Κυριακή, Ιουλίου 14, 2024

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος εκθέτει κυβέρνηση και Λιμενικό για τις επαναπροωθήσεις: «Δεν το αποκλείω να υπήρχαν πριν» Ο Ν. Παπαγιωτόπουλος παραδέχεται ότι γίνονταν επαναπροωθήσεις μεταναστών.



(LATO KLODIAN/EUROKINISSI)

 


 


«Επαναπροωθήσεις ενδεχομένως να έχουν υπάρξει στο παρελθόν. Θεωρώ, η στάση αυτή του λιμενικού ότι το τελευταίο διάστημα αυτό έχει αλλάξει», δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνική εκπομπή. Δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με το κυρίαρχο κυβερνητικό αφήγημα που απέρριπτε κάθε τέτοιο ισχυρισμό σχετικά με τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών στις ελληνικές θάλασσες.

Ειδικότερα, μιλώντας στην εκπομπή της Κάτιας Μακρή και του Μάνου Νιφλή στον «Real FM» και αναφερόμενος στα push backs μεταναστών, για τα οποία κατηγορείται το ελληνικό λιμενικό από τα διεθνή ΜΜΕ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι τώρα το Λιμενικό Σώμα δεν κάνει επαναπροωθήσεις αλλά «ενδεχομένως να έχουν υπάρξει στο παρελθόν»

«Είναι γεγονός και τώρα τελευταία βλέπω μια έξαρση δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ και στο Εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό από κάποια κανάλια που πλέον «ανακάλυψαν» και κάνουν ρεπορτάζ μεγάλης διάρκειας για το μεταναστευτικό, που δεν είχαμε προσφάτως. Εγώ καταλαβαίνω ότι αυτό το πρόβλημα, από τη στιγμή που έχει αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες που υφίστατο το πρόβλημα, έχει κάποια δημοσιότητα. Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να φτάνουμε στο σημείο να δημιουργούμε όρους δυσφήμισης της χώρας. Για το BBC, ειδικότερα, είχα πει ότι στο πλαίσιο μιας αντικειμενικής διερεύνησης όλης αυτής της υπόθεσης, η οποία δεν είναι πρόσφατη, καλό θα ήταν να λαμβάνεται υπόψη και η θέση των ελληνικών Αρχών, όχι μόνο των τουρκικών ή οι απόψεις κάποιων εκπροσώπων ΜΚΟ. Αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί και πλήρεις στην υπόθεση που καλύπτουμε», είπε αρχικά ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Και πρόσθεσε: «Επαναπροωθήσεις ενδεχομένως να έχουν υπάρξει στο παρελθόν. Θεωρώ η στάση αυτή του λιμενικού ότι το τελευταίο διάστημα αυτό έχει αλλάξει, δεν υπάρχουν δηλαδή επαναπροωθήσεις»!


«Πάντα το λιμενικό και οι Αρχές φύλαξης των συνόρων έχουν υποχρέωση να φυλάξουν τα σύνορα της χώρας σε στεριά και θάλασσα και παράλληλα έχουν υποχρέωση να μην αφήνουν κανένα να κινδυνεύσει στη θάλασσα. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν σώσει χιλιάδες κόσμο. Έχουν συμβεί βέβαια και δυσάρεστα όπως το ναυάγιο της Πύλου για το οποίο επίσης έχουν στοχοποιηθεί οι ελληνικές Αρχές. Για όλα αυτά έχουν γίνει έρευνες και έχουν καταλήξει σε πορίσματα. Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη τα πορίσματα και όπου υπάρχει καταγγελία οφείλουμε να την διερευνούμε», κατέληξε.
Τα ρεπορτάζ των BBC και Daily Mail για τις ενέργειες του Λιμενικού σε συμβάντα με μετανάστες

Υπενθυμίζεται ότι, ένα χρόνο μετά την επέτειο του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο, βρετανικά Μέσα φιλοξένησαν εκτενή ρεπορτάζ για pushbacks που φέρεται να διενεργεί η ελληνική ακτοφυλακή σε βάρος μεταναστών και προσφύγων.

Μάλιστα, τα ρεπορτάζ αυτά ήαν πρώτα θέματα στο BBC και στη Daily Mail δημοσιεύοντας βίντεο που δείχνει τη «δράση» τους.

Το BBC επικαλούμενο μαρτυρίες μεταναστών και ακτιβιστών και σύμφωνα και με πλάνα που περιήλθαν στην κατοχή του έγραψε πως «το ελληνικό λιμενικό έχει προκαλέσει το θάνατο δεκάδων μεταναστών στη Μεσόγειο σε μια περίοδο τριών ετών».

Στο ίδιο δημοσίευμα, εμφανίστηκε και πρώην ανώτερο στέλεχος του Λιμενικού να ομολογεί... διεθνές έγκλημα.

Πρόκειται για τον Δημήτρη Μπαλτάκο.

Το BBC του έδειξε ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται 12 άνθρωποι να φορτώνονται σε σκάφος του Λιμενικού, και εν συνεχεία να εγκαταλείπονται σε αυτοσχέδια βάρκα.

«Δείξαμε σε έναν πρώην ανώτερο αξιωματικό του Λιμενικού», αναφέρει το BBC, «πλάνα 12 ανθρώπων να φορτώνονται σε σκάφος του ελληνικού λιμενικού και στη συνέχεια να εγκαταλείπονται σε λέμβο. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αρνήθηκε να τοποθετηθεί για το τι έδειχναν τα πλάνα - έχοντας αρνηθεί, νωρίτερα στη συνομιλία, ότι η ελληνική ακτοφυλακή έχει εντολές να κάνει οτιδήποτε παράνομο.

Αλλά σε ένα διάλειμμα, καταγράφηκε να λέει σε κάποιον εκτός πλάνου στα ελληνικά: «προφανώς παράνομο» και «διεθνές έγκλημα».

«Δεν τους τα είπα σωστά; Είναι πολύ ξεκάθαρο, έτσι δεν είναι; Δεν είναι πυρηνική φυσική. Δεν ξέρω γιατί το έκαναν με το φως της ημέρας... Είναι... προφανώς παράνομο. Είναι διεθνές έγκλημα».

Το ελληνικό λιμενικό Σώμα απέρριψε σθεναρά όλες τις κατηγορίες και το ρεπορτάζ του Μέσου. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης, ανέφερε πως «όσα αναφέρονται δεν αποδεικνύονται».

Το ρεπορτάζ του BBC συνέχισε: «Η ελληνική κυβέρνηση κατηγορείται εδώ και καιρό για παράνομα push backs – απωθώντας τους ανθρώπους πίσω στην Τουρκία, από όπου έχουν περάσει, κάτι που είναι παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που το BBC έχει υπολογίσει τον αριθμό των περιστατικών όπου οι θάνατοι προκλήθηκαν ως αποτέλεσμα των ενεργειών του ελληνικού λιμενικού».
Η δήλωση της Κομισιόν

Σχετικά με το δημοσίευμα τοποθετήθηκε και εκπρόσωπος της Κομισιόν, αναφέροντας ότι προτρέπει τις ελληνικές αρχές να σέβονται τις υποχρεώσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου υποδοχής και ασύλου.

«Σε ό,τι αφορά τα εν λόγω δημοσιεύματα αποτελεί ευθύνη των κρατών μελών να διερευνήσουν κάθε ισχυρισμό περί αδικημάτων» ανέφερε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ενημέρωση των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες.

«Οι ελληνικές αρχές, όπως οι αρχές σε όλα τα κράτη μέλη πρέπει να σεβαστούν πλήρως τις υποχρεώσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου για παροχή ασύλου καθώς και την πρόσβαση στην σχετική διαδικασία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος επισήμανε παράλληλα ότι «η Κομισιόν είναι σε τακτική επικοινωνία με τις εθνικές αρχές των κρατών μελών σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού γενικά και ειδικότερα σε σχέση με τη διαχείριση των συνόρων», ενώ υπενθύμισε ότι στελέχη της Επιτροπής ήταν σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, μετά από σχετικό δημοσίευμα των New York Times, πριν από λίγο καιρό, αναφορικά με τη μεταχείριση μεταναστών από μέλη του Λιμενικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου