Τετάρτη, Ιουλίου 17, 2024

Ποια διπλώματα οδήγησης καταργούνται Τέλος τα χάρτινα διπλώματα αυτοκινήτου. Τι αλλάζει.





Tobi/Pexels

 

 


Όσοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα παλιά χάρτινα διπλώματα οδήγησης θα πρέπει να τα αντικαταστήσουν με τα νέα διπλώματα, τύπου κάρτες, που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη.

Η μετάβαση αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2033. Αν και φαίνεται ότι υπάρχει αρκετός χρόνος, το παράδειγμα των νέων ταυτοτήτων, όπου τα ραντεβού είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν για το επόμενο εξάμηνο, πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση.


Μέχρι το 2033, τα παλιά διπλώματα αναμένεται να είναι ελάχιστα, καθώς η νομοθεσία ορίζει ότι οι οδηγοί που συμπληρώνουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και χρειάζονται ανανέωση, θα λαμβάνουν αυτόματα το νέο τύπο πλαστικοποιημένης κάρτας.
Πώς αλλάζει το δίπλωμα οδήγησης

Η διαδικασία αλλαγής του διπλώματος δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η αίτηση μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr (ΕΔΩ), ενώ απαιτείται η πληρωμή παραβόλου 30 ευρώ και η υποβολή ειδικών φωτογραφιών, οι οποίες ανεβαίνουν ηλεκτρονικά στο σύστημα. Για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες, η αντικατάσταση μπορεί να γίνει στα ΚΕΠ ή στις αρμόδιες υπηρεσίες της κάθε Περιφέρειας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι για να οδηγήσετε εκτός Ελλάδας, χρειάζεστε το νέο τύπο διπλώματος, καθώς το παλιό δεν επιτρέπει ούτε την ενοικίαση οχήματος. Το νέο δίπλωμα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία σας σε λατινικούς χαρακτήρες και ενσωματώνει ασφαλιστικά χαρακτηριστικά για την αποτροπή πλαστογραφίας.




Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τη μετάβαση σε ψηφιακά διπλώματα οδήγησης, τα οποία θα διευκολύνουν την ανανέωση και αντικατάσταση των αδειών, καθώς όλες οι διαδικασίες θα γίνονται ηλεκτρονικά. Ένα ψηφιακό δίπλωμα με κοινά χαρακτηριστικά σε όλη την ΕΕ θα συμβάλει επίσης στην επίτευξη του στόχου της ταχείας ανίχνευσης και άμεσης επιβολής ποινών σε οδηγούς που υποπίπτουν σε τροχαίες παραβάσεις εκτός της χώρας έκδοσης της άδειάς τους.

Αυτή η κίνηση αναμένεται να προσφέρει πρωτοφανή ευκολία και ασφάλεια στους ευρωπαίους οδηγούς, προωθώντας την ψηφιακή εποχή και ενισχύοντας τη διασυνοριακή συνεργασία για την οδική ασφάλεια.
Αντικατάσταση άδειας οδήγησης με νέου τύπου μέσω gov.gr




Μπορείτε να ζητήσετε αντικατάσταση της ελληνικής άδειας οδήγησής σας με νέου τύπου.

Θα χρειαστεί:να συμπληρώσετε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
να επισυνάψετε φωτογραφία σας και δείγμα της υπογραφής σας (δίνεται η δυνατότητα χρήσης του myphoto)
το κατάλληλο παράβολο (η εφαρμογή σας οδηγεί στην έκδοση και πληρωμή του)
να συμπληρώσετε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο (e-mail) και το τηλέφωνό σας

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα λάβετε ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα.

Την άδεια θα την παραλάβετε εσείς ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός σας από την Περιφέρεια, παραδίδοντας την άδεια οδήγησης παλιού τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου