Τρίτη, Ιουλίου 16, 2024

Δίκη για δολοφονία Καραιβάζ: «Τον σκότωσαν επειδή ήταν δημοσιογράφος» – Ο «μάρτυρας κλειδί» και οι αντιφάσεις




Σε έντονο κλίμα συνεχίστηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η δίκη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραιβάζ έξω από το σπίτι του στον Άλιμο, τον Απρίλιο του 2021. Μεταξύ των σημερινών μαρτύρων ήταν η δημοσιογράφος Ζήνα Κουτσελίνη, ο πρώην συνδικαλιστής της αστυνομίας Γιώργος Καλλιακμάνης αλλά και ένας ακόμα μάρτυρας κλειδί, για τον οποίο στο τέλος της κατάθεσής του η πολιτική αγωγή ζήτησε την σύλληψή του. Έντονη ήταν και η στιγμή που ο κ. Καλλιακμάνης κλήθηκε να ανακαλέσει στη μνήμη του στιγμές που διαδραματίστηκαν λίγα λεπτά μετά την δολοφονία του δημοσιογράφου, φέρνοντας δάκρυα στα μάτια της συζύγου του που παρακολουθούσε από το ακροατήριο.

Η Ζήνα Κουτσελίνη στη δική της κατάθεση μίλησε με θερμά λόγια για τον εκλιπόντα συνάδελφό της τονίζοντας πως μέριμνά του ήταν η αποκάλυψη της αλήθειας, ενώ ερωτώμενη για το αν είχε γνώση των πηγών του απάντησε όχι. Επίσης, όπως η ίδια κατέθεσε την περίοδο της δολοφονίας δεν φαινόταν να τον απασχολεί κάτι ή η ίδια να είχε παρατηρήσει κάτι άξιο ανησυχίας.


«Μάρτυρας κλειδί»

Η δίκη συνεχίστηκε με τη δίωρη εξέταση ενός «μάρτυρα -κλειδί», καθώς σύμφωνα με την κατάθεσή του, την ημέρα της δολοφονίας βρισκόταν με τον μικρότερο από τα δύο αδέλφια στην περιοχή του Ασπροπύργου. Ο μάρτυρας κατέθεσε πως την επίμαχη εκείνη ημέρα του Απριλίου ξεκίνησε από την Ηλιούπολη λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι και παρέλαβε τον ένα κατηγορούμενο από το πατρικό του σπίτι στη Νίκαια με σκοπό να μεταβούν στην περιοχή του Ασπροπύργου σε κάποιο συνεργείο αυτοκίνητων ώστε να δουν ένα φορτηγό που είχαν αγοράσει από κοινού.

Η πολιτική αγωγή ανέφερε πως στη γενική σάρωση που έγινε δεν βρέθηκε η κλήση που ο μάρτυρας καταθέτει πως έκανε στον κατηγορούμενο για να κατέβει από το σπίτι του και να τον παραλάβει, με τον μάρτυρα να απαντά πως μπορεί να κάλεσε από κάποια εφαρμογή όπως “Viber ή Signal”.

Κατά την εξέταση του μάρτυρα από την πλευρά της υπεράσπισης ειπώθηκε πως ο ίδιος μαζί με την πρώην γυναίκα του μικρότερου από τα δύο αδέλφια που κατηγορούνται για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, έκαναν έρευνα στην οδό Μεγίστης στον Άλιμο αλλά και σε οδούς πέριξ αυτής ώστε να διαπιστώσουν αν υπάρχουν κάμερες στο σημείο που θα μπορούσαν να εισφέρουν περαιτέρω στην υπόθεση. Συγκεκριμένα ο μάρτυρας κατέθεσε πως βρέθηκαν σε συγκεκριμένη πολυκατοικία της οδού Μεγίστης και μιλώντας με δύο ενοίκους, οι ίδιοι σε σχετική ερώτηση τους απάντησαν πως από την υπάρχουσα κάμερα δόθηκε υλικό, αφήνοντας την εντύπωση στο ακροατήριο πως το εν λόγω υλικό δεν εξετάστηκε από την αστυνομία.

Μετά από μικρή διακοπή του δικαστηρίου, η πολιτική αγωγή ζήτησε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του μάρτυρα αφού όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυλουργίδης «έχουν προκύψει αντιφάσεις» και πρόσθεσε πως υπάρχουν ενδείξεις ψευδορκίας.


Η εισαγγελέας της έδρας αντέτεινε πως δεν είναι έτοιμη να δεχτεί ένα τέτοιο αίτημα στην παρούσα φάση, λέγοντας μεταξύ άλλων πως είναι γνωστό πως ο μάρτυρας φαινόταν ύποπτος στα διαβιβαστικά της ασφάλειας, γεγονός που «θα συνεκτιμηθεί» όπως είπε.

Έπειτα το δικαστήριο έκρινε πως στο παρόν δικονομικό στάδιο δεν υπάρχει εφαρμογή του άρθρου στο οποίο αναφέρθηκε η πολιτική αγωγή για να ζητήσει τη σύλληψη του μάρτυρα και ως εκ τούτου δεν έκανε το αίτημα δεκτό.

Η δίκη συνεχίστηκε με την κατάθεση του Γιώργου Καλλιακμάνη, πρώην συνδικαλιστή της ελληνικής αστυνομίας, η οποία και προκάλεσε έντονη συγκίνηση στο ακροατήριο, αφού κλήθηκε να περιγράψει το τι αντίκρισε όταν έφτασε στον τόπο του εγκλήματος εκείνη την ημέρα. Ο κ. Καλλιακμάνης στο ίδιο πλαίσιο τόνισε πως «η εντολή που είχαν πάρει ήταν να μην υπάρξει καμία περίπτωση να παραμείνει το στόμα του ανοικτό» και μάλιστα είπε χαρακτηριστικά: «Τον Γιώργο τον σκοτώσανε επειδή ήταν δημοσιογράφος».

Στην πορεία ο τελευταίος μάρτυρας που προσήλθε ήταν ένας από τους στενούς συνεργάτες του δολοφονημένου Γιώργου Καραιβάζ, ο οποίος επιβεβαίωσε πως ο Γιώργος Καραιβάζ δεν είχε ανησυχίες για τίποτα, σημειώνοντας πως «ενοχλούσαν κάποιους ή κάποιον αυτά που έγραφε και έλεγε» και πως ο δημοσιογράφος «πάντα έλεγε ό, τι πίστευε».


Η δίκη διεκόπη για το πρωί της Τετάρτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου