Πέμπτη, Ιουλίου 04, 2024

Reuters: Πρώτη επιλογή η Καμάλα Χάρις για να αντικαταστήσει τον Τζο Μπάιντεν Τα δεδομένα που δείχνουν υπέρ της ενδεχόμενης υποψηφιότητας της Καμάλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές.

 


AP | Yuki Iwamura

 

 


Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (03/07), είναι η κορυφαία εναλλακτική λύση για να αντικαταστήσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εάν εκείνος αποφασίσει να μην συνεχίσει την εκστρατεία επανεκλογής του, σύμφωνα με επτά ανώτερες πηγές στην εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο και στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών που έχουν γνώση των συζητήσεων για το θέμα.



Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Reuters, η αδέξια εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο πρώτο ντιμπέιτ απέναντι στον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Ντόναλντ Τραμπ, την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε κύμα πανικού στο Δημοκρατικό Κόμμα λόγω των ανησυχιών ότι μπορεί να μην είναι αρκετά ικανός για μια δεύτερη θητεία και προκάλεσε εκκλήσεις για την παραίτηση κορυφαίων συνεργατών του.


Ορισμένοι σημαίνοντες Δημοκρατικοί έχουν προτείνει εναλλακτικές λύσεις για τον Τζο Μπάιντεν, εκτός της Καμάλα Χάρις, συμπεριλαμβανομένων δημοφιλών μελών του υπουργικού συμβουλίου και Δημοκρατικών κυβερνητών όπως ο Γκάβιν Νιούσομ από την Καλιφόρνια, η Γκρέτσεν Γουίτμερ από το Μίσιγκαν και ο Τζος Σαπίρο από την Πενσιλβάνια. Εντούτοις, η προσπάθεια να παρακάμψουν την Καμάλα Χάρις είναι ευσεβής πόθος και θα ήταν σχεδόν αδύνατη, όπως δήλωσαν οι πηγές αυτές, οι οποίες δεν θέλησαν να κατονομαστούν.

Εάν ανακηρυχθεί υποψήφια του κόμματος, η 59χρονη Καμάλα Χάρις θα αναλάβει τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν και θα «κληρονομήσει» τις υποδομές της προεκλογικής εκστρατείας, όπως είπαν οι πηγές. Πάντως, έχει την υψηλότερη αναγνωρισιμότητα μεταξύ όλων των εναλλακτικών επιλογών και την καλύτερη δημοσκοπική επίδοση μεταξύ των Δημοκρατικών που θα μπορούσαν να θεωρηθούν σοβαρά υποψήφιοι, σύμφωνα πάντα με τις προαναφερθείσες πηγές.
Τι δείχνει δημοσκόπηση για την Καμάλα Χάρις

Σε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (02/07), η Καμάλα Χάρις μένει πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ μόλιςκατά μία ποσοστιαία μονάδα, 42% έναντι 43%, μια διαφορά που ήταν εντός του περιθωρίου σφάλματος των 3,5 ποσοστιαίων μονάδων της δημοσκόπησης, μια επίδοση στατιστικά εξίσου ισχυρή με εκείνη του Τζο Μπάιντεν. Επιπλέον, έχει ήδη ελεγχθεί για το εθνικό αξίωμα και έχει επιβιώσει από τον έντονο έλεγχο των Ρεπουμπλικανών. Ακόμα, ο Αμερικανός αντιπρόσωπος Τζιμ Κλάιμπερν, ο άνθρωπος που ήταν το «κλειδί» για τη νίκη του Τζο Μπάιντεν το 2020, δήλωσε στο MSNBC ότι θα υποστήριζε την Καμάλα Χάρις, προκειμένου να είναι η υποψήφια των Δημοκρατικών αν ο Τζο Μπάιντεν αποχωρούσε.







«Είναι σχεδόν αδύνατο να κερδίσεις το χρίσμα έναντι του αντιπροέδρου», δήλωσε ο Μάικλ Τρουχίγιο, στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών από την Καλιφόρνια, ο οποίος εργάστηκε για την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον τόσο το 2008 όσο και το 2016.
Εκπρόσωπος Λευκός Οίκου: «Κακή βραδιά του Τζο Μπάιντεν»

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, την Τρίτη (02/07) δήλωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν είχε απλώς μια «κακή βραδιά» στο ντιμπέιτ και θα συνεχίσει για την επανεκλογή του από τον αμερικανικό λαό. Οι συνεργάτες της Καμάλα Χάρις απέρριψαν κάθε συζήτηση για ένα ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών που δεν περιλαμβάνει τόσο τον Τζο Μπάιντεν όσο και την Καμάλα Χάρις. «Η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις ανυπομονεί για μια δεύτερη θητεία με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν», ανέφερε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο της.

Υπενθυμίζεται ότι η προεκλογική εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν έχει συγκεντρώσει 3.894 αντιπροσώπους μετά τις προκριματικές εκλογές των Πολιτειών, αφήνοντας μόνο μερικές δεκάδες «μη δεσμευμένους» αντιπροσώπους σε εκκρεμότητα. Αυτοί αναμένεται, στα τέλη του μήνα, να ανακηρύξουν επίσημα τον Τζο Μπάιντεν ως υποψήφιο, πριν από το συνέδριο των Δημοκρατικών που θα γίνει τον Αύγουστο. Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο. «Όλοι οι αντιπρόσωποι δεν είναι μόνο αντιπρόσωποι του Τζο Μπάιντεν, είναι αντιπρόσωποι και της Καμάλα Χάρις», δήλωσε ο Μάικλ Τρουχίγιο, προσθέτοντας ότι «θα έχει [σ.σ. η Καμάλα Χάρις] μια σημαντική αντιπροσωπεία και υποστήριξη και στις 50 Πολιτείες την πρώτη ημέρα».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου