Παρασκευή, Αυγούστου 30, 2024

«Χρυσή εποχή» για τη βιομηχανία όπλων λόγω Ουκρανίας και Γάζας - Αύξηση έως και 245% σε 2,5 χρόνια Η χρηματιστηριακή αξία των κορυφαίων κατασκευαστών όπλων εκτοξεύτηκε από τους πολέμους σε Ουκρανία και Γάζα.


AP / Matt Rourke AP / Matt Rourke

 


Γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου
 


Ο πόλεμος σημαίνει όπλα. Όσο περισσότεροι είναι οι πόλεμοι τόσο περισσότερα είναι τα όπλα... και τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος για τη βιομηχανία πολέμου. Υπό αυτό το πρίσμα, οι μεγάλες εταιρείες όπλων διανύουν μια «χρυσή εποχή».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η χρηματιστηριακή αξία των βιομηχανιών όπλων σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχει εκτοξευτεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια, δηλαδή από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας που ακολούθησε.


Μελέτη της εταιρείας χρηματοοικονομικών και στρατηγικών συμβούλων Accuracy, την οποία επικαλείται η El Pais, δείχνει πως η συνολική αξία των «επτά μεγάλων» κατασκευαστών όπλων στις ΗΠΑ και των αντίστοιχων ευρωπαϊκών εταιρειών, έχει αυξηθεί κατά 59,7% από τις 24 Φεβρουαρίου του 2022, την ημέρα που ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία.

Οι αμερικανικές εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των «Big Seven» είναι οι Honeywell International, RTX Corporation, Lockheed Martin, Northrop Grumman, General Dynamics, L3Harris και Huntington Ingalls. Για τη γηραιά ήπειρο, η μελέτη της Accuracy συμπεριέλαβε τις γαλλικές Safran, Dassault Aviation και Thales, τη BAE Systems από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Rheinmetall από τη Γερμανία, την ιταλική Leonardo και τη νορβηγική Kongsberg Gruppen. Οι αναλυτές της Accuracy σημείωσαν πως πρόκειται για τις εταιρείες των οποίων η δραστηριότητα έχει σημαντική επιρροή στον αμυντικό τομέα.


Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως παρότι η μελέτη καλύπτει μια περίοδο από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2024, η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των μετοχών των βιομηχανιών όπλων καταγράφηκε μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2023 - όταν ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα - και του πρώτου τριμήνου του 2024. Μέσα σε αυτούς τους έξι μήνες, η κεφαλαιοποίηση των 14 κολοσσών της πολεμικής βιομηχανίας αυξήθηκε κατά 20%.

Από τη μελέτη προκύπτει πως η μέση άνοδος της τιμής των μετοχών των ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου ήταν ισχυρότερη από αυτή των εταιρειών των ΗΠΑ (129% έναντι 31%). Οι αναλυτές της Accuracy αποδίδουν αυτή τη διαφορά στο γεγονός πως στις ΗΠΑ η άνοδος στις τιμές είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολούθησαν την άνοδο με τις μετοχές να καταγράφουν μια απότομη αύξηση εκείνη την περίοδο.


Εξάλλου στο σύνολο η διαφορά της χρηματιστηριακής αξίας μεταξύ των εταιρειών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού παραμένει σταθερά υπέρ των αμερικάνικων «Big Seven» και μάλιστα είναι σχεδόν διπλάσια. Συγκεκριμένα η αξία των επτά αμερικανικών κολοσσών της βιομηχανίας όπλων έχει φτάσει στα 532 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ των ευρωπαϊκών βρίσκεται στα 230,65 δισεκατομμύρια ευρώ.






Αξίζει να σημειωθεί πως η εκτόξευση της χρηματιστηριακής αξίας δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά και καταγραφή αυξημένων εσόδων κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Ο πρώτος λόγος είναι πως η εξόφληση των συμβολαίων στη βιομηχανία όπλων επεκτείνεται σε βάθος χρόνου. Ο δεύτερος λόγος είναι πως μια μετοχή μπορεί να πάρει την ανιούσα και βάσει της προσδοκίας μελλοντικών κερδών, καθώς οι επενδυτές δεν αναζητούν μόνο άμεσα κέρδη, αλλά και μεσοπρόθεσμα.
Αύξηση έως και 245%

Στην Ευρώπη, η γερμανική Rheinmetall, κατασκευαστής όπλων και πυρομαχικών, είδε τις μετοχές της να αυξάνονται από 96,7 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2022 σε 334 ευρώ τον Ιανουάριο του 2024. Δηλαδή σήμερα αξίζουν 245% παραπάνω. Η τιμή της μετοχής της Leonardo αυξήθηκε κατά 139%, της BAE Systems κατά 101%, της Dassault Aviation κατά 86%, της Thales κατά 76%, της Konsberg Gruppen κατά 64% και της Safran κατά 45%. Στις ΗΠΑ, η μετοχή της Huntington Ingalls αυξήθηκε κατά 40%, της Lockheed Martin κατά 29%, της General Dynamics κατά 25%, της Honeywell κατά 24,2% και της Northrop Grumman κατά 22%.

Όσον αφορά τις πωλήσεις, για τις αμερικανικές εταιρείες αυξήθηκαν κατά 27,47% (14,1 δισ. ευρώ) μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2021 και του πρώτου τριμήνου του 2024, ενώ για τις ευρωπαϊκές αυξήθηκαν κατά 28,82% (6,8 δισ. ευρώ) μεταξύ του τελευταίου τριμήνου του 2021 και το τελευταίου του 2023. Πέρυσι οι πωλήσεις των επτά αμερικανικών εταιρειών ανήλθαν συνολικά σε 246,2 δισ. ευρώ, ενώ οι ευρωπαϊκές εταιρείες κατέγραψαν πωλήσεις 102,3 δισ. ευρώ.






«Ολόκληρη η βιομηχανία πολέμου ωφελείται, αν και ορισμένες εταιρείες, λόγω του τύπου του προϊόντος που κατασκευάζουν, έχουν πιο άμεσο όφελος», εξηγεί στην El Pais ο Ignacio Lliso, συνεργάτης της Accuracy. Σημειώνει δε πως ακόμη και εάν τερματίζονταν σήμερα οι πόλεμο στην Ουκρανία και στη Γάζα, οι αγορές θα συνεχίσουν να «ποντάρουν» σε μια μακρά περίοδο αύξησης των στρατιωτικών δαπανών.

Πρόκειται για μια δικαιολογημένη προσδοκία βάσει και των ανακοινώσεων των ηγεσιών των κρατών ανά τον κόσμο, που έχουν σχεδιάσει μεγάλες αυξήσεις στις πολεμικές δαπάνες, σε μια κούρσα εξοπλισμών, που θυμίζει τις εποχές του Ψυχρού Πολέμου. Οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν ήδη δεσμευτεί για δαπάνες πάνω από το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα. «Υπάρχουν πολύ ισχυρές ροές κεφαλαίων προς τον αμυντικό τομέα», σημειώνει καταλήγοντας ο Ignacio Lliso.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου