλανίζεται για αιώνες από αιματηρές συγκρούσεις, είναι ότι όσο πλησιάζει μια κατάπαυση του πυρός τόσο περισσότερες διαφωνίες της τελευταίας στιγμής προκύπτουν. Κάτι παρόμοιο φαίνεται να συμβαίνει στην ισοπεδωμένη Λωρίδα της Γάζας, όπου πέραν του διπλωματικού πυρετού για μια συμφωνία εκεχειρίας, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει το ανελέητο σφυροκόπημα σε βάρος αμάχων.

 


Ο πόλεμος στη Γάζα, σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, βρίσκεται στο τελικό του στάδιο. Ωστόσο, ελλείψει ενός κατάλληλου σχεδιασμού για την «επόμενη μέρα» είναι πιθανό να μην υπάρξει πραγματικό τέλος, την ώρα που ο παλαιστινιακός λαός συνεχίζει να πληρώνει το βαρύ τίμημα. Το Ισραήλ επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα την «πλήρη υποστήριξή του» για τη συμφωνία, όπως αυτή περιγράφηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και επικυρώθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την G7 και άλλες χώρες, σύμφωνα με τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ Ρον Ντέρμερ. Ωστόσο, οι αιματηρές επιθέσεις στη Γάζα συνεχίστηκαν.
Σχέδιο με κενά

Η πίεση για ειρήνη αυξάνεται και από τις δύο πλευρές, αλλά το επίμαχο σχέδιο παρουσιάζει κενά. Το βασικό ζήτημα της μελλοντικής διακυβέρνησης στη Γάζα και το ποιος θα είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια όταν σταματήσουν οι μάχες παραμένουν τα πιο ασαφή μέρη του σχεδίου των ΗΠΑ. Επίσης, υπάρχει το ζήτημα της στρατιωτικής παρουσίας του Ισραήλ κατά μήκος των συνόρων (Διάδρομος της Φιλαδέλφειας). Το σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν καλεί το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του από «τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας», αλλά το Ισραήλ είναι αντίθετο στην πλήρη απόσυρσή τους. Μια άλλη ρήτρα του πλαισίου κατάπαυσης του πυρός υπόσχεται «την επιστροφή των Παλαιστινίων αμάχων στα σπίτια και στις γειτονιές τους σε όλες τις περιοχές της Γάζας», συμπεριλαμβανομένου του βορρά. Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι το Ισραήλ επιθυμεί ελέγχους για τους Παλαιστίνιους που θα μετακινηθούν βόρεια, για να βεβαιωθεί ότι «οι μαχητές της Χαμάς δεν θα ανεφοδιαστούν με όπλα». Ακόμη και αν ανακοινωθεί μια εκεχειρία το επόμενο διάστημα, παραμένει θολό τι θα ακολουθήσει, όπως και αν θα μπει τέλος στην τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.
Θερίζει η πείνα

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι παλεύουν να επιβιώσουν χωρίς νερό, ρεύμα, τρόφιμα και φάρμακα εν μέσω του αποκλεισμού και των σκληρών βομβαρδισμών από το Ισραήλ. Σε περίπου 39.000 ανέρχονται οι νεκροί από το ξέσπασμα του πολέμου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς και σε πάνω από 89.300 οι τραυματίες. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Γάζας έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, πολλοί από αυτούς πάνω από μία φορά.

Το Ισραήλ, που υποστηρίζει ότι νοσοκομεία στη Γάζα χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς και από άλλες ένοπλες οργανώσεις ως βάσεις, βομβάρδισε δεκάδες υγειονομικές δομές, μεταξύ των οποίων και το μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο της περιοχής. Στο στόχαστρο βρέθηκε επίσης και ένα σχολείο της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) στη Νουσεϊράτ, όπου είχαν βρει καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι. Πρόκειται για το πέμπτο σχολείο που δέχτηκε επίθεση μέσα σε διάστημα οκτώ ημερών στον παλαιστινιακό θύλακα. Ο Νετανιάχου από την πλευρά του εξακολουθεί να επιμένει πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) «πρέπει να αυξήσουν περαιτέρω την πίεση κατά της Χαμάς».


Παράλληλα, η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε έναν πληθυσμό στα πρόθυρα της πείνας έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη και μεγάλος αριθμός εθελοντών στον ανθρωπιστικό τομέα και στα Ηνωμένα Εθνη έχει σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις. Μάλιστα, η UNRWA ανακοίνωσε ότι περίπου 200 εργαζόμενοί της έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου 2023. Οι ειδικοί του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι πραγματοποιεί «στοχευμένη εκστρατεία λιμοκτονίας» που έχει οδηγήσει στον θάνατο παιδιών στη Γάζα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σύντομα θα κλείσουν οριστικά την πλωτή προβλήτα που κατασκεύασαν νωρίτερα φέτος, ένα έργο 230 εκατ. δολαρίων προδιαγεγραμμένο να αποτύχει λόγω μιας σειράς υλικοτεχνικών προβλημάτων και έλλειψης ασφαλείας λόγω καιρικών συνθηκών.

Μέσα στους δύο μήνες λειτουργίας της προβλήτας, την οποία η Ουάσινγκτον χαρακτήριζε «αιτία ελπίδας», μόνο 8.000 τόνοι βοήθειας παραδόθηκαν στους Παλαιστίνιους, δηλαδή περίπου 600 φορτηγά.

Σύμφωνα με εκτίμηση της βρετανικής εφημερίδας «Financial Times», το ποσό αυτό είναι ισοδύναμο με τον αριθμό των φορτηγών που χρειάζεται να μεταβαίνουν καθημερινά στη Γάζα, όπως υποστηρίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ανοιχτό μέτωπο στον βορρά

Τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στον Λίβανο, με έναν πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ να παραμονεύει. Παρότι καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί ολοκληρωτικό πόλεμο αυτήν τη στιγμή, οι αναλυτές τείνουν να συμφωνούν στο ότι η πιθανότητα κλιμάκωσης είναι ορατή.

Ορισμένοι θεωρούν απίθανο ο Νετανιάχου να διακινδυνεύσει μια νέα σύγκρουση, ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει ανάφλεξη. Μετά τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα, κατά τα οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε Σύριοι και τουλάχιστον τρεις Λιβανέζοι πολίτες, ο επικεφαλής της σιιτικής οργάνωσης Σαγιέντ Χασάν Νασράλα προειδοποίησε ότι «θα στοχεύσουμε νέους οικισμούς, αν το Ισραήλ συνεχίσει να στοχεύει αμάχους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου