Σάββατο, Αυγούστου 24, 2024
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι υπέγραψε την απαγόρευση της Ορθόδοξης Εκκλησίας που συνδέεται με το Πατριαρχείο Μόσχας Επισημαίνεται ότι η Ουκρανία επιδιώκει να αποδεσμευθεί από τη ρωσική πνευματική επιρροή από το 2014.
AP | Evgeniy Maloletka
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το Σάββατο (24/8) υπέγραψε τον νόμο με τον οποίο απαγορεύεται η Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας που συνδέεται με το Πατριαρχείο της Μόσχας.
Συγκεκριμένα, ο νόμος αυτός, ο οποίος ψηφίστηκε την Τρίτη (20/8) από το ουκρανικό κοινοβούλιο και έχει προκαλέσει την αντίδραση της Ρωσίας, υπεγράφη το Σάββατο (24/8) από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας από τη Σοβιετική Ένωση και δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα. Μάλιστα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ομιλία του ο Ουκρανός Πρόεδρος εκτίμησε ότι η απόφαση αυτή θα ενισχύσει την ανεξαρτησία της χώρας του. «Οι ορθόδοξοι Ουκρανοί κάνουν σήμερα ένα βήμα προς την απελευθέρωσή τους από τους δαίμονες της Μόσχας», τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Η Ουκρανία επιδιώκει να αποδεσμευθεί από τη ρωσική πνευματική επιρροή από το 2014. Έτσι, η διαδικασία αυτή επιταχύνθηκε με τη δημιουργία το 2018 μιας ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανεξάρτητης από τη Μόσχα και στη συνέχεια ακόμα περισσότερο με την έναρξη τον Φεβρουάριο του 2022 της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία υποστηρίχθηκε ανοικτά από το Πατριαρχείο της Μόσχας. Ακόμα, η ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία είχε ανακοινώσει, τον Μάιο 2022, ότι διακόπτει κάθε σχέση με το Πατριαρχείο της Μόσχας. Παρ' όλα αυτά, η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η εν λόγω Εκκλησία παραμένει εκ των πραγμάτων εξαρτημένη από τη Ρωσία και ποινικές έρευνες διεξάγονται σε βάρος αξιωματούχων της.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιηθεί το 2023 από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου, το 66% των Ουκρανών υποστηρίζει την απαγόρευση της Εκκλησίας που συνδέεται με τη Μόσχα. Εξάλλου το 54% των Ουκρανών ταυτίζεται με την ανεξάρτητη Εκκλησία και μόνο το 4% με αυτή που υπόκειται στο ρωσικό Πατριαρχείο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το 2022 από τον ίδιο οργανισμό. Την προηγούμενη χρονιά, τα ποσοστά αυτά ήταν 42% και 18% αντιστοίχως. Επίσης, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η Εκκλησία που συνδέεται με τη Ρωσία, εξακολουθεί να ελέγχει περίπου 9.000 ενορίες στην Ουκρανία, έναντι 8.000 έως 9.000 ενοριών που ελέγχει η ανεξάρτητη αντίπαλός της.
Μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου η Ουκρανία
Παράλληλα, ο Ουκρανός Πρόεδρος υπέγραψε και ένα άλλο νομοσχέδιο, το οποίο αφορά στην έγκριση από το Κίεβο του Καταστατικού της Ρώμης, της ιδρυτικής συνθήκης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ). Κατά συνέπεια, η Ουκρανία έγινε μέλος του ΔΠΔ και ελπίζει τώρα το δικαστήριο να τιμωρήσει τη Ρωσία για τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει εις βάρος της.
Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη χώρα, καθώς πολλοί φοβούνται ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες που μάχονται κατά του ρωσικού στρατού θα βρεθούν – με τη σειρά τους – στο στόχαστρο του ΔΠΔ, αποστολή του οποίου είναι να διώκει δράστες γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου