Κυριακή, Ιουλίου 14, 2024

Αυτό το κόμμα ποιος/α θα το πάρει;...

 






«Εχει πληγωθεί ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ με διαδρομές προσώπων του που επέλεξαν να τιμήσουν πολιτικές του κ. Μητσοτάκη»... Η δήλωση έγινε στον Αθήνα 9.84 και ανήκει στον Μιχάλη Κατρίνη, υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Περιγράφει ένα φαινόμενο που έπληξε το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια κι απ’ ό,τι πιστεύει ο κ. Κατρίνης εξακολουθεί να το απειλεί.

Πράγματι, αν ρίξει κάποιος μια ματιά στη σημερινή κυβέρνηση θα διαπιστώσει ότι σε υψηλόβαθμες θέσεις ευθύνης, αλλά και σε πόστα δίπλα στον πρωθυπουργό, υπάρχουν παράγοντες που έκαναν καριέρα με το ΠΑΣΟΚ, κάποια στιγμή διαφώνησαν, αποστασιοποιήθηκαν, μερικοί επέλεξαν για λίγο να πάνε σπίτι τους και στη συνέχεια σε διάφορες φάσεις δελεάστηκαν από τα ανοίγματα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κέντρο και προσχώρησαν στο κόμμα εναντίον του οποίου κάποτε αγωνίζονταν με όλα τα μέσα και το χαρακτήριζαν κόμμα-ολετήρα που έχει διαγουμίσει τον τόπο.

Κρίνοντας από τις δημόσιες παρεμβάσεις τους με τις νέες κομματικές ταυτότητές τους έχουν γίνει οι πιο φανατικοί οπαδοί του αρχηγού της Ν.Δ., προκαλώντας και τους πρώην συντρόφους τους, οι οποίοι τους αποκαλούν γενίτσαρους, καθώς και αρκετούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που δεν κρύβουν την ενόχλησή τους επειδή ο πρόεδρός τους αξιοποιεί τους επήλυδες και αγνοεί αυτούς που είναι δεξιοί από τα μικράτα τους και στρατιώτες της παράταξης. Ορισμένοι βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν τη διαμαρτυρία τους στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κάνει λόγο για μετάλλαξη του κόμματος, κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι έχει απομακρυνθεί από τις ιδεολογικές ρίζες της παράταξης και τον καλεί να αλλάξει πορεία.  

Εχει λοιπόν ο καιρός γυρίσματα; Εχει. Αλλωστε το σημερινό θύμα (ΠΑΣΟΚ) υπήρξε θύτης για μεγάλο διάστημα. Λεηλάτησε τα χρόνια της παντοδυναμίας του κυρίως την Αριστερά, ωστόσο είχε επιτυχίες και στον χώρο της συντηρητικής παράταξης. Ο ιδρυτής του αξιοποίησε τον Γιάννη Μπούτο τη δεκαετία του ’80, ο Κώστας Σημίτης χρησιμοποίησε ανθρώπους που προέρχονταν από τη Δεξιά, ο Γιώργος Παπανδρέου όταν έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «προσέλαβε» τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο και τον Στέφανο Μάνο, πρωτοκλασάτα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Ο γάμος δεν κράτησε πολύ, αλλά προκάλεσε αναταράξεις στο στρατόπεδο της Δεξιάς. Σήμερα; Αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ τον ίδιο κίνδυνο; Από πρώτη ματιά όχι. Αυτός που κατηγορούνταν από συναδέλφους του ότι φλερτάρει με τη Νέα Δημοκρατία, ο Ανδρέας Λοβέρδος, διεκδίκησε την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, έχασε, αποχώρησε, έφτιαξε δικό του κόμμα και συνεχίζει.  

Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο κ. Κατρίνης όμως είπε και κάτι άλλο: «Δεν μπορούμε να υπηρετούμε τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ, αλλά να αφήνουμε περιθώρια συνεννόησης και να λέμε ότι μπορούμε να χρησιμέψουμε και ως μπαλαντέρ του κ. Μητσοτάκη... Πρέπει να προσδιορίσουμε με ποιους είμαστε και με ποιους δεν είμαστε». Ποιους/ες υποπτεύεται ο κ. Κατρίνης; Κάποιον ή κάποια από τους/τις υποψήφιους/ες για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ; Νομίζω ότι φωτογραφίζει ένα πρόσωπο που ακόμη δεν έχει πει ότι θα διεκδικήσει την αρχηγία. Αναφέρομαι και πιθανολογώ ότι αναφέρεται και ο κ. Κατρίνης στην Αννα Διαμαντοπούλου. Θα είναι υποψήφια; Η ίδια το αφήνει ανοικτό. Συνομιλητές της λένε ότι θα είναι. Γιατί καθυστερεί; Προφανώς μετράει την κατάσταση. Θα ήθελε να γίνει ο (η) από μηχανής θεός (θεά), δηλαδή να κληθεί να αναλάβει την παράταξη. Δύσκολο. Αν και δεν είναι μέχρι τώρα υποψήφια, συμμετέχει με δηλώσεις και συνεντεύξεις στη μάχη. Οπότε έχει γίνει μέρος του προβλήματος, αν και η ίδια επιθυμεί να προβληθεί ως η λύση.

Τάσος Παππάς 

Efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου