Κυριακή, Αυγούστου 04, 2024
Οι ερευνητές έλυσαν το μυστήριο της «μούμιας που ουρλιάζει» Η μούμια εντοπίστηκε το 1935 και έκτοτε εξάπτει τη φαντασία για τη σπαρακτική έκφραση της.
Εδώ και δεκαετίες η μουμιοποιημένη γυναίκα που φαίνεται να ουρλιάζει εξάπτει τη φαντασία και την περιέργεια των αρχαιολόγων. Τα λείψανά της εντοπίστηκαν το 1935 σε έναν τάφο στην περιοχή Ντερ ελ Μπαχάρι κοντά στο Λούξορ στην Αίγυπτο και το ερώτημα που έθεταν όλοι αφορούσε την σπαρακτική έκφραση που έχει το πρόσωπό της.
Αιγύπτιοι ερευνητές, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αποφάνθηκαν πως πρόκειται για μια 48χρονη εύπορη γυναίκα, που έπασχε από σπονδυλο/αρθρίτιδα και η έκφρασή της αποδίδεται στον αγωνιώδη θάνατό της, πριν από 3.500 χρόνια, καθώς εικάζεται ότι υπέφερε τη στιγμή του θανάτου της.
Οι επιστήμονες με επικεφαλής την Σάχαρ Σαλίμ καθηγήτρια ακτινολογίας στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Κασρ αλ Άινι του Καΐρου που εξέτασαν τη μούμια με τη μέθοδο της αξονικής τομογραφίας και όλες της σύγχρονες τεχνικές ανάλυσης υλικών διαπίστωσαν ότι περιείχε όλα τα εσωτερικά της όργανα και επρόκειτο για εύπορη γυναίκα που έπασχε από ήπια σπονδυλαρθρίτιδα, πέθανε σε ηλικία 48 ετών, και εκτιμούν ότι η έκφρασή της μπορεί να οφείλεται σε σπασμούς, που συνδέονται με θάνατο από πόνο ή “έντονη συναισθηματική δυσφορία” χωρίς όμως να εξακριβώσουν την αιτία θανάτου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ψηφιακή τεχνολογία αξιοποιείται για την ασφαλή εξέταση ταριχευμένων νεκρών της Αρχαίας Αιγύπτου. Μέθοδος που αξιοποιήθηκε με θεαματικά αποτελέσματα στην Αυστραλία το 2016 αλλά και σχετικά πρόσφατα στη Γαλλία όπου ο αξονικός τομογράφος χρησιμοποιήθηκε για την αποκάλυψη μουμιοποιημένων ζώων και πτηνών που βρέθηκαν θαμμένα δίπλα στους ανθρώπους.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου