Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024

Τα σενάρια απόσυρσης του Μπάιντεν και η αγωνία των Δημοκρατικών πριν το «πέναλτι» Μετά το φιάσκο του debate, η συζήτηση έχει φουντώσει για τα καλά στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ.


AP Photo/Evan Vucci
 

Το πρώτο debate μεταξύ των υποψηφίων προέδρων των ΗΠΑ ολοκληρώθηκε, με μια τρικυμία να προκαλείται στο «στρατόπεδο» του επικεφαλής των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, μετά την εμφάνισή του.

Μάλιστα, η καθεστηκύια τάξη των αμερικανικών ΜΜΕ, αλλά και ελίτ του Δημοκρατικού Κόμματος ζητά από τον Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί. Η ηλεκτρονική έκδοση των New York Times, την Παρασκευή (28/06), ανέφερε ότι ο Τζο Μπάιντεν «πρέπει να εγκαταλείψει την κούρσα για το καλό της χώρας». Η «Washington Post», από πλευράς της, γράφει πως ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει μέσα στο Σαββατοκύριακο να ακυρώσει τα οποιαδήποτε σχέδιά του για να το σκεφτεί. Εξέχοντες αρθρογράφοι – συμπεριλαμβανομένου τον βραβευμένου με Νόμπελ – οικονομολόγο Paul Krugman, o Tom Friedman, o Nicholas Kristof, o Jonathan Alter, o David Ignatius και o πρώην βουλευτήw Joe Scarborough (σ.σ. παρουσιαστής της εκπομπής «Morning Joe» του MSNBC), του ζητούν με θλίψη και όχι ελαφριά τη καρδία να αποχωρήσει. Αυτές οι φωνές έρχονται να συνταχθούν με όλα όσα είπαν όσοι παρακολούθησαν το καταστροφικό ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ και πως η πιθανότητα να βγει ζημιωμένος από αυτή τη διαδικασία έιναι μεγάλη και το ρίσκο πολύ υψηλό για να το διακινδυνεύσει.


Ο κύριος στόχος του Μπάιντεν την Πέμπτη ήταν να διασκεδάσει τις ανησυχίες που προέκυψαν σχετικά με την ηλικία του. Αντ' αυτού, το debate τις ενέτεινε. Ορισμένοι πολιτικοί και στελέχη των Δημοκρατικών φέρονται να έστειλαν γραπτά μηνύματα σε σχολιαστές του CNN, με την ελπίδα ότι ο (σχεδόν) 82χρονος πολιτικός, θα έκανε πίσω στην κούρσα για την προεδρία.

Κάποιοι εξέφρασαν το ενδεχόμενο να πάνε στον Λευκό Οίκο και να δηλώσουν δημοσίως τις ανησυχίες τους για την παραμονή του νυν προέδρου ως υποψηφίου. Επίσης, σύμφωνα με πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, ήδη ασκούνται πιέσεις από πολλούς χορηγούς των Δημοκρατικών, αλλά και πρώην αξιωματούχους του κόμματος, για αντικατάσταση του Μπάιντεν με έναν νέο υποψήφιο, ο οποίος θα μπορούσε να εκλεγεί στο συνέδριο του κόμματος στο Σικάγο τον Αύγουστο.







Ο Μπάιντεν βρήκε και έναν -όχι τόσο απρόσμενο- σύμμαχο, έναν άνθρωπο με μεγάλη επιρροή στα πολιτικά πεπραγμένα των ΗΠΑ. Ο λόγος φυσικά για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τόνισε πως «υπάρχουν και κακές βραδιές στα debate».

Θα μπορούσε ο κ. Μπάιντεν να κάνει πίσω τώρα; Τι θα συνέβαινε; Και ποιος θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει; Το BBC επιχείρησε να απαντήσει σε κάποια κρίσιμα ερωτήματα, αν και ο ίδιος ο Δημοκρατικός πρόεδρος έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν θα ρίξει λευκή πετσέτα και πως αποσκοπεί στο να κερδίσει και τις επόμενες προεδρικές εκλογές.
Μπορεί να αποσυρθεί ο Τζο Μπάιντεν;

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος θα επιλεγεί επίσημα τον Αύγουστο στο Εθνικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος (DNC) στο Σικάγο από τις 19 έως τις 22 Αυγούστου. Εκεί, πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των αντιπροσώπων -των αξιωματούχων του κόμματος που επιλέγουν επίσημα τον υποψήφιο. Οι αντιπρόσωποι κατανέμονται στους υποψηφίους αναλογικά με βάση τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών κάθε πολιτείας.


Φέτος ο Μπάιντεν κέρδισε σχεδόν το 99% των σχεδόν 4.000 αντιπροσώπων.



Σύμφωνα με τους κανόνες του Δημοκρατικού Κόμματος, αυτοί οι αντιπρόσωποι είναι «δεσμευμένοι» σε αυτόν και είναι υποχρεωμένοι να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του.


Αλλά, αν ο Μπάιντεν αποσυρθεί, το πεδίο θα είναι ελεύθερο. Δεν υπάρχει επίσημος μηχανισμός για τον ίδιο ή οποιονδήποτε άλλον στο κόμμα να επιλέξει τον διάδοχό του, πράγμα που σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί θα έμεναν με ένα ανοιχτό συνέδριο.

Κατά πάσα πιθανότητα, θα είχε κάποια επιρροή στους υποσχεθέντες αντιπροσώπους του, αλλά τελικά θα ήταν ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ξέφρενο ανταγωνισμό μεταξύ των Δημοκρατικών που θέλουν να διεκδικήσουν το χρίσμα.

Σημειώνεται ότι ο Μπάιντεν δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής καμία ένδειξη ότι έχει σκεφτεί να αποχωρήσει.
Θα μπορούσε να εξαναγκαστεί σε παραίτηση;

Αυτό είναι ένα ακόμα λιγότερο πιθανό σενάριο. Στη σύγχρονη πολιτική εποχή, ένα μεγάλο εθνικό κόμμα δεν προσπάθησε ποτέ να καταλάβει «πραξικοπηματικά» το χρίσμα και δεν υπάρχουν ενδείξεις για σοβαρά σχέδια να το επιχειρήσει τώρα.
Ωστόσο, οι κανονισμοί του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν κάποια μικρά παραθυράκια που θα μπορούσαν, θεωρητικά, να καταστήσουν δυνατή την εκδίωξη του Μπάιντεν.

Οι κανονισμοί επιτρέπουν στους αντιπροσώπους να «αντανακλούν με κάθε καλή συνείδηση τα αισθήματα εκείνων που τους εξέλεξαν», πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να στραφούν σε κάποιον άλλον, αν οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι σε όλη τη χώρα στραφούν κατά του Τζο Μπάιντεν, σε μεγάλο ποσοστό.
Θα μπορούσε η Καμάλα Χάρις να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν;

Η αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών, Καμάλα Χάρις, θα έπαιρνε αυτομάτως τη θέση του Μπάιντεν, εάν αυτός παραιτούνταν κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας.


Αλλά, δεν ισχύουν οι ίδιοι κανόνες αν ο Μπάιντεν αποσυρθεί ως υποψήφιος για την εκλογική μάχη του Νοεμβρίου και δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που θα έδινε σε αντιπρόεδρο το πάνω χέρι σε ανοιχτό συνέδριο. Αντ' αυτού, η Χάρις θα πρέπει να κερδίσει την πλειοψηφία των αντιπροσώπων, όπως κάθε άλλος υποψήφιος.



Καθώς βρίσκεται ήδη στο ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών, η Καμάλα Χάρις θα μπορούσε σίγουρα να ευνοηθεί. Αλλά, η σχετικά χαμηλή δημοτικότητά της στο αμερικανικό κοινό μπορεί να αμβλύνει αυτό το πλεονέκτημα. Η αποδοκιμασία προς το πρόσωπό της είναι τώρα χαμηλότερη από αυτήν που εισπράττουν τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το FiveThirtyEight.
Ποιος άλλος θα μπορούσε να πάρει τη θέση του Μπάιντεν;

Αρκετοί Δημοκρατικοί προσπάθησαν να αμφισβητήσουν τον Μπάιντεν σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο, όπως ο εκπρόσωπος της Μινεσότα, Ντιν Φίλιπς, και η συγγραφέας Μαριάν Γουίλιαμσον. Ωστόσο, και οι δυο προσπάθειες ήταν με χαμηλές δυνατότητες και κανείς από τους δύο δεν είναι πιθανό να βρεθεί στην κορυφή οποιασδήποτε λίστας υποψηφίων.



Υπάρχουν κάποιες εικασίες ότι ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, ή η κυβερνήτης του Μίσιγκαν, Γκρέτσεν Γουίτμερ, θα μπορούσαν να είναι αντικαταστάτες. Όμως, κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν.

«Δεν θα γυρίσω ποτέ την πλάτη μου στον Πρόεδρο Μπάιντεν», δήλωσε ο Νιούσομ την Πέμπτη από την αίθουσα του debate, στην Ατλάντα. «Έχω περάσει πολύ χρόνο μαζί του και ξέρω τι έχει καταφέρει τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Ξέρω τι είναι ικανός να κάνει και γνωρίζω το όραμά του και δεν έχω κανένα φόβο», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου