Σάββατο, Ιουλίου 20, 2024

Οι ακροδεξιοί της Ευρώπης χρησιμοποιούν τα πυρά του Τραμπ για να χτυπήσουν την Αριστερά

 

Οι ακροδεξιοί της Ευρώπης χρησιμοποιούν τα πυρά του Τραμπ για να χτυπήσουν την Αριστερά

Από την Ισπανία έως τη Σερβία, οι δεξιές δυνάμεις έσπευσαν να δείξουν με το δάχτυλο την επίθεση προς ίδιον όφελος.

Αφού ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πυροβολήθηκε σε προεκλογική συγκέντρωση το Σάββατο, οι λαϊκιστές πολιτικοί της Ευρώπης δεν έχασαν χρόνο κατηγορώντας την Αριστερά.

Ad 
 
Unmute
 

Λίγα είναι γνωστά για το ιστορικό του δράστη και τα κίνητρά του εξακολουθούν  να ερευνώνται. Ωστόσο, λίγες ώρες μετά το περιστατικό, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο -ο οποίος επέζησε από απόπειρα δολοφονίας του τον Μάιο- επιτέθηκε στους “πολιτικούς αντιπάλους”  του Τραμπ για την υποκίνηση μίσους εναντίον του.

Οι επικριτές του πρώην Αμερικανού ηγέτη “προσπαθούν να τον ρίξουν κάτω και  όταν δεν τα καταφέρνουν, εκνευρίζουν τόσο πολύ το κοινό που κάποιος χαμένος παίρνει ένα όπλο”, έγραψε ο Φίκο σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κατηγορώντας τους φιλελεύθερους και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης για τους πυροβολισμούς, ο επί μακρόν σύμμαχος του Τραμπ και ηγέτης της Μεταρρύθμισης του Ηνωμένου Βασιλείου Νάιτζελ Φάρατζ δήλωσε “αναστατωμένος” αλλά “όχι σοκαρισμένος” από την επίθεση.

“Η εικόνα που βγαίνει για τον Τραμπ από αυτούς τους φιλελεύθερους που τον αντιτίθενται είναι τόσο άσχημη, τόσο δυσάρεστη και νομίζω ότι σχεδόν ενθαρρύνει αυτού του είδους τη συμπεριφορά”, είπε. 

Ο Ολλανδός Γκερτ Βίλντερς, ο οποίος ηγείται του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας του κυβερνητικού συνασπισμού της Ολλανδίας, δήλωσε ότι “η ρητορική μίσους από πολλούς αριστερούς πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τους δεξιούς πολιτικούς ως ρατσιστές και ναζί”, ισοδυναμεί με “παιχνίδι με τη φωτιά”.

Ορισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές προσωπικότητες έκαναν λόγο για μια κακόβουλη παγκόσμια συνωμοσία, θεωρώντας τα μέσα ενημέρωσης και τα αριστερά κόμματα ως συνωμότες.

Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Vox της Ισπανίας, της τρίτης μεγαλύτερης δύναμης στο κοινοβούλιο της χώρας, δήλωσε ότι η απόπειρα κατά του Τραμπ είχε ενορχηστρωθεί από “την παγκοσμιοποιημένη αριστερά που διαδίδει μίσος, καταστροφή και πόλεμο”.

Ο Σαντιάγο Αμπασκάλ κατηγόρησε την αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας ότι είναι σύμμαχος της ίδιας παγκοσμιοποιημένες  συμμορίας, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες της Ισπανίας πιθανότατα “λυπούνται που ο δολοφόνος απέτυχε”. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ καταδίκασε την επίθεση μέσα σε λίγες ώρες από την πραγματοποίησή της. 

Ομοίως, στην Ιταλία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι κατηγόρησε για τους πυροβολισμούς “ορισμένους βίαιους τόνους της αριστεράς”.

“Συνέβη στις ΗΠΑ, συνέβη και στην Ιταλία εναντίον του Μπερλουσκόνι”, είπε, αναφερόμενος σε μια επίθεση εναντίον του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 2009 που τον άφησε αιμόφυρτο.

Στη Γαλλία η  ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, η οποία την περασμένη εβδομάδα συνέκρινε την αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου με τους ταραξίες της 6ης Ιανουαρίου που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον το 2021, δήλωσε ότι η απόπειρα δολοφονίας ήταν “προειδοποίηση για όλους μας”, προσθέτοντας ότι “η Γαλλία δεν είναι ασφαλής από αυτή τη βία”.

Αλλού, ο πυροβολισμός μετατράπηκε σε κραυγή συσπείρωσης. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαρακτήρισε την επιβίωση του Τραμπ “θαύμα” και κάλεσε “τις φιλελεύθερες δυνάμεις του κόσμου να ξεσηκωθούν”.

“Αυτό είναι όλη η τρέλα της δαιμονοποίησης που πραγματοποιούν καθημερινά, στην οποία υπάρχει μόνο μία αποδεκτή αλήθεια και κανείς δεν έχει δικαίωμα σε διαφορετική άποψη”, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Κυριακή.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάντερ Βούλιν  δήλωσε ότι οι πυροβολισμοί ήταν “έκφραση επιτρεπόμενου και ενθαρρυμένου μίσους” και προειδοποίησε ότι κινδυνεύει και η ζωή του Βούτσιτς.

Ο ακροδεξιός ηγέτης του Βελγίου Τομ Βαν Γκρίκεν κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι “απανθρωποποιούν” και “δαιμονοποιούν” τον Τραμπ και φάνηκε να παραλληλίζει τον Τραμπ με τον δολοφονημένο ακροδεξιό Ολλανδό πολιτικό Πιμ Φόρτουιν.

Πηγή: Politico – Europe’s populists use Trump shooting to slam the left

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου