«Με θέλουν νεκρό. Μου έκαψαν το σπίτι στην Ξάνθη με σκοπό να μου καταπατήσουν και όλο το κτήμα των 10 στρεμμάτων. Εριξαν μολότοφ στη σκεπή και μέσα σε λίγα λεπτά το μοναδικό ακίνητο που είχα κάηκε ολοσχερώς. Εχω κάνει μηνύσεις σε συγκεκριμένους Ρομά, και εδώ και δύο χρόνια ζω έναν εφιάλτη με απειλές και ξυλοδαρμούς. Πλέον είμαι άστεγος και περιμένω πότε θα με αποτελειώσουν. Δεν πρόκειται να το βάλω κάτω όμως και θα φτάσω μέχρι το τέλος».
Από τον
Νίκο Νικόλιζα
Κραυγή αγωνίας από τον «αδερφό» του τεράστιου Θανάση Βέγγου, τον ηθοποιό Γιώργο Σταυρόπουλο, ο οποίος σήμερα, από την ακριτική Ξάνθη, ανοίγει πρώτη φορά την καρδιά του και μιλάει για τον μαρτυρικό γολγοθά που ανεβαίνει στην περιοχή όπου ζει.
Με τρεμάμενη φωνή, γεμάτος αγωνία για το τι θα του ξημερώσει, αποφάσισε μετά και το τελευταίο συμβάν να σπάσει τη σιωπή του και να μιλήσει τόσο για όσα του συμβαίνουν τώρα στην ηλικία των 80 ετών όσο και για την 30χρονη φιλία του με τον αλησμόνητο Θανάση Βέγγο. Μάλιστα, ο ίδιος ο Θανάσης Βέγγος σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του μιλούσε για τον αγαπημένο του φίλο, «που μου στάθηκε σαν αδερφός», όπως συνήθιζε να λέει. Ωστόσο ο Γιώργος Σταυρόπουλος, σε μια συγκλονιστική κατάθεση ψυχής σήμερα στην «Espresso», πρώτη φορά αποκαλύπτει τι απέγινε η σορός του μεγάλου ηθοποιού που έφυγε από τη ζωή το 2011, καθώς δεν έχουν καταχωριστεί πουθενά ο τόπος και ο τρόπος ταφής του.
Αν και το όνομα του Γιώργου Σταυρόπουλου δεν θυμίζει πολλά στις νεότερες γενιές, ο ίδιος είχε την τύχη με δεύτερους και τρίτους ρόλους να είναι σε όλα τα μεγάλα θέατρα και στις επιθεωρήσεις για πάνω από μισό αιώνα. Ο Θανάσης Βέγγος και ο Στάθης Ψάλτης ήταν για εκείνον οικογένεια. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σχεδόν όλα τα καλοκαίρια ήταν μόνιμος στο Δελφινάριο, σε φαντασμαγορικές παραστάσεις με τεράστιους κωμικούς. H φυσιογνωμία του, γνωστή τόσο από το θεατρικό σανίδι όσο και από πλήθος σίριαλ και βιντεοκασετών.
Από την Αθήνα στην Ξάνθη
Ολα άρχισαν πριν από τρία χρόνια, όταν ο Γιώργος Σταυρόπουλος αποφάσισε να πουλήσει το 10 στρεμμάτων κτήμα του μαζί με την οικία του, με σκοπό να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα, καθώς, όπως λέει, σε ηλικία 80 ετών δεν μπορεί να μένει μόνος του εκεί.
Το κτήμα του βρίσκεται ανάμεσα σε δύο χωριά και θεωρείται «φιλέτο» για την περιοχή της Ξάνθης. «Εγώ κατάγομαι από την Ξάνθη και σε ηλικία 18 ετών αποφάσισα να κατέβω στην Αθήνα για να σπουδάσω. Οι γονείς μου είχαν αφήσει αυτό το κτήμα σ’ εμένα και είναι το μοναδικό που έχω. Ολα αυτά τα χρόνια δούλεψα σκληρά για να μπορώ να ζω αξιοπρεπώς. Το 2021, λοιπόν, βρέθηκε ένας αγοραστής για το κτήμα, εξάλλου ήθελα κι εγώ να έχω λίγα χρήματα για τα γεράματα. Η τιμή που το έβαλα είναι 300.000 ευρώ, καθώς είναι μοναδικό ως κτήμα, στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης. Υπάρχει λοιπόν ένας συγκεκριμένος οικοπεδοφάγος Ρομά στην περιοχή, ο οποίος αρχικά ενδιαφέρθηκε για το κτήμα. Μου έδωσε μια προκαταβολή περίπου 40.000 ευρώ, με σκοπό στη συνέχεια να μου δώσει και τα υπόλοιπα. Οπως φαίνεται, όμως, στο πίσω μέρος του κεφαλιού του είχε άλλα σχέδια. Αρχισε λοιπόν ο συγκεκριμένος να πουλάει το δικό μου κτήμα σε άλλους Ρομά χωρίς να το γνωρίζω εγώ. Κάθε στρέμμα βγάζει πέντε οικόπεδα. Το έκοβε λοιπόν σε μικρά οικόπεδα και τους έλεγε: “Αυτό είναι το οικόπεδό σου” κ.λπ. Ωστόσο, όταν πήγαιναν οι άνθρωποι να χτίσουν, δεν μπορούσαν, γιατί δεν είχαν τίτλους, και ο συγκεκριμένος τους έλεγε να κάνουν λίγο υπομονή, “θα πεθάνει ο γέρος και θα είναι δικό μας”» λέει σχεδόν με κλάματα ο γνωστός ηθοποιός για το δράμα που βιώνει, μην μπορώντας να βρει το δίκιο του πουθενά.
Με λυγμούς
«Είμαι αιχμάλωτος μιας τραγικής κατάστασης. Μπορείτε να το καταλάβετε;» μας λέει με λυγμούς, θέλοντας να δείξει το τεράστιο πρόβλημα που τον ταλανίζει. Τον ρωτάμε αν έχει μαντρώσει το οικόπεδο. Κι εδώ αρχίζει άλλος γολγοθάς. «Πήγαμε λοιπόν να το μαντρώσουμε. Ενημέρωσα το τμήμα της Αστυνομίας, την Κρατική Ασφάλεια και δύο εισαγγελείς ότι θέλουμε να μας παρέχετε ασφάλεια την ημέρα που θα μαντρώσουμε. Οταν πήγαμε να φτιάξουμε την περίφραξη (είχα πληρώσει μέχρι και οκτώ σεκιούριτι για να με φυλάνε), ήρθαν 50 οργανωμένοι Ρομά και μας έριξαν αμέσως την περίφραξη. Το ξαναπροσπάθησα, αλλά μάταια, μου την έριξαν ξανά. Πρόπερσι μπήκαν στο σπίτι και με σάπισαν στο ξύλο. Για μέρες δεν μπορούσε να με αναγνωρίσει κανείς από το ξύλο που είχα φάει» λέει ο ηθοποιός που τα τρία τελευταία χρόνια ζει έναν πραγματικό εφιάλτη.
Παρέμβαση εισαγγελέα
«Οταν την περασμένη Τρίτη τα ξημερώματα μου έριξαν μολότοφ πάνω στη στέγη, πίστεψα ότι έφτασε το τέλος μου. Επεκτάθηκε τόσο γρήγορα η πυρκαγιά, που ο Θεός μού έδωσε δύναμη και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα πετάχτηκα έξω από το σπίτι. Αν δεν έτρεχα να βγω από το σπίτι, τώρα θα ήμουν νεκρός. Ηρθε η Πυροσβεστική, βρήκε τρεις μολότοφ που είχαν πετάξει, έκανα μήνυση και ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για εμπρησμό με κίνδυνο ζωής. Η Αστυνομία φοβάται και η ίδια τους Ρομά. Κάθε φορά που γίνεται μια επιχείρηση από την Αστυνομία και πηγαίνουν στα δικαστήρια, απέξω κάνουν συγκέντρωση δεκάδες Ρομά. Εγώ πλέον είμαι άστεγος. Με φιλοξενεί ένας φίλος και βγαίνω έξω από το σπίτι μόνο βράδυ, γιατί φοβάμαι για τη ζωή μου».
Τον ρωτάμε για την οικονομική του κατάσταση και αν θα πάρει από την ασφάλεια κάποιο ποσό. «Δεν ενδιαφέρθηκε για μένα κανένας όλες αυτές τις ημέρες, αν έχω να φάω, αν έχω ρούχα να ντυθώ. Σκέψου, όταν καιγόταν το σπίτι μου, εγώ βγήκα έξω ξυπόλυτος και φίλος πήγε και αγόρασε παπούτσια για να φορέσω. Κυκλοφορώ εδώ και μία εβδομάδα με τα ίδια ρούχα. Ολα μου τα υπάρχοντα ήταν μέσα στο σπίτι που μου έκαψαν. Ομως δεν θα κάνω πίσω. Είναι η περιουσία μου και πρέπει να την προασπίσω» λέει με λυγμούς.
Ο αγαπημένος μου φίλος αποτεφρώθηκε! Οι στάχτες του είναι στο σπίτι των παιδιών του
Η ζωή του Γιώργου Σταυρόπουλου ήταν απόλυτα συνδεδεμένη με τον μεγάλο μας ηθοποιό Θανάση Βέγγο. Κάνοντας κάποιος αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα διαπιστώσει πως από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 2000 όλες οι παραστάσεις του Θανάση Βέγγου είχαν συνοδοιπόρο τον Γιώργο Σταυρόπουλο.
«Ο Θανάσης για μένα ήταν αδερφός, φίλος, οικογένεια. Δεν θα μπορούσα να δουλέψω ξανά στο θέατρο χωρίς να έχω δίπλα μου αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο. Ηταν για μένα ο προστάτης μου» λέει συγκινημένος ο 80χρονος ηθοποιός, που πρώτη φορά μιλάει δημοσίως για τον δικό του Θανάση. «Σκεφτείτε πως, όταν πέθανε στα χέρια μου ο Θανάσης, το 2011, είπα τέλος στο θέατρο, τέλος σε όλα. Μου στοίχισε πολύ ο θάνατός του» μονολογεί και συνεχίζει: «Το κακό για μένα είναι ότι με έχουν κλέψει τέσσερις φορές, μου έχουν πάρει τα κινητά όπου μέσα είχα όλο το αρχείο με τον Θανάση. Δεν με ένοιαζε να μου έπαιρναν τα χρήματα ή ό,τι άλλο είχα, αλλά τις φωτογραφίες με τον Θανάση… δεν μπορώ να το χωνέψω. Οταν πέθανε ο Θανάσης, ήμουν μέσα στον θάλαμο. Τον είχα αγκαλιά και έκλαιγα. Μία από τις φωτογραφίες, λοιπόν, ήταν εκεί, όταν ξεψυχούσε ο Θανάσης, και την είχα σαν φυλαχτό. Ηταν καθαρά προσωπική και μου έδινε δύναμη» λέει ο Γιώργος Σταυρόπουλος. Παρά το δράμα που βιώνει ο Γιώργος Σταυρόπουλος, θέλησε να μιλήσει για τη σχέση του με τον Θανάση Βέγγο.
Δραματική σχολή
«Οταν ήρθα στην Αθήνα από την Ξάνθη, άρχισα να εργάζομαι σε διάφορα θέατρα. Οταν πρωτοξεκίνησα το ’61 στο θέατρο Αλφα, πρωτοετής στη δραματική σχολή τότε, έπαιξα με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τον χρυσό άνθρωπο. Οταν κάηκε το ΡΕΞ όπου έπαιζα με την Αλιφέρη, έμεινα χωρίς δουλειά. Τότε μου έκανε πρόταση ο Μαροσούλης, λοιπόν, και πήγα στο Δελφινάριο με την παράσταση “Μας πρήξανε τα ούμπαλα”, αρχές του ’80. Εκεί γνωρίστηκα με τον Θανάση, λοιπόν, και από τότε μέχρι τον θάνατό του δεν έπαιξα με κανέναν άλλον ηθοποιό. Μέρα νύχτα μαζί, σαν αδέρφια. Με είχε βάλει σαν μέλος της οικογένειάς του» λέει, ενώ θυμάται και για το ατύχημα που είχε ο Βέγγος με το τρένο. «Τότε είχα έρθει στην Ξάνθη για να δω τη μάνα μου. Μου τηλεφωνούν και μου λένε: “Γιώργο, ο Θανάσης τράκαρε». Αμέσως παίρνω ταξί από την Ξάνθη και γυρίζω στην Αθήνα. Πηγαίνω στο νοσοκομείο όπου τον είχαν και τον βλέπω χαμογελαστό να μου λέει: “Σε περίμενα”. Οσο διάστημα ήταν στο νοσοκομείο, δεν ήθελε κανέναν άλλον να κάθεται εκεί. Μόνο εμένα. Σκεφτείτε, οι γιατροί που τον κούραραν δεν μπορούσαν να καταλάβουν πόσο πολύ στενά δεμένοι ήμασταν. Τους μιλούσε συνέχεια για τη φιλία μας» λέει συγκινημένος ο 80χρονος ηθοποιός, αναπολώντας εκείνες τις μοναδικές στιγμές που έζησε με τον «πιο καλό μας άνθρωπο». «Οταν ο Θανάσης ήταν στα τελευταία του και ήταν στο νοσοκομείο, όταν έμπαινα στην Εντατική, δεν μπορούσε να μιλήσει. Ομως άρχιζαν να τρέχουν δάκρυα από τα μάτια του. Του έπιανα το χέρι, μου το έσφιγγε και κλαίγαμε σαν παιδιά» αναφέρει. Τον ρωτάμε από τι πέθανε τελικά ο Θανάσης Βέγγος. «Ο Θανάσης είχε πάθει ανεύρυσμα. Τον χειρούργησε ένας από τους μεγαλύτερους γιατρούς της Ελλάδας. Τον κράτησε για έναν μήνα στο σπίτι του, επειδή τον λάτρευε τον Θανάση και ήθελε να τον κουράρει προσωπικά, αλλά δυστυχώς δεν άντεξε».
Για το τέλος, ο Γιώργος Σταυρόπουλος, αν και πολύ φειδωλός, μας μιλάει και για τη σορό του Θανάση Βέγγου και την παραφιλολογία που έχει προκύψει όλα αυτά τα χρόνια για το πού είναι η τελευταία κατοικία του τεράστιου αυτού ηθοποιού. Ο Θανάσης Βέγγος έφυγε από τη ζωή τον Μάιο του 2011. Στο λαϊκό προσκύνημα πλήθος κόσμου πήγε να αποτίσει φόρο τιμής στον μεγάλο αυτόν καλλιτέχνη, καθώς και πάρα πολλοί ηθοποιοί που είχαν συνεργαστεί μαζί του. Ωστόσο μετά το τέλος του προσκυνήματος η σορός έφυγε με τη νεκροφόρα προς άγνωστη κατεύθυνση. Ολα αυτά τα χρόνια όλοι μιλούσαν για διάφορους τόπους που είχε εκφράσει ο ίδιος πως θέλει να ταφεί. Ομως το μυστήριο μας το λύνει ο «αδερφός» του. «Είναι ένα μεγάλο μυστικό, το οποίο γνωρίζουμε μόνο εγώ και η οικογένειά του. Δεν ξέρω αν μπορώ να το αποκαλύψω αυτή τη στιγμή» αναφέρει ο 80χρονος ηθοποιός, κάνοντάς μας ακόμα περισσότερο να αγωνιούμε. Αφού του αναφέραμε διάφορες τοποθεσίες χωρίς ο ίδιος να μιλάει καθόλου, του λέμε για αποτέφρωση, με την απάντηση να είναι σχεδόν καταφατική. «Συ είπας» μας λέει, κάνοντάς μας γνωστό ότι αυτή ήταν η τελευταία του επιθυμία. Ενώ όταν τον ρωτάμε πού έριξαν την τέφρα του, λέει με νόημα: «Την έχουν τα παιδιά του στο σπίτι».
Πηγή: Espresso
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου