Δευτέρα, Αυγούστου 19, 2024

Ποιοι θα τολμήσουν να βουτήξουν στον Σηκουάνα το 2025;...

 




Το μεγαλεπήβολο σχέδιο να ανοίξει το ποτάμι για το κοινό το 2025, οι ενστάσεις των επιστημόνων και οι σημαντικές υποδομές...
Ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού ήταν η απόφαση να γίνουν προσπάθειες καθαρισμού του Σηκουάνα προκειμένου να πραγματοποιηθούν θαλάσσια αγωνίσματα.


Ένα φιλόδοξο σχέδιο που τέθηκε σε δράση ήταν να πειστούν πολίτες και αθλητές ότι τα νερά του ποταμού καθαρίστηκαν και για αυτό επιστρατεύτηκε ένας μεγάλος μηχανισμός που περιλάμβανε ακόμη και βουτιές από αξιωματούχους, όπως η δήμαρχος της πόλης Αν Ινταλγκό.

Οι αθλητές βούτηξαν στον Σηκουάνα με τις αντιδράσεις να είναι ποικίλες, όμως τώρα οι Ολυμπιακοί τελείωσαν και τίθεται το ερώτημα εάν το Παρίσι μπορεί να κερδίσει την κούρσα προκειμένου οι κάτοικοι να μπορούν να κολυμπήσουν στα νερά του μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Όμως οι ντόπιοι πιθανότατα να μην είναι τόσο διατεθειμένοι να βουτήξουν.

Ειδικοί εξηγούν στο Politico ότι ο καθαρισμός του Σηκουάνα έχει καθυστερήσει πολύ και πράγματι τώρα πραγματοποιείται, όμως εξακολουθούν να εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις για το κατά πόσο τα τεστ ποιότητας αποδεικνύουν ότι το ποτάμι είναι ασφαλές. 

«Εάν κοιτάξει κανείς τα στοιχεία που υπήρχαν πριν από τέσσερα χρόνια θα απαντήσει “όχι”» επισημαίνει ο Ζαν Μαρί Μουσέλ, καθηγητής στη Σορβόνη και μέλος ομάδας επιστημόνων που μελετά τα επίπεδα μόλυνσης στον Σηκουάνα. «Η ποιότητα του νερού βελτιώνεται, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο ήλπιζαν οι πολιτικοί» σημειώνει. 


Η δήμαρχος Ινταλγκό, πάντως, επιμένει ότι έχουν μείνει λίγα βήματα μέχρι να ανοίξει το ποτάμι για όλους τους κατοίκους. 

Το στοίχημα θα κριθεί το επόμενο καλοκαίρι και τα αποτελέσματα θα καταγράψουν εάν οι πόλεις μπορούν να καθαρίσουν τα ποτάμια τους που έχουν… τραβήξει αιώνες ρύπανσης.

Από την προ οκταετίας υπόσχεση της Ινταλγκό να καθαρίσει τον Σηκουάνα έως και σήμερα έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 1 δισ. ευρώ για τιτάνια έργα υποδομών, με τα έργα να ολοκληρώνονται λίγο πριν ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί αγώνες.

Τώρα η δήμαρχος πρέπει να περάσει το επόμενο τεστ που είναι να ανταποκριθούν οι μετρήσεις στα ευρωπαϊκά στάνταρντ για τα νερά. 

Ο δήμος Παρισιού σχεδιάζει να επιτρέψει το κολύμπι στον Σηκουάνα μόνο το καλοκαίρι, κάτι που σημαίνει ότι οι μετρήσεις που θα γίνουν τον χειμώνα (με βροχοπτώσεις και καταιγίδες) μπορεί να μην λαμβάνονται υπόψη. 

Σύμφωνα με τον Μουσέλ οι κανονισμοί της Ε.Ε. δεν είναι ξεκάθαροι για τις περιόδους κατά τις οποίες θα πρέπει να αντλούνται τα σχετικά δεδομένα.

Ειδικοί εκφράζουν αντιρρήσεις και με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για να εξεταστούν τα νερά.

«Είναι πλήρως ανεπαρκείς για να εξετάσουν πραγματικά έναν ποτάμι σαν τον Σηκουάνα» σημειώνει ο Νταν Ανγκελέσκου, επικεφαλής της Fluidion, μιας startup που εξειδικεύεται στην αξιολόγηση και μελέτη της ποιότητας νερού. 

Η εταιρεία επισημαίνει ότι έχει μια νέα πιο ακριβή μέθοδο και με βάση αυτή πραγματοποίησε μετρήσεις στον Σηκουάνα, βγάζοντας διαφορετικά συμπεράσματα από τα επίσημα τεστ.

Η Fluidion συνεργάζεται με τον δήμο του Παρισιού και έχει μοιραστεί τα συμπεράσματά της, όμως η δημοτική αρχή επέλεξε να κρατήσει τις βασικές μεθόδους μέτρησης για τους Ολυμπιακούς.

Πέρα, όμως, από τις επιστημονικές συζητήσεις και τους κανονισμούς όλοι φαίνεται να συμφωνούν πως η υπόθεση του Σηκουάνα έχει φέρει την κατασκευή σημαντικών υποδομών και επενδύσεων που θα ωφελήσουν το κοινό εάν επιτραπεί από του χρόνου το κολύμπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου