Δευτέρα, Ιουλίου 08, 2024

Καθηγητής Δαββέτας: «Αδιανόητο να είναι δεύτερος ο Μακρόν, πρόκειται για υποκλοπή της πρόθεσης των εκλογέων»






«Ο Μακρόν τα έχει σχεδιάσει όλα από πριν και του βγήκαν»

Τα πάνω-κάτω έχουν έρθει στη Γαλλία τις τελευταίες ώρες, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β’ γύρου των βουλευτικών εκλογών. Τα όσα εκτυλίσσονται από χθες είναι μη αναμενόμενα, καθώς κανένα από τα ινστιτούτα.... δημοσκοπήσεων, ούτε και οι πολιτικοί αναλυτές προέβλεψαν τη χθεσινή ανατροπή και την επικράτηση του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Αριστεράς.



«Πρόκειται για υποκλοπή της πρόθεσης των εκλογέων. Οι εκλογείς σε επίπεδο αριθμητικό έκαναν μια επιλογή στον πρώτο γύρο. Στον δεύτερο με το κόλπο της αποχής, όπου οι ψήφοι αυτών που απέχουν πάνε στους ψήφους κάποιου άλλου κόμματος για να μην βγει η Λεπέν, προέκυψε αυτό το αποτέλεσμα. Αδιανόητο να είναι δεύτερος ο Μακρόν», ανέφερε ο καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης και συγγραφέας, Δημοσθένης Δαββέτας, που γνωρίζει καλά τα γαλλικά πράγματα και συνέχισε:

«Ο Μακρόν τα έχει σχεδιάσει όλα από πριν και του βγήκαν, κανόνισε την συμφωνία με την Αριστερά για να εμποδίσουν την Μαρίν Λεπέν. Μέσω τις συμφωνίας με την Αριστερά πέτυχε δύο πράγματα. Διατήρησε ζωντανούς τους Ρεπουμπλικάνους και κατέδειξε πρόθεση να σπάσει το μέτωπο της Αριστεράς».



Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως το Λαϊκό Μέτωπο θα διαλυθεί στο μέλλον. «Μοιραίο είναι, όσο ο Μακρόν παραμένει δυνατός. Στόχος του Μακρόν είναι η παγκοσμιοποίηση, να μην επιστρέψουμε σε εθνικές πολιτικές. Όπως πχ το μεταναστευτικό, να καταργηθεί η έννοια των συνόρων κλπ. Όλοι οι μετανάστες στήριξαν την Αριστερά. Έχουμε ένα πρόβλημα ανάμεσα στους γηγενείς και σε αυτούς που δεν είναι γηγενείς. Η παγκοσμιοποίηση θέλει παγκόσμιους γηγενείς, και μάλλον τα κατάφερε», είπε και συμπλήρωσε: «Τι θα γίνει θα το δούμε… Τουλάχιστον για ένα χρόνο θα έχουμε την ίδια πολιτική, δηλαδή την πολιτική Μακρόν, αλλά η κοινωνία αυτόν μισεί. Για να γλιτώσει μετέφερε μέρος της εξουσίας στην Αριστερά, δεν τον ενδιαφέρει η ριζοσπαστική δεξιά».
«Η Λεπέν θέλει εθνικές επιλογές και οι παγκοσμιοποιητές δεν το θέλουν»

Ο καθηγητής εξήγησε πως θα υπάρξει πρωθυπουργός κάποιος από τους Ρεπουμπλικάνους. «Είτε από τους οικολόγους, όχι ο Μελανσόν, δεν τον θέλει κανένας. Ο Μακρόν έτσι βάζει τις βάσεις για τις επόμενες προεδρικές, ένα μέτωπο εναντίον της Λεπέν, σκοπεύει να την εμποδίσει. Η Λεπέν θέλει εθνικές επιλογές και οι παγκοσμιοποιητές δεν το θέλουν», υπογράμμισε ο κ. Δαββέτας, ενώ σε ερώτηση για το πώς κρίνει τη μεγάλη συμμετοχή, απάντησε:



«Μόνο το 1981 με την εκλογή Μιτεράν είχαμε τόσο μεγάλη συμμετοχή. Οφείλεται στην ένταση που προκλήθηκε, στην κινητοποίηση της Αριστεράς, και στη συμμαχία του δεξιού και αριστερού νεοφιλελευθερισμού. Δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσά τους. Τα έχουν βρει».

Κλείνοντας, ο ίδιος έκανε λόγο για το ενδεχόμενο μίας αντίστοιχης συμμαχίας στην Ελλάδα. «Θα το προσπαθήσουν. Ο Κασσελάκης είναι αρκετά έξυπνος για να κάνει τους Έλληνες να πιστέψουν αυτά που λέει. Μοιάζει με τον Μακρόν, μπορεί να αλλάξει και όνομα στον ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί ένα νέο χώρο που μπορεί να διεκδικήσει κάτι καινούριο όπως ο Μακρόν», κατέληξε, μιλώντας στο newsbomb.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου