Τρίτη, Ιουλίου 02, 2024

Τα νέα για τις φωτιές σε Κω - Χίο: Δύσκολο βράδυ για κατοίκους και τουρίστες - Αποκαρδιωτικές εικόνες Η μάχη πυροσβεστών και κατοίκων όλο το βράδυ της Δευτέρας απέδωσε καρπούς και οι φωτιές σε Κω και Χίο παρουσιάζουν πολύ καλύτερη εικόνα.






 
 


Εφιαλτική ήταν η Δευτέρα για τους κατοίκους και τους τουρίστες της Χίου και της Κω, που είδαν μεγάλες φωτιές να απειλούν κατοικίες, περιουσίες και τουριστικά θέρετρα. Τα δύο πύρινα μέτωπα ξέσπασαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας, πήραν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και μέχρι το βράδυ παρέμεναν ανεξέλεγκτα.

Πιο δύσκολη ήταν η κατάσταση στην Κω, εξαιτίας της εγγύτητάς του πύρινου μετώπου στα Καρδάμαινα, όπου υπήρχαν πολλοί τουρίστες. Αυτός ήταν και ο λόγος, που χιλιάδες τούριστες και κάτοικοι εγκατέλειψαν σπίτια και ξενοδοχειακές μονάδες, αναζητώντας καταφύγιο σε ανοιχτούς χώρους, όπως το γήπεδο της Αντιμάχειας.













00:00PreviousPlayNext


00:00 / 00:00
MuteSettingsFullscreen
Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Share
Vidverto Player












Το πρωί της Τρίτης αν και η κατάσταση παραμένει δύσκολη με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Πόρτες Αντιμάχειας, ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου το μέτωπο είναι σε ύφεση. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και οι εναέριες ρίψεις και η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Ο κεντρικός δρόμος προς Καρδάμαινα άνοιξε.







Αυτή την ώρα υπάρχουν διάσπαρτες εστίες από το Παλαιό Λατομείο μέχρι τα Καρδάμαινα, με τους πυροσβέστες να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες.
Καλύτερη η εικόνα στη Χίο - Έκαψε ήδη 3.900 στρέμματα

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Σιδηρούντα Χίου βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική έχει μειωθεί η ένταση της φωτιάς που καίει σε ορεινό κομμάτι στην περιοχή, ενώ μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικίες.

Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν είναι 154 πυροσβέστες με 27 οχηματα ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ, μηχανήματα έργου και εθελοντές. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Χίο τραυματίστηκαν ελαφρά 6 άτομα, και συγκεκριμένα 5 πυροσβέστες και ένας ιδιώτης συνταξιούχος πυροσβέστης.


Σημειώνεται ότι στη σύλληψη ενός 63χρονου άνδρα προχώρησαν οι αρμόδιες αρχές για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Χίο.

Ειδικότερα όπως αναφέρει ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, ημεδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Λάμπη της Τοπικής Κοινότητας Σιδηρούντας στη νήσο Χίο και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 8.859,375 ευρώ.

Ο προαναφερόμενος κρατείται και θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Χίου.



Αποκαρδιωτική είναι η πρώτη αποτίμηση της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Δυτική Χίο, σύμφωνα με το σύστημα Copernicus της Ε.Ε..



Από τα στοιχεία του συστήματος, προκύπτει ότι η καταστροφική πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας, κατάφερε να κάψει 3.930 στρέμματα γης, με τις επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα να τη θέσουν υπό πλήρη έλεγχο.





Η πυρκαγιά έπληξε κυρίως περιοχές σκληρόφυλλης βλάστησης, καλύπτοντας το 56.9% της καμένης έκτασης. Επίσης, 12.6% της έκτασης ήταν μεταβατική ζώνη δασικής βλάστησης και θάμνων, ενώ 18.7% αφορούσε άλλες φυσικές περιοχές.

Η πυρκαγιά επεκτάθηκε και σε γεωργικές εκτάσεις, καλύπτοντας το 11.4% της συνολικής καμένης περιοχής.

Η περιοχή είναι προστατευόμενη (Natura 2000), γεγονός που προσθέτει στην περιβαλλοντική σημασία της ζημιάς.

Η πυρκαγιά εντοπίστηκε από τον δορυφόρο S-NPP/VIIRS στις 1 Ιουλίου 2024, με συντεταγμένες 38.4159° πλάτος και 25.97112° μήκος. Η ανίχνευση έγινε στις 11:57 π.μ. με υψηλή ακρίβεια και η ισχύς της πυρκαγιάς ήταν μεγάλη, όπως καταδεικνύεται από την υψηλή τιμή πυροθερμικής ισχύος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου