Τετάρτη, Ιουλίου 10, 2024

Σκάνδαλο Novartis: Η ελληνική δικαιοσύνη έχει ήδη απορρίψει αντίστοιχο αίτημα Σαμαρά να αποκαλυφθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες





Μπορεί η είδηση ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζητά από την ελληνική δικαιοσύνη την αποκάλυψη των στοιχείων των προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν στην πολύκροτη υπόθεση της Novartis, να έσκασε σαν βόμβα σήμερα Τρίτη στα δημοσιογραφικά γραφεία, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη λάβει την απάντηση της Δικαιοσύνης στο αίτημά του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόσπασμα του βουλεύματος 25/2022 του Δικαστικού Συμβουλίου του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που έχει στη διάθεσή του το documentonews.gr, η αιτίαση του πρώην πρωθυπουργού ότι «ο χαρακτηρισμός τους ως “προστατευομένων” ήταν εκτός νόμου εξ υπαρχής», έχει ήδη απορριφθεί εδώ και περίπου δύο χρόνια. Προφανώς, η απόφαση δεν μπορεί νομικά να ανατραπεί.


Συγκεκριμένα, το βούλευμα 25/2022 αναφέρει σχετικά: «Η αιτίαση ότι παρανόμως χαρακτηρίσθηκαν ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος διότι προσδοκούν ίδιο όφελος από τις καταθέσεις τους στις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ είναι απορριπτέα. Τούτο διότι η ύπαρξη τυχόν ιδίου οικονομικού οφέλους κατά το νομικό καθεστώς των ΗΠΑ δεν απαγορεύει τον ως άνω χαρακτηρισμό τους από την εισαγγελία διαφθοράς στην Ελλάδα, εφόσον το όφελος αυτών -χρηματικό ποσό, που έλαβαν ή πρόκειται να λάβουν από τις αρχές των ΗΠΑ, δεν έχει ως προϋπόθεση την κατάθεσή τους στην Ελλάδα, δηλαδή οι καταθέσεις στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα δεν συνδέονται αιτιωδώς και συνακόλουθα η κατάθεσή τους στις ΗΠΑ δεν τους καθιστά ανεπιτήδειους μάρτυρες στην Ελλάδα».



Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Τρίτη το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, στις 27 Ιουνίου υπέβαλε ενώπιον του εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος αίτηση σύμφωνα με το άρθρο 79 ν. 5090/2024 και το άρθρο 218 παρ. 7 ΚΠΔ για την αποκάλυψη της ταυτότητας των «προστατευόμενων» μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ» και «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΕΛΕΣΗ» στην υπόθεση Novartis.

Με την αίτησή του ζήτησε τον αποχαρακτηρισμό των ανωτέρω μαρτύρων ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, την αφαίρεση της προστασίας αυτών και την ανάσυρση της εναντίον τους εγκλήσεώς του για ψευδή κατάθεση και συκοφαντική δυσφήμηση.


Επίσης, στην ανακοίνωση τονίζεται: «Επιπλέον, σε συνέχεια της ανωτέρω αίτησης υποβλήθηκε συμπληρωματικό υπόμνημα, μετά τις αποκαλύψεις στη Βουλή περί είσπραξης χρηματικής αμοιβής από τον δικηγόρο τους, γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση ότι οι ανωτέρω μάρτυρες εισέπραξαν μεγάλο χρηματικό ποσό για την κατάθεσή τους. Καθίσταται έτσι προφανές ότι ο χαρακτηρισμός τους ως “προστατευομένων” ήταν εκτός νόμου εξ υπαρχής». Είναι σαφές ωστόσο, ότι σε αυτό ακριβώς το επιχείρημα είχε απαντήσει αρνητικά το 2022 το Δικαστικό Συμβούλιο του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου.

Προφανώς, οι νομικοί σύμβουλοι του Αντώνη Σαμαρά γνωρίζουν καλά την παραπάνω απόφαση, καθώς και το γεγονός ότι δεν μπορεί να ανατραπεί, πράγμα που δείχνει ότι η στόχευση του πρώην πρωθυπουργού δεν ήταν τόσο νομικής, αλλά… πολιτικής φύσεως.

Λίγο μετά τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Πολεμικό Μουσείο, φαίνεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς κλιμακώνει τη στάση του, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί ως ο αντίπαλος πόλος στον Κυριάκο Μητσοτάκη εντός της ΝΔ. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι έχει ως στόχο να στριμώξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως ένας υπουργός της ΝΔ συγκαταλέγεται στα πρόσωπα που είχαν αιτηθεί να καταθέσουν για την υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου