Τετάρτη, Ιουλίου 17, 2024

Δικαστική απόφαση «βόμβα» κατά της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν - Παρατυπίες στις συμβάσεις για τα εμβόλια κατά της Covid Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ «καίει» την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μια ημέρα πριν την ψηοφορία για την επανεκλογή της.






 


Γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου
 


Παρατυπίες της Κομισιόν στις συμβάσεις εμβολίων για την COVID- 19 διαπίστωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης «καίγοντας» την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μόλις μια ημέρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για την επανεκλογή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Δικαστήριο της ΕΕ απεφάνθη πως η Κομισιόν δεν παρείχε «αρκετή πρόσβαση» στις συμβάσεις για τα εμβόλια Covid-19 με τη Pfizer, διαπιστώνοντας παρατυπίες στην αιτιολόγηση της για απόκρυψη τμημάτων των εγγράφων.

H υπόθεση κατέληξε στη δικαιοσύνη ύστερα από αίτημα της ομάδας ευρωβουλευτών των «Πράσινων» για πρόσβαση στις συμβάσεις εμβολίων της Κομισιόν με τις φαρμακοβιομηχανίες. Συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2021, οι εν λόγω ευρωβουλευτές ζήτησαν να τους δοθούν οι συμβάσεις, προκειμένου να γνωρίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις των συμφωνιών.

Η Επιτροπή συμφώνησε να παράσχει μόνο μερική πρόσβαση σε ορισμένες συμβάσεις. Στην πραγματικότητα η Κομισιόν πραγματοποίησε εν κρυπτώ όλες τις συμφωνίες για την παροχή εμβολίων με τις φαρμακοβιομηχανίες, ενώ στα έγγραφα που δημοσιοποίησε είχαν αφαιρεθεί τα σημαντικότερα σημεία των συμβάσεων με την επίκληση της ιδιωτικότητας και της προστασίας εμπορικών συμφερόντων.


Αντιδρώντας οι ευρωβουλευτές οδήγησαν την Κομισιόν στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ, το οποίο σήμερα Τετάρτη 17/7 έκρινε πως υπήρξαν «παρατυπίες» από πλευράς Κομισιόν που, όπως αναφέρεται, «δεν απέδειξε ότι η ευρύτερη πρόσβαση σε αυτές τις ρήτρες θα υπονόμευε πραγματικά τα εμπορικά συμφέροντα αυτών των επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η Επιτροπή «δεν απέδειξε ότι η ευρύτερη πρόσβαση σε αυτές τις ρήτρες θα υπονόμευε πράγματι τα εμπορικά συμφέροντα των εν λόγω επιχειρήσεων». «Αυτές οι συμβάσεις αφορούν τη δημόσια υγεία και είναι προς το δημόσιο συμφέρον οι πληροφορίες που περιέχουν σχετικά με τις τιμές των εμβολίων, την ευθύνη για παρενέργειες, τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης και άλλες βασικές πληροφορίες να είναι όσο το δυνατόν πιο διαφανείς και προσβάσιμες στο κοινό», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Κιμ βαν Σπάρεντακ σε δελτίο τύπου μετά την υποβολή της αίτησης υπόθεσης στο ΔΕΚ.
Εκκρεμεί και το PfizerGate

Σημειώνεται πως ακόμη πιο σκανδαλώδης ήταν η υπόθεση της συμφωνία με τη Pfizer, η οποία «έκλεισε» με προσωπική διαβούλευση της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με τον CEO της φαρμακοβιομηχανίας Άλμπερτ Μπουρλά, χωρίς ποτέ να δημοσιευτούν οι λεπτομέρειες της σύμβασης.

Το αποκαλούμενο και «PfizerGate» αποτελεί μια από τις μελανότερες σελίδες της θητείας της Φον Ντερ Λάιεν και οι New York Times έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας τη δημοσιοποίηση των SMS που αντάλλαξε η πρόεδρος της Κομισιόν με τον CEO της Pfizer για το «χρυσό» deal.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου