Σάββατο, Ιουλίου 13, 2024

Εννέα αιτήματα των δικαστών στον Φλωρίδη - «Όχι» στον περιορισμό της δημοσιότητας της δίκης Το υπόμνημα προς τον Γιώργο Φλωρίδη που κατέθεσε το Προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.




ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

 


Γράφει η Μαίρη Μπενέα
 


Εννέα αιτήματα έθεσαν στον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη τα μέλη του νέου Προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, στην πρώτη συνάντηση που είχαν μαζί του μετά την εκλογή τους.

Ενα από τα σημαντικότερα που έθεσαν στον υπουργό Δικαιοσύνης ήταν η διαφωνία τους στον περιορισμό της αρχής της δημοσιότητας της δίκης, που η Κυβέρνηση πέρασε ύπουλα, στο νομοσχέδιο Φλωρίδη, για τις αλλαγές στη δικονομία του Συμβουλίου της Επικρατείας.


Σε αυτό το νομοσχέδιο, αφορά την "Τροποποίηση του π.δ. 18/1989 «Κωδικοποίηση διατάξεων νόµων για το Συµβούλιο της Επικρατείας» (Α΄ 8) - Μεταφορά διαφορών στα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια - Ρυθµίσεις για πιλοτική ή κατόπιν προδικαστικού ερωτήµατος δίκη ενώπιον του Συµβουλίου της Επικρατείας", στο άρθρο 31 ορίζεται ότι, "απαγορεύεται η αποτύπωση της δίκης σε γραπτό κείµενο µέσω ειδικού λογισµικού που µετατρέπει τον προφορικό λόγο σε γραπτό, ενώπιον ποινικού, αστικού ή διοικητικού δικαστηρίου".

Σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι, στη συνάντηση με τον κ. Φλωρίδη δήλωσαν τη διαφωνία τους στον περιορισμό της αρχής της δημοσιότητας της δίκης με οποιονδήποτε τρόπο. Η δικαστική λειτουργία αντλεί τη νομιμοποίησή της από την αιτιολογία των αποφάσεων και τη δημοσιότητα της διαδικασίας.





Στη συνάντηση τους με τον Υπουργό Δικαιοσύνης οι δικαστές ζήτησαν επίσης τη συμμετοχή των Δικαστικών Ενώσεων στις επιτροπές του Υπουργείου, που αφορούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, την αύξηση των οργανικών θέσεων Εφετών και Προέδρων Εφετών, πρόβλεψη εθελουσίας εξόδου, προκαταβολή των εξόδων μετακίνησης των δικαστικών λειτουργών όταν μεταβαίνουν σε περιφερειακές έδρες δικαστηρίων και άλλα.
Η ανακοίνωση της ΕνΔΕ

«Συνάντηση της Ένωσης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του προεδρείου της Ένωσης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδη. Κατά την συνάντηση καταθέσαμε τις θέσεις μας, προβάλλαμε τα αιτήματά μας καιακολούθησε γόνιμος διάλογος και ανταλλαγή απόψεων με θετική ανταπόκριση του κ. Υπουργού σε πολλά επιμέρους ζητήματα.


Ακολουθεί το υπόμνημα που καταθέσαμε στον Υπουργό.

ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γεώργιο Φλωρίδη


AITHMATA KAI ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

1. Συμμετοχή των Δικαστικών Ενώσεων στις επιτροπές του Υπουργείου, που αφορούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και την κατάσταση των Λειτουργών της. Εκφράζουμε την διαμαρτυρία μας για την μη κλήση των εκπροσώπων των Ενώσεων στην επιτροπή του ΚΟΔΚΔΛ.

2. Άμεση λήψη νομοθετικών μέτρων ώστε να εξαλειφθούν τα αυξημένα κρούσματα άσκησης λεκτικής βίας σε βάρος δικαστικών λειτουργών κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους.

3. Αύξηση των οργανικών θέσεων Εφετών και Προέδρων Εφετών μετά την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας. Σε διαφορετική περίπτωση θα εμφανιστεί σύντομα το φαινόμενο της υπερσυσσώρευσης δικαστικής ύλης στον δεύτερο βαθμό και μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων.


4. Επανεξέταση της πρότασης της Ένωσης για ενίσχυση της δικαστικής μεσολάβησης στις πολιτικές υποθέσεις.

5. Πρόβλεψη εθελουσίας εξόδου σε δικαστικούς λειτουργούς που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

6. Προκαταβολή των εξόδων μετακίνησης των δικαστικών λειτουργών όταν μεταβαίνουν σε περιφερειακές έδρες δικαστηρίων.


7. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο εξαγγελθέν πλαίσιο περαιτέρω αυστηροποίησης της ποινικής νομοθεσίας κατά παρέκκλιση βασικών αρχών που έχουν καθιερωθεί με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

8. Δηλώνουμε την διαφωνία μας στον περιορισμό της αρχής της δημοσιότητας της δίκης με οποιονδήποτε τρόπο. Η δικαστική λειτουργία αντλεί τη νομιμοποίησή της από την αιτιολογία των αποφάσεων και τη δημοσιότητα της διαδικασίας.

9. Διαχρονικό αίτημα της Ένωσης είναι η συνταγματική αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Το Δικαστικό Σώμα δεν θα πρέπει να περιοριστεί στη συμβουλευτική γνώμη προς την κυβέρνηση αλλά να έχει την ουσιαστική δυνατότητα προεπιλογής των υποψηφίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου