Κυριακή, Ιουλίου 14, 2024

Καιρός: Καύσωνας διαρκείας με εξαντλητικές θερμοκρασίες και αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών






Συνεχίζεται η θερμή εισβολή στη χώρα μας και ο καύσωνας διαρκείας με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα μας ταλαιπωρήσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Ο παρατεταμένος καύσωνας έχει φέρει υψηλές θερμοκρασίες που προκαλούν έντονη δυσφορία στους πολίτες, στους οποίους συστήνεται να περιορίσουν την έκθεση στον ήλιο, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες.




Οι υψηλές θερμοκρασίες και τα μελτέμια που θα φτάσουν ακόμη και τα 7 μποφόρ δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο για πυρκαγιές. Χαρακτηριστικό είναι πως σήμερα Κυριακή (14/07/2024) πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς υπάρχει σε Αττική, Κρήτη, Βοιωτία, Εύβοια, Κόρινθο, Αργολίδα, Έβρο και Ροδόπη.

Ο καιρός σήμερα Κυριακή (14/07/2024) θα παραμείνει καυτός σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo. Αυξημένη θα είναι η θερμική επιβάρυνση σε πολλές περιοχές της χώρας, με έμφαση στα αστικά κέντρα.




Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 19 έως 36 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 22 έως 37-39 και ενδεχομένως τοπικά 40 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 20 έως 38-40 και τοπικά 41, στην Ήπειρο από 22 έως 38-40 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα από 25 έως 37-39 βαθμούς και τοπικά 40-41 βαθμούς, στα Επτάνησα από 23 έως 36-38 βαθμούς, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 24 έως 36-38, στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 24 έως 33-35 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στο Ιόνιο θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ και τοπικά στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα 6 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 30 έως 38-39 βαθμούς, αλλά στα ανατολικά του νομού θα διατηρηθεί 3-4 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις, πυκνότερες μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 37 βαθμούς.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ ο καιρός  θα είναι αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στην Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία και πιθανώς στα ορεινά της δυτικής Στερεάς και Πελοποννήσου, θα σημειωθούν πρόσκαιρα τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας όπου θα φτάσει τους 38 με 40 και τοπικά τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη θα φτάσει τους 37 με 39 και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
Καύσωνας τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη (18/07/2024)

Ίδια κατάσταση θα επικρατήσει και την επόμενη εβδομάδα με την ΕΜΥ να προβλέπρι θερμοκρασίες που θα φτάσουν ακόμη και τους 43 βαθμούς, τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη (18/07/2024). Την ίδια στιγμή οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάσουν ακόμη και τα 7 μποφόρ με τον κίνδυνο πυρκαγιάς να είναι τεράστιος.


Συστάσεις σε ηλικιωμένους και παιδιά

Για την αντιμετώπιση του καύσωνα το υπουργείο Υγείας συνιστά παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται, ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα και χρήση καπέλου και σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου. Επίσης αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.

Απαραίτητα αξεσουάρ για αυτές τις ζεστές ημέρες είναι το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου, τα οποία πρέπει να φορούν όλοι όσοι βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες και την υπεριώδη ακτινοβολία.

Ο παρατεταμένος καύσωνας των τελευταίων ημερών προκαλεί έντονη θερμική καταπόνηση, ειδικά σε εργαζόμενους που εργάζονται σε ανοιχτούς χώρους.

Αυστηρές είναι οι συστάσεις στους εργοδότες τόσο για τη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, όσο και για τη μείωση απασχόλησης ή και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής μεταξύ 12:00 και 5:00 το απόγευμα, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.
Από τις υψηλές θερμοκρασίες, κινδυνεύουν:

-ηλικιωμένοι
-μωρά και μικρά παιδιά
-έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
-άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα
-άτομα που εργάζονται έντονα σε ζεστό περιβάλλον
-άτομα με χρόνιες παθήσεις

Προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα θερμικής εξάντλησης και θερμοπληξίας οι επιστήμονες συστήνουν στους πολίτες να βρίσκονται σε κλειστές και κλιματιζόμενες αίθουσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου