Πέμπτη, Ιουλίου 18, 2024

Έσπασε ο «νόμος της σιωπής» στην ΚΟ της ΝΔ - Οι διαφωνούντες απόκτησαν... μιλιά Το παρασκήνιο της υπαναχώρησης του Μαξίμου για την Αικ. Φουντεδάκη μετά το «γαλάζιο αντάρτικο» στη Βουλή.




ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

 


Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
 


Το… όπισθεν ολοταχώς στο οποίο οδηγήθηκε εσπευσμένα την Τρίτη το βράδυ το κυβερνητικό επιτελείο μπροστά στις συντεταγμένες αντιδράσεις γαλάζιων βουλευτών για τον διορισμό της Αικ. Φουντεδάκη ως επικεφαλής της Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής αποτελεί ένα ασφαλές δείγμα της νέας εποχής στην οποία έχει περιέλθει η ΝΔ μετά το 28,3% των ευρωεκλογών. Μιας εποχής, η οποία χαρακτηρίζεται από την «απελευθέρωση» όσων διαφωνούσαν παγίως με πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, τη διάθεση καταγραφής των θέσεών τους, αλλά και την ευθεία αμφισβήτηση κεντρικών επιλογών του Μεγάρου Μαξίμου. Κατά γενική εκτίμηση, δε, συνιστά προάγγελο όσων πρόκειται να ακολουθήσουν στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο που ξεκινά τον Σεπτέμβριο.

Το παρασκήνιο της υποχώρησης του κυβερνητικού επιτελείου κυριολεκτικά μέσα στα... μαύρα μεσάνυκτα της Τρίτης, οπότε και ειδοποιήθηκαν τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη για χθες (17/7) το πρωί συνεδρίαση, είναι απολύτως ενδεικτικό της κατάστασης που αρχίζει και διαμορφώνεται στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Σύμφωνα με απόλυτα ακριβείς πληροφορίες, προχθές το απόγευμα, ομάδα βουλευτών μελών της Επιτροπής συναντήθηκε με τον υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ Γ. Μυλωνάκη, στον οποίον διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στον συγκεκριμένο διορισμό, διότι η κ. Φουντεδάκη υπήρξε εκ των συγγραφέων του νόμου για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, είχε συμμετάσχει στα γαλάζια «φροντιστήρια» για την κάμψη των αντιστάσεων στην Πειραιώς, φέρεται να είναι υπέρ της επέκτασης της δυνατότητας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και στα ομόφυλα ζευγάρια και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να τεθεί επικεφαλής της συγκεκριμένης αρχής. Το μήνυμα μεταφέρθηκε στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και μετά τη σχετική εσωτερική διαβούλευση, αποφασίστηκε η αναβολή της συνεδρίασης, προκειμένου να μη βρεθεί η κυβερνητική πλειοψηφία στη δυσάρεστη θέση να απολογείται γιατί κυβερνητικοί βουλευτές καταψήφισαν επιλογή του κόμματός τους.


Σημειωτέον ότι από τους 14 βουλευτές που συμμετέχουν στην αρμόδια επιτροπή, οι επτά δεν είχαν ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και ήσαν κάποιοι εξ αυτών αυτοί που ανέλαβαν να καταστήσουν σαφή τη διαφωνία τους για την επιλογή Φουντεδάκη στον υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ.

«Η συγκεκριμένη επιλογή ήταν λανθασμένη εξ αρχής και δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή σε καμία περίπτωση» λένε γαλάζιοι βουλευτές που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, το επιτελείο του οποίου, σημειωτέον, ήταν στις… επάλξεις από τις αρχές της εβδομάδας προκειμένου να αποτρέψει τον διορισμό της κ. Φουντεδάκη -όπερ και εγένετο.


Όσοι γνωρίζουν το νεοδημοκρατικό παρασκήνιο, επιμένουν ότι η παραπάνω εξέλιξη δεν είναι συγκυριακή. Υπενθυμίζουν, άλλωστε, με νόημα, ότι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τις ευρωεκλογές, αρκετοί βουλευτές αποσαφήνισαν χωρίς περιστροφές ότι εφεξής δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στάση τους και πολύ περισσότερο η ψήφος τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου