Παρασκευή, Ιουλίου 12, 2024

O Μητσοτάκης στηρίζει τον γελωτοποιό Ζελένσκι...

 




Τη συνεχή στήριξη της χώρας μας στο Κίεβο εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο του NATO, στην Ουάσινγκτον...

«Θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία όσο χρειαστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε πως οι χώρες του ΝΑΤΟ άρχισαν να παραδίδουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, προκειμένου να ενισχύσουν την άμυνά της απέναντι στη Ρωσία.


Εξάλλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για εποχή «πολύπλοκων προκλήσεων» και απηύθυνε κάλεσμα για ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής άμυνας. Εξήρε τον ρόλο του ΝΑΤΟ («γιορτάζουμε τη δημιουργία της πιο ανθεκτικής Συμμαχίας στον κόσμο», ανέφερε μεταξύ άλλων) και κάλεσε τις χώρες μέλη να είναι συνεπείς στην καταβολή του «οβολού» τους προς τη Συμμαχία: «Είναι μία εποχή που η Νατοϊκή Συμμαχία πρέπει να αντιμετωπίσει μία σειρά πολύπλοκων προκλήσεων και είναι επίσης μία εποχή όπου πρέπει να επιβεβαιώσουμε εκ νέου την δική μας δέσμευση ως προς την δαπάνη. Τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ μας σε αμυντικές δαπάνες».

Πρόσθεσε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις ευρωπαϊκές χώρες όχι μόνο η επίτευξη αυτού του στόχου αλλά και ταυτόχρονα η ευθυγράμμιση των αμυντικών δαπανών, ώστε να δυναμώσουμε περισσότερο την Νατοϊκή Συμμαχία».  

► Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους Αμερικανούς βουλευτές ελληνικής καταγωγής John Sarbanes, Chris Pappas, Gus Bilirakis, Dina Titus, Nicole Malliotakis. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και η διακομματική στήριξη των ελληνικών θέσεων στο Κογκρέσο. Συζητήθηκαν, ακόμα, ζητήματα ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, αλλά και εκπαιδευτικής και εμπορικής συνεργασίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου