Παρασκευή, Ιουλίου 26, 2024

Oι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ ζητούν «μοντέλο Εύβοιας...»

 




Επτά υπουργεία και η Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ καλούνται από το σωματείο των απολυμένων εργαζομένων της μεταλλουργίας στη Λάρυμνα σε σύσκεψη, μαζί με την Περιφέρεια της Στερεάς και τους δήμους της ευρύτερης περιοχής...

για να αναζητηθούν λύσεις σε ένα τεράστιο ντόμινο προβλημάτων που έχουν προκύψει από το κλείσιμο των εγκαταστάσεων, την ανεργία και τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία περιέρχονται εκατοντάδες οικογένειες των απολυμένων.

Το υπόμνημα που έχουν συντάξει οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απευθύνεται, πλην του ειδικού διαχειριστή, στα υπουργεία Οικονομικών, Ενέργειας, Εργασίας, Εσωτερικών, Επικρατείας, Υγείας και Εθνικής Αμυνας και φέρει τον τίτλο «επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί το νομοθετικό πλαίσιο προγραμμάτων ανεργίας στους απολυμένους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ». Και γιατί πρέπει να εμπλακούν σε αυτή τη συζήτηση κυβερνητικά στελέχη που αντιστοιχούν σχεδόν στο μισό υπουργικό συμβούλιο; Η απάντηση περιλαμβάνεται στα 30 αιτήματα που έχουν περιληφθεί στο υπόμνημα, τα οποία δεν υπαγορεύονται από κάποιον μαξιμαλισμό, αλλά από τα σκληρά δεδομένα της κατάστασης που διαμορφώνεται κυρίως στα «ΛΑΡΚΟχώρια», που βρίσκονται αντιμέτωπα με την κοινωνική ερήμωση.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θεωρούν ότι η αποκατάστασή τους πρέπει να ακολουθήσει το «μοντέλο των μέτρων της φωτιάς του 2023 στην Εύβοια» και μεταξύ άλλων ζητούν:

● Να διασφαλιστεί η επαναλειτουργία και ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ και να παρθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας των εγκαταστάσεων, φύλαξης, αποφυγής βιομηχανικού ατυχήματος, με αντικειμενικό και όχι τυπικό αριθμό εργαζομένων.

● Να μοριοδοτηθεί η προϋπηρεσία των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, αλλά και η προϋπηρεσία στα προγράμματα, κατά τη διαδικασία προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ.

● Το επίδομα ανεργίας των 510 ευρώ να συμπληρωθεί με το ποσό των 500 ευρώ ή να αντικατασταθεί με «πρόγραμμα γέφυρα» μέχρι την ενεργοποίηση και την ένταξη του εργαζόμενου στο πρόγραμμα.

● Να αυξηθεί η διάρκεια του προγράμματος απασχόλησης σε δημόσιους φορείς για τους ανέργους κάτω των 55 ετών από 1+1 στα 7 έτη. Να μπορούν να ενταχθούν και οι άνεργοι κάτω των 55 ετών σε ΟΤΑ α’ βαθμού εφόσον το επιθυμούν. Το αντίστοιχο να ισχύει για τους ανέργους άνω των 55 ετών για τις δομές υγείας. Να παραταθεί το πρόγραμμα για τους άνω των 55 ετών και πέραν της 7ετίας για όσους δεν τεκμηριώνουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

● Διασφάλιση της στέγης για 7 χρόνια στους εργαζόμενους του οικισμού της ΛΑΡΚΟ. Απαλλαγή πληρωμής ΕΝΦΙΑ για δύο χρόνια, πάγωμα οφειλών προς Δημόσιο, τράπεζες (δάνεια κ.λπ.) χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση, κανένας πλειστηριασμός σε περιουσιακά στοιχεία (κατοικία, χωράφια, οικόπεδα κ.λπ.).

● Επίδομα ενοικίου για όσους δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία στο ύψος των 300 ευρώ, επίδομα σίτισης-στέγασης για τους φοιτητές.

● Χορήγηση κάρτας ελεύθερης διέλευσης από τα διόδια Τραγάνας και εξασφάλιση οδοιπορικών προς και από τα Κέντρα Υποδοχής για τα προγράμματα απασχόλησης.

Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε υπάρξει ανταπόκριση από κυβερνητικής πλευράς στο αίτημα των εργαζομένων, έχει όμως τη σημασία του ότι σε αυτό συντάσσονται περιφέρεια και δήμοι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου