Δευτέρα, Ιουλίου 22, 2024

Πόσο συμφέρει το μπλε τιμολόγιο ρεύματος - Νέα δεδομένα τον Ιούλιο Το μπλε τιμολόγιο ρεύματος αποδεικνύεται το πιο «φτηνό» καθώς οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα.




ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ / EUROKINISSI

 


Γράφει η Γεωργία Καλαντζή
 


Εφτά μήνες έχουν περάσει από το χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος και καθώς είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού φαίνεται ότι τελικά το μπλε τιμολόγιο είναι το πιο «κερδοφόρο».

Τις τελευταίες ώρες παρατηρούνται ραγδαίες αυξήσεις στο ρεύμα και στην τιμή της μεγαβατώρας, κάτι που δημιουργεί προβληματισμό για τα πράσινα και τα κίτρινα τιμολόγια.
Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στα τιμολόγια ρεύματος τους τελευταίους μήνες

Για το μπλε τιμολόγιο, σε οποιοδήποτε πάροχο οι τιμές είναι σταθερές από την αρχή της χρονιάς, ενώ τον Απρίλιο πολλές εταιρίες έβγαλαν νέα σταθερά τιμολόγια ακόμα πιο οικονομικά.


Ενδεικτικά τον Απρίλιο το μπλε τιμολόγιο της ΔΕΗ ήταν στα 142 ευρώ/μεγαβατώρα, της VOLTON το 6μηνο στα 88 ευρώ/μεγαβατώρα και της PROTERGIA στα 95 ευρώ/μεγαβατώρα.

Τον Απρίλιο της ΔΕΗ το πράσινο ήταν στα 108.61 ευρώ/μεγαβατώρα, της VOLTON στα 105.40 ευρώ/μεγαβατώρα και της PROTERGIA στα 116.24 ευρώ/μεγαβατώρα. 
Vidverto Player


Τρεις μήνες μετά τα «καινούργια» μπλε τιμολόγια ρεύματος, τον Ιούλιο, οι τιμές στα πράσινα τιμολόγια διαμορφώνονται -ενδεικτικά- της ΔΕΗ στα 135.57 ευρώ/μεγαβατώρα, της VOLTON στα 158.80/μεγαβατώρα και της PROTERGIA στα 159.90 ευρώ/μεγαβατώρα.

Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ τις τιμές από όλα τα τιμολόγια ρεύματος.


Βλέποντας τις παραπάνω τιμές μπορεί εύκολα να διακρίνει κανείς ότι μακροπρόθεσμα το μπλε τιμολόγιο με τις σταθερές τιμές αποδεικνύεται το πιο οικονομικό, ειδικά όταν υπάρχουν εταιρίες που προσφέρουν πολύ χαμηλές τιμές.

Από την άλλη το πράσινο και το κίτρινο φάνηκε κάποιους μήνες πιο φτηνό όμως ήδη οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα και δεν έχει φτάσει ακόμα ο Αύγουστος όπου αναμένεται οι αυξήσεις στο ρεύμα να είναι ραγδαίες, καθώς μόνο σήμερα η αύξηση αγγίζει το 73%.
Τι θα γίνει με την επιδότηση στο ρεύμα

Η κυβέρνηση θα χορηγήσει οριζόντια επιδότηση ρεύματος στους καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια (πράσινο και κίτρινο τιμολόγιο). Αυτή η ενίσχυση θα φανεί στους λογαριασμούς ρεύματος του Αυγούστου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η τιμή των 14-15 λεπτών ανά κιλοβατώρα θα αποτελέσει το όριο πάνω από το οποίο η κυβέρνηση θα επιδοτήσει τα τιμολόγια.

Το τελικό ύψος της επιδότησης θα καθοριστεί στις αρχές Αυγούστου (ή στα τέλη Ιουλίου), με τις ανακοινώσεις να ακολουθούν την οριστικοποίηση των τιμών του πράσινου τιμολογίου.


Υπενθυμίζεται ότι το 2022 η επιδότηση για οικιακούς καταναλωτές, για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, ήταν 221 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτή η κατηγορία αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Ειδική πρόνοια θα ληφθεί για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου, ενώ οι επιχειρήσεις δεν περιλαμβάνονται στο μέτρο, αλλά δεν θα επιστρέψουν τις οφειλές του ΕΤΜΕΑΡ.

Αναλυτικά:Η επιδότηση θα αφορά όλα τα νοικοκυριά, δηλαδή θα είναι οριζόντια.
Θα καλύπτει τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος, δηλαδή τα πράσινα και τα κίτρινα (όχι τα σταθερά μπλε).
Το όριο κατανάλωσης για οικιακούς καταναλωτές θα είναι 500 κιλοβατώρες.
Η επιδότηση θα είναι μεγαλύτερη για όσους έχουν κοινωνικά τιμολόγια.
Τεράστια αύξηση στο ρεύμα τον Ιούλιο

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ, το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκε αύξηση σχεδόν 73%, με την ημερήσια τιμή να ξεπερνά τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα (219,28). Αυτή η τιμή είναι υπερδιπλάσια από τα περίπου 100 ευρώ που καταγράφηκαν τον Ιούνιο.

Η Ελλάδα κατατάσσεται τέταρτη πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη, μετά την Αλβανία με 236,58 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ Βουλγαρία και Ρουμανία βρίσκονται στα 229,24 ευρώ.


Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι οι τιμές σε κίτρινα και πράσινα τιμολόγια θα είναι αυξημένες και ενώ πριν λίγους μήνες λέγαμε «μεγάλους χαμένους» αυτούς που επέλεξαν το μπλε τιμολόγιο, τώρα φαίνεται πώς αλλάζει.


Αντιδράει η βιομηχανία στις τιμές ρεύματος

Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) τονίζει τις σοβαρές επιπτώσεις των εξαιρετικά υψηλών τιμών χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο κόστος της βιομηχανικής παραγωγής.

Ο Αντώνης Κοντολέων αναφέρθηκε στις σοβαρές επιπτώσεις της μετάβασης των συμβάσεων της βιομηχανίας από σταθερές τιμές σε τιμές βάσει των ωριαίων τιμών του χρηματιστηρίου το 2021. Τόνισε ότι η βιομηχανία είχε προειδοποιήσει για πιθανή χειραγώγηση των τιμών, καθώς οι χονδρεμπορικές τιμές μεταφέρονται απευθείας στα τιμολόγια λιανικής χωρίς ρίσκο για τους καθετοποιημένους παίκτες, αλλά οι προειδοποιήσεις τους δεν εισακούστηκαν.


Αναλυτικά είπε:

«Όταν το 2021 όλες οι συμβάσεις της βιομηχανίας με σταθερές τιμές έσπασαν και γύρισαν σε χρέωση βάσει των ωριαίων τιμών του χρηματιστηρίου, η βιομηχανία αντέδρασε και κατήγγειλε ότι διαμορφώνονται συνθήκες χειραγώγησης των τιμών, μια και οι τιμές της χονδρεμπορικής μεταφέρονται αυτόματα στα τιμολόγια της λιανικής και οι καθετοποιημένοι παίκτες δεν έχουν κανένα ρίσκο. Μάταια όμως, εις ώτα μη ακουόντων.

Μάλιστα οι αρμόδιοι μας συνέστησαν να συνάψουμε μακροχρόνιες συμβάσεις με ΦΒ, ΡΡΑ, για να αντισταθμίσουμε τον κίνδυνο από τις μεταβολές των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, κάτι που η παρούσα κρίση αποδεικνύει τελείως αναποτελεσματικό καθώς με τη δύση του ηλίου τα ΦΒ δεν παράγουν αλλά και δημιουργείται χάσμα τιμών μεταξύ των τιμών τις ώρες με ηλιοφάνεια και τις ώρες χωρίς ηλιοφάνεια, αφού δεν υπάρχει αποθήκευση.

Εδώ και δύο εβδομάδες οι βιομηχανίες της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπες με αστρονομικές τιμές στις ώρες 20.00-22.00, περίπου στα 700-800€/MWH, εντοπισμένες σε 3 χώρες, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, τιμές που δεν δικαιολογούνται από αύξηση στο κόστος παραγωγής που δεν ξεπερνάει τα 150€/MWh (για όσους λιγνίτες λειτουργούν). Οι τιμές στο Hupex έπεσαν από σήμερα.


Κάποιοι παραγωγοί στη χώρα μας εκμεταλλεύονται την υψηλή κατανάλωση στα Βαλκάνια και πιθανόν πολύ υψηλές εξαγωγές στην Ουκρανία και κάποιες δυσλειτουργίες στις διασυνδέσεις και αποκτούν ουρανοκατέβατα κέρδη εις βάρος των Ελλήνων καταναλωτών, πλήττοντας την παραγωγική βάση της χώρας.

Υπάρχει μελέτη την προηγούμενη εβδομάδα, που αναφέρει χαρακτηριστικά: Στην ελληνική αγορά, τα τελευταία 2000 mw προσφερόμενης ενέργειας προσφέρονται πλέον σε πολύ υψηλότερη τιμή από ό,τι την τελευταία εβδομάδα σε ώρες Η19-Η24. Κάθε μέρα προσφέρεται στην ελληνική αγορά περίπου 2000 mw σε σταδιακά βήματα, αλλά το πρώτο βήμα προσφέρθηκε στα 190 ευρώ/mwh στις 04.07.2024 στα 300 ευρώ/mwh στις 08.07.2024 και 530 ευρώ/mwh στις 10.07.2024.

Οι βιομηχανίες της χώρας αδυνατούν να μετακυλίσουν αυτό το κόστος. Καλούμε τους αρμοδίους να λάβουν μέτρα άμεσης επίλυσης του προβλήματος συμπεριλαμβανομένης και αποζημίωσης των βιομηχανιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου