Τρίτη, Ιουλίου 23, 2024

«Μπανάλ» και «αόρατη» η Κάμαλα Χάρις για τους Ευρωπαίους - «Δεν θα κερδίσει τον Τραμπ» Οι Ευρωπαίοι δηλώνουν άγνοια για την πολιτικό Κάμαλα Χάρις, αλλά το μοναδικό που τους απασχολεί είναι εάν θα κερδίσει τον Τραμπ.







 


Γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου
 


Η αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα και η διαφαινόμενη αντικατάστασή του από την Καμάλα Χάρις έχουν δώσει νέα πνοή στην προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών. Αν και προς ώρας οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν κάποια σημαντική αλλαγή και ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί το προβάδισμά του, στο εσωτερικό του κόμματος έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες για επικράτηση στις κρίσιμες εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Πάντως στην Ευρώπη πολλοί φαίνεται πως δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία των Δημοκρατικών και δεν έχουν πειστεί για τις δυνατότητες νίκης της Καμάλα Χάρις.


Η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως αναφέρει το Politico, «εκτέθηκε» από ένα ανοιχτό μικρόφωνο... Ακούστηκε να χαρακτηρίζει ως «αόρατη» την Κάμαλα Χάρις και να προβλέπει πως δεν θα μπορέσει να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ. «Η επιλογή του Δημοκρατικού Κόμματος είναι μια αποτυχία», ανέφερε.

«Θα έπρεπε να είχαν βρει άλλον υποψήφιο», είπε η Σνάμπελ σε μια ιδιωτική συνομιλία, προφανώς αγνοώντας πως τα σχόλια της ακούγονταν. «Δεν θα κέρδιζε ποτέ εκλογές, είναι απελπιστικό», ανέφερε για να προσθέσει: «Δεν την ξέρω καν γιατί είναι αόρατη». 


Η ΕΚΤ, μετά τη δημοσιοποίηση των θέσεών της Σνάμπελ, έκανε λόγο για «αποσπασματική» και «παραπλανητική» προβολή των σχολίων της. Η Σνάμπελ «ποτέ δεν σχολιάζει δημόσια πολιτικά γεγονότα». Η αλήθεια είναι πως τα σχόλια της δεν ήταν δημόσια, αλλά ιδιωτικά... απλώς το μικρόφωνο ήταν ανοιχτό.

Σύμφωνα με το Politico, με τις απόψεις της Σνάμπελ συμφωνούν και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε ιδιωτικές συνομιλίες. Όπως επισημαίνουν, η Κάμαλα Χάρις στερείται του χαρίσματος της επικοινωνίας και αδυνατεί να συνδεθεί με τους ψηφοφόρους και το κοινό. Ορισμένοι επικαλούνται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα και την εμφάνισή της σε ένα συνέδριο τεχνητής νοημοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023. Η Χάρις ανέβηκε αργά στη σκηνή και έδωσε μια ομιλία, που την περιέγραψαν στο Politico ως «μπανάλ».


Αν και στις μη επίσημες συναντήσεις, όπως υπογραμμίζουν δύο αξιωματούχοι, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ παρουσιάζει μια πιο χαρισματική πλευρά, γενικά η Κάμαλα Χάρις δεν φαίνεται να «εντυπωσιάζει» τους ευρωπαίους ως πολιτικός.

Ανώτερος αξιωματούχος, αλλά και άλλα πρόσωπα που μίλησαν στο Politico, αναγνωρίζουν πως οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κάνει κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια για να καλλιεργήσουν μια καλύτερη σχέση και να «συνδεθούν» με τη Χάρις, παρότι αντιλαμβάνονταν το πρόβλημα με την ηλικία του Μπάιντεν. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, «και η άλλη πλευρά (δηλαδή η Χάρις), δεν το έκανε ιδιαίτερα εύκολο».

Ακόμη και στη Βρετανία, αξιωματούχοι προσπαθούν να την καταλάβουν. «Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για να χαρτογραφηθεί πως θα μοιάζει μια προεδρία της Κάμαλα. Τι σκέφτεται για διάφορα ζητήματα και πώς θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε την ίδια, αλλά και τους συνεργάτες της», υπογράμμισε αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου. «Νομίζω πως πρώτα θα πρέπει να δούμε και την επιλογή του αντιπροέδρου της και μετά να αξιολογήσουμε την υποψηφιότητά της»», πρόσθεσε.


Είναι ενδεικτικό πως η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έχει πραγματοποιήσει μόλις μια διμερή συνάντηση με την Χάρις, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, το 2022, παρότι οι δυο τους είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και σε πολλές άλλες διεθνείς Συνόδους.

Πάντως στην προκειμένη περίπτωση, για πολλούς ευρωπαίους ηγέτες το άγνωστο (Κάμαλα Χάρις) είναι πολύ πιο ελκυστικό από το γνωστό (Ντόναλντ Τραμπ). Μπορεί να μην το δηλώνουν δημόσια, αλλά αυτό που απασχολεί τους περισσότερους στην πολιτική ελίτ της Ευρώπης δεν είναι το πώς θα είναι μια προεδρία υπό την Κάμαλα Χάρις, αλλά το εάν έχει ό,τι χρειάζεται για να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ.
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Με βάση τις τελευταίες έρευνες η Κάμαλα Χάρις υπολείπεται του Ντόναλντ Τραμπ, καταγράφοντας παρόμοια ποσοστά με τον Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο πολλοί Δημοκρατικοί ισχυρίζονται πως η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει ξεκινήσει κάποια προεκλογική εκστρατεία, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως τα ποσοστά της θα βελτιωθούν το επόμενο διάστημα και πως μπορεί να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Προς το παρόν η Χάρις ξεκινάει από εκεί που σταμάτησε ο Μπάιντεν. Συγκεκριμένα σε 11 εθνικές δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με το Axios, ο Τραμπ προηγείται – κατά μέσο όρο - 1,5 μονάδα της Χάρις, ενώ ο Τραμπ υπολειπόταν 1,9%.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως πριν από το καταστροφικό και μοιραίο, όπως αποδείχθηκε, ντιμπέιτ μεταξύ των Τραμπ και Μπάιντεν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνωριζόταν ως ικανότερος από την Χάρις για να αντιμετωπίσει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων. Η άποψη αυτή ανατράπηκε μετά την τηλεμαχία, αλλά και πάλι τα ποσοστά της Χάρις ήταν ελάχιστα καλύτερα από αυτά του Μπάιντεν.


Ένα ακόμη στοιχείο που προβληματίζει αρκετούς είναι πως η Χάρις είχε τα χειρότερα ποσοστά αποδοχής που έχουν καταγραφεί ποτέ για αντιπρόεδρο. Συγκεκριμένα σε δημοσκόπηση του NBC τον Ιούνιο μόλις το 32% εξέφραζε θετική γνώμη, ενώ το 49% την αποδοκίμαζε.

Αναμφίβολα η Χάρις έχει αναζωογονήσει τους Δημοκρατικούς και έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην προεκλογική διαμάχη (και στις δύο πλευρές). Αν και απομένει λίγος χρόνος μέχρι τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως πολιτικά είναι αρκετός, ώστε η Χάρις να επανασυστηθεί στους Αμερικανούς ψηφοφόρους, να παρουσιάσει το πρόγραμμά της και να κερδίσει τη προεδρία των ΗΠΑ.

Το κρίσιμο είναι εάν θα μπορέσει να προσελκύσει τις κοινωνικές ομάδες που αν και παραδοσιακά υποστήριζαν τους Δημοκρατικούς είχαν απομακρυνθεί από την υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν. Πρώτος και βασικότερος στόχος είναι οι νέοι. Όμως ταυτόχρονα θα πρέπει να επιδείξει ευελιξία ώστε να μην χάσει το μεγαλύτερο σε ηλικία - και πιο συντηρητικό - κοινό που υποστήριζε τον Μπάιντεν.


Καθώς οι περισσότερες μετρήσεις για την αναμέτρηση Τραμπ - Χάρις πραγματοποιήθηκαν πριν από την αποχώρηση Μπάιντεν, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των νέων δημοσκοπήσεων, τα οποία θα δώσουν και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις πιθανότητες της Χάρις να γίνει η νέα - και η πρώτη γυναίκα - πρόεδρος των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου