Πέμπτη, Αυγούστου 29, 2024

Λωρίδα της Γάζας: Νέο αιματοκύλισμα με τουλάχιστον 24 νεκρούς Παλαιστίνιους - Συρρικνώνονται οι «ανθρωπιστικές ζώνες» Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις προωθήθηκαν βαθύτερα στη Χαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας.





AP Photo/Abdel Kareem Hana

 

 


Άρματα του Ισραηλινού Στρατού προωθήθηκαν βαθύτερα στο Χαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, κλιμακώνοντας την επίθεσή τους στον παλαιστινιακό θύλακα,

Παράλληλα, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν πλήγματα σχεδόν σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 24 Παλαιστινίων, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.


Κάτοικοι του Χαν Γιούνις είπαν ότι τα ισραηλινά άρματα προωθήθηκαν αιφνιδιαστικά στο κέντρο της πόλης και ο στρατός διέταξε εκκενώσεις στα ανατολικά προάστια, αναγκάζοντας πολλές οικογένειες να φύγουν βιαστικά και να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο αλλού, ενώ άλλες εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους των υπηρεσιών υγείας, από τα ισραηλινά πλήγματα στο Χαν Γιούνις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άνθρωποι.


Στην πόλη Ντέιρ αλ Μπάλα, στην κεντρική Γάζα, όπου έχουν βρει καταφύγιο τουλάχιστον 1.000.000 άνθρωποι, ισραηλινό πλήγμα σκότωσε οκτώ Παλαιστίνιους κοντά σε ένα σχολείο όπου στεγάζονται εκτοπισμένοι.

Στη Νουσεϊράτ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ο δημοσιογράφος Μοχάμεντ Άμπεντ-Ράμπο σκοτώθηκε μαζί με την αδελφή του από ισραηλινό πλήγμα στο σπίτι τους, ανέφεραν ιατρικές πηγές.


Το γραφείο Τύπου της Χαμάς ανακοίνωσε ότι με τον θάνατο του Άμπεντ-Ράμπο έφτασαν τους 172 οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι που έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά από τις 7 Οκτωβρίου 2023.
Λωρίδα της Γάζας: Δεν υπάρχουν πλέον ασφαλείς περιοχές

Τις τελευταίες ημέρες το Ισραήλ έχει εκδώσει πολλές διαταγές εκκένωσης σε διάφορες περιοχές της Γάζας, τις περισσότερες αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος, προκαλώντας την κατακραυγή των Παλαιστινίων, του ΟΗΕ και των στελεχών των υπηρεσιών αρωγής, καθώς συρρικνώνονται οι «ανθρωπιστικές ζώνες» και δεν υπάρχουν πλέον ασφαλείς περιοχές.

Ο Ισραηλινός Στρατός υποστηρίζει ότι διατάζει εκκενώσεις σε περιοχές από όπου εξαπέλυσαν επιθέσεις οι μαχητές της Χαμάς και άλλων ένοπλων οργανώσεων.

Οι ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ λένε ότι οι μαχητές τους συγκρούονται με τις ισραηλινές δυνάμεις σε διάφορες περιοχές του θύλακα, εκτοξεύοντας αντιαρματικούς πυραύλους και οβίδες όλμων.


Περισσότεροι από 40.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Οι υπηρεσίες αρωγής λένε ότι οι περισσότεροι από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους του θύλακα έχουν εκτοπιστεί πολλές φορές και αντιμετωπίζουν οξείες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων.
Το Ισραήλ προανήγγειλε εφόδους σε νοσοκομεία στη Δυτική Όχθη

Παράλληλα, κλιμακώνεται η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Δυτική Oχθη, έπειτα από τις επιθέσεις της νύχτας στις οποίες σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό Στρατό, η επιχείρηση που επικεντρώνεται στις πόλεις Τζενίν και Τούμπας, διότι εκεί -όπως υποστηρίζει- υπάρχει «ιρανικός πυρήνας» που σχεδίασε επίθεση στο Τελ Αβίβ πριν από μερικές ημέρες.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στην περιοχή, ο Ισραηλινός Στρατός έχει προειδοποιήσει ότι θα πραγματοποιήσει επιχειρήσεις ακόμη και σε νοσοκομεία της Δυτικής Όχθης, με Παλαιστίνιους αξιωματούχους να κατηγορούν το Ισραήλ ότι επιχειρεί να κάνει και εκεί ό,τι έχει κάνει στη Λωρίδα της Γάζας, εκτοπίζοντας ανθρώπους από τα παλαιστινιακά εδάφη και καταστρέφοντας υποδομές.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, διέκοψε το σύντομο ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία και επέστρεψε στη Δυτική Όχθη, «για να παρακολουθήσει τις τελευταίες εξελίξεις υπό το φως της ισραηλινής επιθετικότητας» στο βόρειο τμήμα της περιοχής.







Ο Ισραηλινός Στρατός παραδέχεται ότι απέτυχε να προστατέψει άμαχους

Ο γενικός διοικητής των ισραηλινών δυνάμεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δήλωσε ότι «απέτυχε» να προστατέψει ένα παλαιστινιακό χωριό από την κάθοδο ενόπλων Εβραίων εποίκων, κατά την οποία ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στα μέσα Αυγούστου, κυρίως γιατί καθυστέρησε να στείλει δυνάμεις στο σημείο.

Ο υποστράτηγος Άβι Μπλουθ χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή τρομοκρατική ενέργεια» την επίθεση αυτή στο χωριό Τζιτ, το βράδυ της 15ης Αυγούστου,

«Η υπόθεση δεν έχει κλείσει και δεν θα κλείσει μέχρι να οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης», δήλωσε ο στρατιωτικός αξιωματούχος σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού που τον επικαλείται και δημοσιεύει έκθεση έρευνας σε σχέση με τις βιαιότητες αυτές.








Ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσονγκ είχε καταδικάσει «απερίφραστα» την επίθεση, η οποία προκάλεσε θύελλα διεθνών αντιδράσεων.

«Είναι μια πολύ σοβαρή τρομοκρατική ενέργεια, στην οποία Ισραηλινοί βγήκαν εσκεμμένα για να επιτεθούν στους κατοίκους του χωριού Τζιτ και αποτύχαμε, γιατί δεν μπορέσαμε να φτάσουμε νωρίτερα για να τους προστατέψουμε», εκτιμά ο στρατηγός Μπλουθ.

Η έρευνα που διενεργήθηκε από τον στρατό για το πώς «σχεδόν 100 μασκοφόροι Ισραηλινοί» μπόρεσαν να πυρπολήσουν αρκετά σπίτια και αυτοκίνητα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα στρατεύματα χρειάστηκαν τουλάχιστον 12 λεπτά για να φτάσουν στο Τζιτ.


Η έρευνα επισημαίνει ότι «η πρώτη δύναμη (που έφτασε στο σημείο) δεν κατάφερε να καταλάβει πλήρως την κατάσταση και θα έπρεπε να είχε ενεργήσει πιο αποφασιστικά». Ενισχύσεις που στάλθηκαν στη συνέχεια, «συγκράτησαν τους ταραχοποιούς», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι στην αρχή της επίθεσης, «αρκετά μέλη» μιας μονάδας εθελοντών πολιτών οπλισμένων από το κράτος για την προστασία ενός γειτονικού οικισμού, «μετέβησαν στο σημείο χωρίς να έχουν λάβει άδεια, φορώντας στολή, και ενήργησαν πέραν των δικαιωμάτων που είχαν», γράφει ο στρατός και αφήνει να εννοηθεί σαφώς ότι (οι εθελοντές αυτοί) έλαβαν μέρος στις βιαιότητες.

«Δύο μέλη αυτής της μονάδας αποπέμφθηκαν και τα όπλα τους κατασχέθηκαν», επισημαίνεται.
ΗΠΑ: «Χέρι» για τη δράση των Ισραηλινών εξτρεμιστών

Την Πέμπτη (22/8) η Ισραηλινή Αστυνομία και η Υπηρεσία Πληροφοριών ανακοίνωσαν τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων, εκ των οποίων ένας ανήλικος, ως υπόπτων για «εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον Παλαιστινίων» στο Τζιτ.

Ένας 23χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στην επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε από σχεδόν εκατό εποίκους οπλισμένους με μαχαίρια και πυροβόλα όπλα σύμφωνα με μαρτυρίες, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ανακοίνωσαν την Τετάρτη (28/8) νέες κυρώσεις κατά Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη, καλώντας το Ισραήλ να καταπολεμήσει αυτές τις ομάδες εξτρεμιστών.

Και αυτό, την ίδια ημέρα που ο Ισραηλινός Στρατός εξαπέλυσε αυτό που παρουσίασε ως «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» μεγάλης κλίμακας στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, προκαλώντας τον θάνατο δέκα ανθρώπων στην παλαιστινιακή πλευρά, εκ των οποίων εννέα μαχητές, σύμφωνα με τον στρατό.

«Η βία των εξτρεμιστών εποίκων στη Δυτική Όχθη προκαλεί μεγάλα ανθρώπινα δεινά, βλάπτει την ασφάλεια του Ισραήλ και υπονομεύει τις προοπτικές για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.
Γάζα: Ο Ισραηλινός Στρατός ανέκτησε τη σορό ενός εκ των ομήρων της Χαμάς

Παράλληλα, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν την Τετάρτη (28/8) ότι ανέκτησαν τη σορό ενός στρατιώτη, ο οποίος είχε απαχθεί από τη Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, στη διάρκεια επιχείρησης που διεξήχθη τη νύχτα που πέρασε στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Το όνομα του νεκρού στρατιώτη δεν δόθηκε ακόμη στη δημοσιότητα, όπως ζήτησε η οικογένεια του εκλιπόντος.

Μετά τη νυχτερινή επιχείρηση, ο Ισραηλινός Στρατός εκτιμά πως στη Λωρίδα της Γάζας παραμένουν 103 από τους 251 ομήρους που απήγαγε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων 33 που δεν βρίσκονται πια στη ζωή.

Η Χαμάς απελευθέρωσε 105 ομήρους στο πλαίσιο συμφωνίας εκεχειρίας τον Νοέμβριο, ενώ άλλοι τέσσερις είχαν αφεθεί ελεύθεροι νωρίτερα.

Σε επιχειρήσεις του Ισραηλινού Στρατού διασώθηκαν οκτώ απαχθέντες και ανακτήθηκαν οι σοροί 31 -συμπεριλαμβανομένων τριών ομήρων που σκοτώθηκαν από φίλια πυρά κατά την προσπάθειά τους να διαφύγουν από τα χέρια των απαγωγέων τους.





ΗΠΑ: «Στα χέρια του ηγέτη της Χαμάς η τύχη του σχεδίου για κατάπαυση του πυρός»

Και ενώ οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται, όπως φαίνεται ακόμη πιο έντονες, γίνεται όλο και πιο σύνθετη η κατάπαυση του πυρός.

Όπως υποστήριξε την Τετάρτη 28 Αυγούστου υποδιευθυντής της CIA, Ντέιβιντ Κόεν, η τύχη του σχεδίου εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς εξαρτάται εν πολλοίς από τον ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Πρόκειται για «ερώτημα το οποίο θα απαντηθεί» από τον ηγέτη της Χαμάς, είπε ο Κόεν, χωρίς να αναφερθεί στον Γιαχία Σινουάρ ονομαστικά.

Η ισραηλινή πλευρά έχει δείξει σοβαρότητα στις διαπραγματεύσεις, είπε ο υποδιευθυντής της CIA σε συνέδριο για την εθνική ασφάλεια και τη συλλογή πληροφοριών, το οποίο διεξάγεται στην Ουάσιγκτον.

Στόχος των έμμεσων διαπραγματεύσεων -με τη μεσολάβηση ΗΠΑ, Αιγύπτου και Κατάρ- είναι η επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς, ώστε να αποτραπεί επίσης η εξάπλωση της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σχολιάζοντας τις διπλωματικές προσπάθειες, ο Κόεν σημείωσε: «Μπορεί ορισμένες φορές οι άνθρωποι να απομακρύνονται από το χείλος του γκρεμού, αλλά δεν νομίζω πως μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι οποιαδήποτε πλευρά σε αυτήν την περιοχή μπορεί να καθορίσει την έκβαση της προσπάθειας για αποτροπή της κλιμάκωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου