Τρίτη, Ιουλίου 30, 2024

Ζυμώσεις» σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύση μετά το «κουρελόχαρτο» του Αρείου Πάγου

 

«Ζυμώσεις» σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύση μετά το «κουρελόχαρτο» του Αρείου Πάγου

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε εντός του Κοινοβουλίου το πόρισμα – «κουρελόχαρτο» του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές, το οποίο βγάζει λάδι τα μέλη της εκτελεστικής εξουσίας, δεν εντοπίζει σχέση του Predator με κανέναν κρατικό οργανισμό, επιρρίπτει ευθύνες μόνο σε νομικούς εκπροσώπους εταιριών και κρίνει νόμιμες τις άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου κι ας ήταν άνευ αιτιολογίας.

Δείτε επίσης: Άρειος Πάγος: Έκλεισαν την έρευνα για τις υποκλοπές χωρίς να εξετάσουν τους διπλά παρακολουθούμενους από ΕΥΠ – Predator 

Όσα δήλωσαν οι πρόεδροι των ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύσης Ελευθερίας στην Ολομέλεια, το τετ-α-τετ Σωκράτη Φάμελλου και Νίκου Ανδρουλάκη στο περιστύλιο της Βουλής και καλά διασταυρωμένες πληροφορίες για επικοινωνία μεταξύ των δύο προαναφερθέντων και της Ζωής Κωνσταντοπούλου οδηγούν στο συμπέρασμα πως τα τρία κόμματα προετοιμάζουν το έδαφος για μία κοινοβουλευτική πρωτοβουλία, με σκοπό να αποκτήσει η Βουλή -ή έστω οι πολιτικοί αρχηγοί- πρόσβαση στο πόρισμα του Αρείου Πάγου.

«Συμφωνείτε κ. Βορίδη;»

Κατά τη δευτερολογία του, ο επικεφαλής της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρώτησε (χωρίς να πάρει απάντηση) τον αντ΄ αυτού του πρωθυπουργού για το αν συμφωνεί η πλειοψηφία να διαβιβαστεί το επίμαχο πόρισμα στη Βουλή ή να μπορέσουν να διαβάσουν τα εισαγγελικά συμπεράσματα του κ. Ζήση οι πολιτικοί αρχηγοί. Συγκεκριμένα, ο κ. Φάμελλος είπε:

«Δεν έχουμε πάρει το πόρισμα και τα υπομνήματα. Συμφωνείτε κύριε Βορίδη να τα λάβουμε; Ας έρθουν σε κάποια επιτροπή της Βουλής, ή στους προέδρους (των κομμάτων) με εμπιστευτικότητα. Κανένα πρόβλημα. Συμφωνείτε κ. Βορίδη; Διότι δεν θα περιοριστούμε σε τοποθετήσεις επί της ανακοίνωσης αλλά θα μπούμε και σε περισσότερα στοιχεία της ουσίας. Επαναλαμβάνω: το πόρισμα και όλα τα υπομνήματα.

»Διότι εσείς φαίνεται ότι ξέρετε κάτι παραπάνω από εμάς. Διότι μας είπατε ότι από όλη την έρευνα όλοι οι θεσμοί έχουν καταλήξει ότι δεν εμπλέκεται η κυβέρνηση. Επιτρέψτε λοιπόν και σε εμάς την πρόσβαση στο πόρισμα και σε όλο το υλικό που έχει ο κ. Ζήσης. Θα το κάνετε; Διότι αυτό που προκύπτει σε όλα τα επίπεδα είναι ότι προσωπικά εμπλέκεται ο κ. Μητσοτάκης. Διότι το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να πάρει την ΕΥΠ στη δική του ευθύνη. Και το σκάνδαλο αυτό εξελίσσεται με ένα κοινό κέντρο παρακολουθήσεων της ΕΥΠ και του λογισμικού Predator. Αυτό έχει αποδειχθεί και το ξέρουν όλοι οι έλληνες και οι ελληνίδες». 

Το τετ-α-τετ

Μετά τις απαντήσεις τους στην πρωτολογία του Μ. Βορίδη, Σ. Φάμελλος και Ν. Ανδρουλάκης εθεάθησαν στο περιστύλιο της Βουλής να συνομιλούν για αρκετά λεπτά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, φαίνεται να συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να παρθεί μία κοινοβουλευτική πρωτοβουλία (σε συνεννόηση με τη Ζωή Κωνσταντοπούλο) για να αναγκάσουν τη σύμφυση εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας στη διαβίβαση του πορίσματος.

«Nα συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών»

Η επικρατέστερη εκδοχή αυτής της πρωτοβουλίας συμβαδίζει με αυτό που ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την τοποθέτηση της στην Ολομέλεια. «Η πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας τώρα που ολοκληρώθηκε και πομπωδώς ανακοινώνεται ότι υπάρχει και πόρισμα, είναι να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής» είπε και συμπλήρωσε:

«Να διαβιβαστούν σε αυτή από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου όλα τα έγγραφα της προκαταρκτικής εξέτασης και το πόρισμα και να συνεδριάσει διότι υπάρχει σαφέστατο πρόβλημα στη δημοκρατική λειτουργία και στη διαφάνεια στη λειτουργία των θεσμών στη χώρα που εμπλέκει δυστυχώς και τη δικαιοσύνη».

Παράλληλα, στο τραπέζι υπάρχει και το ενδεχόμενο να ζητηθεί η κλήση είτε μόνο του αρμόδιου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση, είτε η από κοινού κλήση του με την Γεωργία Αδειλίνη. 

Τι προβλέπει ο Κανονισμός

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας «οι ακροάσεις προσώπων είναι υποχρεωτικές μόνο αν το ζητήσουν τα δύο πέμπτα (2/5) των μελών της επιτροπής». Τουτέστιν, μετά από κλήτευσης θεσμικού προσώπου από σύσσωμη τη μειοψηφία, ενώ στο άρθρο 43Α προβλέπεται:

«Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση λειτουργούς του κράτους, καθώς και οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των θεσμών και της διαφάνειας, η προσέλευση των οποίων είναι υποχρεωτική. Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον γενικό επίτροπο της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον γενικό επίτροπο των διοικητικών δικαστηρίων για θέματα που αφορούν σε 55 λειτουργικά ζητήματα της δικαιοσύνης προς το σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας».

Διπλό «όχι»

Κατά τις πληροφορίες, η συμπολίτευση δεν πρόκειται να ανάψει «πράσινο» φως τόσο για τη διαβίβαση του πορίσματος όσο και για την κλήση των συναρμόδιων εισαγγελικών λειτουργών. «Το αίτημα θα απορριφθεί» απεφάνθη κυβερνητική πηγή, ενώ αξιωματούχος του Κοινοβουλίου τόνισε πως η κλήση εισαγγελικού λειτουργού για τέτοιου είδους ζητήματα δεν καθίσταται δυνατή για «να μην μπει η Βουλή στα χωράφια της δικαστικής εξουσίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου