Παρασκευή, Ιουλίου 26, 2024

F-35: Επιστολή αποδοχής για 20 μαχητικά στέλνει η Αθήνα στην Ουάσινγκτον - 3,5 δισ. ευρώ το κόστος Στη φάση της ολοκλήρωσης η διαπραγμάτευση της Αθήνας με την Ουάσινγκτον για την απόκτηση μαχητικών F-35.




EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ




 


Η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων αποστέλλει επιστολή αποδοχής (LOA) για την προμήθεια F-35 για την Ελλάδα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Σημειώνεται ότι η προμήθεια των F-35 και των S-100, των μη επανδρωμένων που διαλειτουργούν με τις φρεγάτες FDI, όπως και άλλα εξοπλιστικά προγράμματα, «κλείδωσαν» πρόσφατα στο ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.


Η Ελλάδα θα αποκτήσει αρχικά 20 F-35A Lightning II, στην εκδοχή συμβατικής αποπροσγείωσης, με συνολικό κόστος 3,47 δισ. ευρώ. Η καταβολή των δόσεων θα είναι οπισθοβαρής, με την αποπληρωμή να ξεκινά από την ημέρα παράδοσης του πρώτου αεροσκάφους, εκτός από την προβλεπόμενη προκαταβολή.

Επίσης, η Αθήνα διατηρεί το δικαίωμα παραγγελίας ακόμα 20 μαχητικών 5ης γενιάς για τη δημιουργία δεύτερης Μοίρας F-35. Η προαίρεση αυτή αναμένεται να ασκηθεί μετά το 2030.





Η κατασκευή υποδομών στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία. Την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων θα αναλάβει εξ ολοκλήρου η ελληνική πλευρά και θα πιστοποιηθεί από το αρμόδιο γραφείο ασφαλείας της αμερικανικής αεροπορίας πριν από την άφιξη των πρώτων αεροσκαφών στην Ελλάδα.

Οι παραλαβές των αεροσκαφών θα ξεκινήσουν το 2028, με τα πρώτα τέσσερα να παραμένουν μέχρι το 2030 στις Ηνωμένες Πολιτείες για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οι παραδόσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2033, σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα.


Τα F-35 είναι μαχητικά αεροσκάφη χαμηλής παρατηρησιμότητας, καθώς μεταφέρουν τα όπλα τους σε εσωτερικές αποθήκες.

Τα πρώτα ελληνικά F-35 θα «μοιράζονται» το οπλοστάσιό τους με τα F-16, καθώς επί του παρόντος, δεν προβλέπεται η παραγγελία νέων όπλων αέρος – αέρος ή αέρος – εδάφους.

Πάντως, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχει καταρτίσει τη λίστα με τα εξελιγμένα όπλα που σχεδιάζει να προμηθευτεί, τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από το Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου