Δευτέρα, Αυγούστου 19, 2024

Γι' αυτό η «Μπάρτσα» δεν είναι μόνο μια ομάδα: Τρεις παίκτες κάτω των 17 ετών στην πρεμιέρα της «La Liga» Η Μπαρτσελόνα νικάει με 2-1 την Βαλένθια στην πρεμιέρα της La Liga και μας δείχνει ότι η λύση είναι πάντα η ακαδημία.



ΑΡ

 
 


Μετά την ολοκλήρωση του αγώνα της Μπαρτσελόνα με τη Βαλένθια στο «Μεστάγια», για την πρεμιέρα του ισπανικού πρωταθλήματος, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νίκη, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους: «Είναι περηφάνια να νικάς εδώ και να το κάνεις με τους νεαρούς παίκτες».

Οι Καταλανοί κατάφεραν να ξεκινήσουν τη σεζόν με νίκη 2-1, ενισχυμένοι από τη συμμετοχή πολλών νεαρών ποδοσφαιριστών, αποφοίτων της θρυλικής ακαδημίας «Μασία». Ο έμπειρος Πολωνός επιθετικός επαίνεσε τους νέους συμπαίκτες του, δείχνοντας έτσι τον δρόμο που θα ακολουθήσει η ομάδα και φέτος, στηριζόμενη στα ταλέντα της ακαδημίας της.


Και μπορεί να άλλαξε ο προπονητής, καθώς πια στον πάγκο δεν είναι ο Τσάβι, αλλά ο Χάνσι Φλικ, αλλά όχι η φιλοσοφία. Ο Γερμανός, βέβαια, ίσως αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τα πιτσιρίκια και λόγω των αρκετών απουσιών που είχε, καθώς άλλοι παίκτες ήταν τραυματίες και άλλοι ακόμα δεν έχουν δηλωθεί στη Λίγκα, λόγω της οικονομικής κατάστασης του συλλόγου. Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει.





Η Μπαρτσελόνα παρατάχθηκε απέναντι στη Βαλένθια με τους νεαρούς Μαρκ Κασαδό και Μαρκ Μπερνάλ, οι οποίοι, παρά την απειρία τους, εντυπωσίασαν στη μεσαία γραμμή. Η ομάδα χρησιμοποίησε επίσης τρεις παίκτες κάτω των 18 ετών: τους Πάου Κουμπαρσί, Λαμίν Γιαμάλ και τον Μπερνάλ.

Σύμφωνα με την Opta, όπως γράφει και το SDΝΑ, η Μπαρτσελόνα είναι η μόνη ομάδα που ξεκίνησε το πρωτάθλημα αυτόν τον αιώνα με τρεις ποδοσφαιριστές κάτω των 18 ετών. Συνολικά, 28 παίκτες κάτω των 18 έχουν κάνει το ντεμπούτο τους με την Μπαρτσελόνα στην ιστορία του πρωταθλήματος, εκ των οποίων οι 16 τον 21ο αιώνα και οι 9 από το 2019 μέχρι σήμερα.


Εκτός από αυτούς τους νεαρούς, ο Ζεράρδ Μαρτίν μπήκε στον αγώνα ως αναγκαστική αλλαγή του Αλεχάντρο Μπαλντέ, ενώ στα τελευταία λεπτά χρησιμοποιήθηκε και ο Πάου Βίκτορ, ένας παίκτης που ξεχώρισε κατά την περιοδεία της ομάδας στις ΗΠΑ.



Ο Φλικ έδειξε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την Μπαρτσελόνα ότι ήταν πολύ διαβασμένος σε ό,τι αφορά τους νεαρούς παίκτες. Στην πατρίδα του έγραφαν ότι επί δύο μήνες, μιας και γνώριζε ότι ήταν φαβορί για να διαδεχθεί τον Τσάβι, μελετούσε την ακαδημία των Καταλανών.


Και στη «Μασία» είναι ήδη πολύ ικανοποιημένοι με την διαχείριση που κάνει ο Γερμανός προπονητής και με τον τρόπο με τον οποίο «εκμεταλλεύεται» τους ποδοσφαιριστές που προέρχονται από την πιο διάσημη ακαδημία ποδοσφαίρου στον κόσμο.

Κατά την περίοδο της προετοιμασίας ο Φλικ έδωσε ευκαιρίες σε αρκετούς εξ αυτών και ήδη από την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος έδειξε ότι υπολογίζει κάποιους ως βασικούς και άλλους ως χρήσιμες λύσεις από τον πάγκο, όταν τους χρειάζεται.

Όπως αναφέρουν σχετικά ρεπορτάζ στην Ισπανία, ο Γερμανός προπονητής δεν κοιτάζει την ηλικία, αλλά αυτό που δείχνουν οι παίκτες στις προπονήσεις. «Μπορείς να κατανοήσεις το σύστημά μου; Αντιλαμβάνεσαι τις οδηγίες μου; Τότε σε υπολογίζω». Αυτό έχει στο μυαλό του ο Φλικ.

«Μασία, σε ευχαριστώ. Αυτό που βλέπω στις πρώτες προπονήσεις, είναι απίστευτο. Είναι μια περίοδος που ακόμα οι διεθνείς είναι σε διακοπές και έτσι έχω την ευκαιρία να δουλέψω με τους νεαρούς. Και πάντα όταν συμβαίνει αυτό αναρωτιέσαι αν θα υπάρχει ποιότητα, αλλά αλήθεια στην περίπτωση της Μπαρτσελόνα, τέτοιο ζήτημα δεν υπάρχει» έλεγε ο Φλικ στα μέσα Ιουλίου, στην πρώτη συνέντευξή του ως προπονητής της Μπαρτσελόνα.


«Αυτά τα παιδιά έδειξαν εξαιρετική εικόνα στην προετοιμασία και επίσης στην πρεμιέρα. Βελτιώθηκαν πολύ αυτές τις έξι εβδομάδες που είμαστε μαζί και τους άξιζε να παίξουν κόντρα στην Βαλένθια» ήταν τα λόγια του το βράδυ του περασμένου Σαββάτου μετά τη νίκη στο «Μεστάγια».

Ο 17χρονος Κουμπαρσί δεν έχει καμία αμφιβολία ότι αυτός και η... παρέα του θα βοηθήσουν σημαντικά τους Καταλανούς αυτή τη σεζόν: «Όταν μας δίνεται μια ευκαιρία, προσπαθούμε να την εκμεταλλευτούμε όσο καλύτερα γίνεται».

Από τους 16 παίκτες που χρησιμοποίησε ο Φλικ στο παιχνίδι με τις «νυχτερίδες», οι οκτώ έχουν περάσει από τις μικρές ομάδες της Μπαρτσελόνα. Aπό μια ακαδημία που δείχνει ανεξάντλητη, σαν μια πηγή που ποτέ δεν στερεύει, αλλά είναι πάντα εκεί για να προσφέρει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου