Δευτέρα, Ιουλίου 15, 2024

Ο Ομπάμα κινεί τα νήματα στο παρασκήνιο για την απόσυρση Μπάιντεν Παρά τις διαβεβαιώσεις Μπαιντεν ότι θα παραμείνει, το «βαθύ κόμμα» των Δημοκρατικών πιέζει για την απόσυρσή του από την προεδρική «κούρσα»







 


Γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου
 


Παρά τις προσπάθειες του Τζο Μπάιντεν και του επιτελείου του να πείσουν για την πνευματική του υγεία και την ικανότητά του να ηγηθεί όχι μόνο του Δημοκρατικού κόμματος, αλλά και της χώρας, οι πιέσεις για την αποχώρησή του δεν λένε να κοπάσουν. Το «βαθύ κόμμα» των Δημοκρατικών πιέζει για την απόσυρσή του «κούρσα» από την κούρσα των προεδρικών εκλογών και στο «παιχνίδι» εμπλέκεται πλέον και ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται πλέον να κινεί τα νήμα για την απόσυρση του υπερήλικα υποψήφιου, έχοντας χάσει την πίστη του για τις δυνατότητές του μετά την καταστροφική εμφάνιση του στο debate με τον Ντόναλντ Τραμπ και ταολισθήματα που ακολούθησαν.


Ο Τζο Μπάιντεν κατά τη συνέντευξη τύπου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον κατάφερε να μπερδέψει στην τοποθέτησή του τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και αποκάλεσε την Καμάλα Χάρις «αντιπρόεδρο Τραμπ».
Κινήσεις Ομπάμα στο παρασκήνιο

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ένας από τους στενότερους συμμάχους μέχρι σήμερα του Τζο Μπάιντεν, για πρώτη φορά εξέφρασε σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τις σοβαρές ανησυχίες του για την κατάσταση του Αμερικανού Προέδρου. Ανάλογες φαίνεται πως είναι και οι σκέψεις της Νάνσι Πελόζι, πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν και οι δύο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι πως οι πιθανότητες του Μπάιντεν να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ περιορίζονται ημέρα με την ημέρα.


Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, ο Ομπάμα δεν προτίθεται να δημοσιοποιήσει τους προβληματισμούς του, καθώς γνωρίζει πως αυτό θα ενισχύσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Όμως οι ανησυχίες του είναι ένα από τα «πιο δυσάρεστα μυστικά στην Ουάσιγκτον» και μαζί με την Πελόζι εξακολουθούν να εξετάζουν ποια μέτρα θα μπορούσαν να λάβουν και πως θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον Μπάιντεν στην έξοδο πριν από τις κρίσιμες εκλογές του Νοεμβρίου.
Πίσω από τα αρνητικά δημοσιεύματα

Ενδεικτικό του έντονου παρασκηνίου, είναι πως σύμφωνα με το Politico, ο Μπαράκ Ομπάμα γνώριζε για το πολύκροτο άρθρο του Τζορτζ Κλούνεϊ με το οποίο ζήτησε την απομάκρυνση του Μπάιντεν, αλλά δεν έκανε καμία κίνηση για να τον αποτρέψει. Εμφανίζεται δε να βρίσκεται πίσω από αρκετά διαδοχικά αρνητικά δημοσιεύματα για τον Τζο Μπάιντεν.

Το συγκεκριμένο άρθρο που δημοσιεύθηκε στους New York Times εκτιμάται από πολλούς αναλυτές πως ενδεχομένως έχει προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στον Μπάιντεν από οποιαδήποτε άλλη πολιτική παρέμβαση εναντίον του έχει γίνει μέχρι σήμερα.


Οι New York Times αναφέρουν επίσης πως παρασκηνιακά μακροχρόνιοι σύμβουλοι του Μπάιντεν επινοούν διάφορους τρόπους για να τον πείσουν να παραιτηθεί, καθώς η προεκλογική του εκστρατεία έχει χάσει κάθε δυναμική και επικεντρώνεται πλέον στη διαχείριση της συζήτησης γύρω από την γνωστική ικανότητά του.

Τουλάχιστον δύο στενοί σύμμαχοί του συμφωνούν πλέον πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του εκλογικού αγώνα, ενώ όλο και περισσότερα στελέχη των Δημοκρατικών μιλούν πλέον δημόσια για την ανάγκη αντικατάστασής του. Το τελευταίο χτύπημα ήρθε από τη βουλευτή Χίλαρι Σόλτεν, η οποία κάλεσε την Πέμπτη τον Τζο Μπάιντεν να αποχωρήσει «για το καλό της δημοκρατίας μας». «Διακυβεύονται πάρα πολλά σε αυτές τις εκλογές για να σιωπήσουμε ενώ έχουμε ακόμα χρόνο να αλλάξουμε τα πράγματα», τόνισε.
«Πόρτα εξόδου» και από τους χορηγούς

Αρνητικό είναι και το κλίμα στους χορηγούς του κόμματος. Κάποιοι ασκούν πιέσεις παρασκηνιακά και άλλοι - και μάλιστα ισχυρά ονόματα – δημοσιοποιούν τη δυσαρέσκειά τους ανακοινώνοντας πως παγώνουν τις δωρεές έως ότου οι Δημοκρατικοί αλλάξουν υποψήφιο.

Οι τελευταίες γκάφες του Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ προκάλεσαν ένα ακόμη «τσουνάμι» από χλευαστικές αναρτήσεις ρεπουμπλικάνων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανώτερος διπλωμάτης φέρεται, σύμφωνα με την Daily Mail, να είπε πως άλλοι ηγέτες της Συμμαχίας «φοβόντουσαν μήπως πέσει» και «ανησυχούσαν αν γνώριζε προς ποια κατεύθυνση έπρεπε να κινηθεί».
Από τραγωδία... κωμωδία

Από την πλευρά του ο 81χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ επιμένει πως δεν πρόκειται να αποχωρήσει και πως δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε γνωστικό τεστ επειδή σε «καλή κατάσταση». Προκάλεσε δε τους εκπροσώπους στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών να ψηφίσουν κάποιον άλλον εάν το θέλουν.


Δύο εβδομάδες μετά το «ναυάγιο» της πρώτης τηλεμαχίας με τον Ντόναλντ Τραμπ, η επιχείρηση του Μπάιντεν να αντιστρέψει το εις βάρος του κλίμα στο εσωτερικό των Δημοκρατικών έχει αποτύχει παταγωδώς και η υπόθεση με την παραμονή του στην προεδρική κούρσα αρχίζει να γίνεται από τραγωδία… κωμωδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου