Παρασκευή, Αυγούστου 30, 2024

Ασφαλιστικό: 3 μερεμέτια για να… διατηρηθούν 9 αδικίες στις συντάξεις Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό και τα εννέα δικαία αιτήματα των συνταξιούχων.




ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

 


Γράφει ο Χρήστος Μέγας
 


Τρία μερεμέτια ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό το φθινόπωρο. «Ενταφιάζοντας» ταυτόχρονα εννέα δικαία αιτήματα των συνταξιούχων οι οποίοι αναμένουν δικαίωση εδώ και χρόνια.

Από τη μια γίνεται μια ακόμη προσπάθεια φενακισμού των δικαιούχων με ημίμετρα και προσποιητές λύσεις, ενώ από την άλλη παγιώνονται αδικίες και αρνητικές συμπεριφορές που στερούν δικαιώματα. Τα οποία, σε πολλές περιπτώσεις, η ικανοποίησή τους δεν αφορά σε χωρίς οικονομικό κόστος (δεν έχει ταμειακό αντίκτυπο).Κλασική περίπτωση περισπασμού των συνταξιούχων είναι οι «διορθώσεις» στην Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ). Όπου, με το «καλημέρα», διευκρινίζεται ότι θα είναι… μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Δηλαδή όσα παρακρατούνται από τους συνταξιούχους σαν δεύτερη φορολογία, θα συνεχίσουν να εισπράττονται υπέρ ΑΚΑΓΕ. Η όλη… εργώδη κυβερνητική προσπάθεια αφορά σε μικροπαρεμβάσεις ώστε οι ετήσιες αναπροσαρμογές να μην οδηγούν σε… μειώσεις αποδοχών λόγω υψηλότερης κλίμακας εφαρμογής της ΕΑΣ…


Η εν λόγω εκκρεμότητα διαρκεί εδώ και σχεδόν δύο χρόνια καθώς με τις πρώτες, μετά από 13 χρόνια, αναπροσαρμογές στις συντάξεις αποκαλύφθηκε ότι στους τραπεζικούς λογαριασμούς πιστώνονται λιγότερα ποσά…Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στις συντάξεις χηρείας ο οποίες δεν περικόπτονται (ιδιωτικός τομέας) στο εξευτελιστικό 35% μετά την 3ετία σε περίπτωση εργασίας ή συνταξιοδότησης εξ ιδίου δικαιώματος. Τα αχρεωστήτως καταβληθέντα, με ευθύνη του ΕΦΚΑ, ποσά θα παρακρατηθούν σε δόσεις…
Και οι παρεμβάσεις εξαντλούνται σε ένα εφάπαξ επίδομα 100 έως 250 ευρώ τα Χριστούγεννα σε περίπου 650.000 παλαιούς συνταξιούχος (προ της 13ης Μαλίου 2016) λόγω «προσωπικής διαφοράς». Επίδομα από το οποίο αποκλείονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι λοιπές ομάδες οικονομικά περιθωριοποιημένων…

Αντιθέτως, στα αζήτητα παραμένουν οι ακόλουθες αδικίες:

1. Η νομοθεσία προβλέπει (ν.4387/16-Νόμος Κατρούγκαλου), ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται μια και μόνο εθνική σύνταξη (από 383 έως και 426 ευρώ το μήνα για 15ετή έως 20ετή ασφάλιση, αντιστοίχως). Καίτοι έχει εκδοθεί εγκύκλιος (Τσακλόγλου) εδώ και δύο χρόνια, η σχετική διάταξη δεν εφαρμόζεται καθώς είναι τόσο άδικη που κονιορτοποιεί τις συντάξεις χηρείας.


Ωστόσο, σε περίπτωση συνταξιοδότησης αγρότη/ισσας λόγω θανάτου (αστικού τομέα), αμέσως περικόπτεται το κοινωνικό μέρος της σύνταξης ΟΓΑ, το οποίο επέχει θέση εθνικής σύνταξης και καταβάλλεται προκειμένου να μην περιοριστεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα η (ανταποδοτική) σύνταξη του (πρώην) ΟΓΑ.

Έτσι, για την αγρότισσα η σύνταξη χηρείας (ή εξ ιδίου δικαιώματος που είχε το δικαίωμα επιλογής παλαιότερα), περιορίζεται σε μόλις 30 ή 50 ευρώ!


2. Οι αγρότες (πρώην ΟΓΑ) που συνταξιοδοτήθηκαν τουλάχιστον την 3ετία 2018-2020 στο 67ο έτος της ηλικίας, λαμβάνουν χαμηλότερες αποδοχές (σ.σ. κάτω των 400 ευρώ το μήνα με 32 ή 33 έτη ασφάλισης) από τους ανασφάλιστους που δεν πλήρωσαν καν εισφορές και συνταξιοδοτούνται σαν άποροι, πάλι στο 67ο έτος της ηλικίας (400 ευρώ η σύνταξη ανασφάλιστου ηλικιωμένου).

3. Δεν προβλέπεται νομοθετική υποχρέωση απόδοσης ανταποδοτικής σύνταξης με λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης (χωρίς καν καταβολή μέρους της εθνικής σύνταξης), με αποτέλεσμα όσοι δεν συμπληρώνουν τον ελάχιστο χρόνο των 4.500 ενσήμων να χάνουν τις «αποταμιεύσεις» τους.

4. Για τους παλαιούς συνταξιούχους δεν προβλέπεται η απόδοση προσαύξησης στη σύνταξη για όσους είχαν παράλληλο χρόνο ή χρόνο διαδοχικής ασφάλισης που δεν προσμετρήθηκε κατά την αίτηση συνταξιοδότησης. (Σ.σ. Δεν οδηγούσε σε προσαύξηση σύνταξης τυχόν χρόνος παράλληλης ασφάλισης και υπολογιζόταν μόνο για θεμελίωση δεύτερης σύνταξης –απαιτούνταν άνω των 16 ετών. Επίσης, στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης ο χρόνος πέραν της 35ετία στον τελευταίο φορέα δεν προσαύξανε το ποσό της σύνταξης).


5 .Στις περιπτώσεις επικουρικής ασφάλισης δεν προβλέπεται η επιστροφή των εισφορών σε περίπτωση μη συμπλήρωσης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.

6. Εάν ένας ασφαλισμένος καταθέσει αίτηση σύνταξης στον τελευταίο φορέα και δεν συμπληρώνει εκεί τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (π.χ. στο ΤΣΜΕΔΕ το οποίο απαιτεί 40ετία στο 62ο έτος της ηλικίας), δεν μεταβιβάζεται ο φάκελος σε άλλο φορέα (π.χ. Δημόσιο) που είχε πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις, στην περίπτωση που ο εκεί χρόνος είναι παράλληλος και όχι χρόνος διαδοχικής ασφάλισης.

7. Ο ΕΦΚΑ δίνει αναπηρική σύνταξη σε εργαζόμενους τους ευρύτερου δημόσιου τομέα ακόμη και ποσοστό αναπηρίας 50% και, ταυτόχρονα, τους επιτρέπει να εργάζονται χωρίς κανένα πέναλτι, αλλά περικόπτει κατά 50% το μέρισμα της σύνταξης στο ορφανό που σπουδάζει και εργάζεται ταυτόχρονα…

8. Δεν επιτρέπεται η εργασία στα ορφανά και τις/τους χήρες/ους καθώς τους περικόπτεται η σύνταξη στο μισό, ενώ δεν ισχύει κάτι τέτοιο τους λοιπούς συνταξιούχους (κατάργηση πέναλτι από 1/1/2024)


9. Μόνιμο πρόβλημα είναι η καθυστέρηση απονομής της σύνταξης με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι (κυρίως στις περιπτώσεις διαδοχικής και επικουρικής ασφάλισης) και, στο τέλος, να υποχρεούνται να κάνουν συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις σε περισσότερα έτη, όπου αναλογούν τα ποσά της σύνταξης, έτσι ώστε να αποφύγουν την υπερβολική φορολογία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου