Τετάρτη, Αυγούστου 07, 2024
Η… φορολογική συρρίκνωση των μικρομεσαίων και ο κίνδυνος ανόδου της ανεργίας Μετά τον αγροτικό τομέα, ο οποίος από 20% έχει περιοριστεί στο 8% του ενεργού πληθυσμού, έρχεται η σειρά των ΜμΕ.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI
Γράφει ο Χρήστος Μέγας
Σημείο αναφοράς στην Μεταπολίτευση παρέμειναν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Για τους πολιτικούς του προοδευτικού τόξου ήταν οι «μη προνομιούχοι Έλληνες», η «ραχοκοκαλιά της οικονομίας», ο βατήρας για την (επιδιωκόμενη) κοινωνική κινητικότητα.
Γιατί τους συντηρητικούς και τεχνοκράτες ήταν η πηγή της ακρίβειας (σ.σ. δεν λειτουργούσε ο... ανταγωνισμός), ο χώρος της παραοικονομίας. Έπρεπε, πάση θυσία, να συρρικνωθεί αυτός ο τομέας.
Σε κάθε περίπτωση οι Μικρομεσαίοι (ΜμΕ), όπως επικράτησε να λέγονται, ήταν η αιτία που η ανεργία δεν μετατράπηκε σε κοινωνική μάστιγα (η επιχειρηματικότητα της ανάγκης απορροφούσε πολλούς νέους), ενώ στήριξαν την περιφερειακή ισορροπία (μικρές επιχειρήσεις σε απομακρυσμένες και μειονεκτούσες περιοχές).
Advertisement
Αλλά μετά τον αγροτικό τομέα, ο οποίος από 20% έχει περιοριστεί πλέον στο 8% του ενεργού πληθυσμού, έρχεται η σειρά των ΜΜΕ. Οι συντηρητικοί και τεχνοκράτες φαίνεται επέβαλαν τις απόψεις τους.
-Η αρχή έγινε με την ερήμωση της Περιφέρειας. Λιγότεροι κάτοικοι στα χωριά, ακόμη λιγότεροι επαγγελματίες.
-Στη συνέχεια ρόλο έπαιξε η πανδημία, όπου οι καταναλωτές στράφηκαν στα Σούπερ Μάρκετ και τα Πολυκαταστήματα, αλλά και η τεχνολογική εξέλιξη η οποία έφερε τις αγορές εξ αποστάσεως και τις ψηφιακές παραγγελίες.
-Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποκλείστηκαν από το τραπεζικό σύστημα. Είτε είναι υπερχρεωμένες από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, είτε γιατί το ίδιο το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί ολιγοπωλιακά και δεν επιθυμεί πολλά «ανοίγματα» (ειδικά μετά την κρίση των «κόκκινων»-μη εξυπηρετούμενων δανείων), ενώ περιορίζεται να χρηματοδοτεί στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με εγγύηση τις… καταθέσεις.
-Αποτέλεσμα του τραπεζικού αποκλεισμού είναι η εξαίρεση του συνόλου σχεδόν των ΜΜΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, κοινοτικά κονδύλια τα οποία χορηγούνται με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια. Οι μικρές βιομηχανίες και βιοτεχνίες, αλλά και οι δυναμικές επιχειρήσεις έμειναν από ρευστό και υστερούν τεχνολογικά.
-Η καθήλωση των αποδοχών (εργατικών αμοιβών) υπνώτισε τις ΜΜΕ επιχειρήσεις θεωρώντας ότι αρκεί η παραγωγικότητα της φθηνής απασχόλησης και έχασαν την ευκαιρία των συγχωνεύσεων και συνεργιών.
-Αποκορύφωμα, στην πορεία συμπίεσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αποτέλεσαν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις. Το αντικειμενικό σύστημα δεν επέτρεψε σε κανένα ελεύθερο επαγγελματία να δηλώσει λιγότερα από 10.92 ευρώ καθαρά κέρδη για το 2023, συν τουλάχιστον 325 ευρώ τέλος επιτηδεύματος. (Μόνο όσοι επαγγελματίες είχαν έσοδα και από μισθωτές υπηρεσίες ή συντάξεις, μπορούσαν να δηλώσουν κέρδη με βάση το σύστημα εσόδων-εξόδων. Για τους υπόλοιπους υπερίσχυε το «αντικειμενικό» σύστημα φορολόγησης του… επαγγέλματος).
Μπορεί η δραματική συρρίκνωση των ελευθέρων επαγγελματιών να περιορίσει όντως την μεγάλη φοροδιαφυγή, ωστόσο σε μια χώρα όπου ο τουρισμός είναι η κύρια επαγγελματική δραστηριότητα, η παραοικονομία θα παραμείνει σαν ένα μεγάλο πρόβλημα (και λόγω… ευκαιριακής πελατείας).
Και από την άλλη, η συμπίεση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων θα οδηγήσει σε αύξηση των ποσοστών ανεργίας. Καθώς επίσης και αναστροφή της κοινωνικής κινητικότητας. Αντί για τη κίνηση προς τη μεσαία τάξη, θα έχουμε πιο έντονα φαινόμενα φτωχοποίησης και επαγγελματικής απογοήτευσης.
Τέλος, μια απογοητευμένη μεσαία τάξη καθιστά πιο ευάλωτη και τη Δημοκρατία. Αφενός γιατί δεν διαφαίνονται ελπίδες κοινωνικής-επαγγελματικής-οικονομικής κινητικότητας και, από την άλλη, λόγω επιλογής ακραίων θέσεων όσ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου