Σάββατο, Αυγούστου 17, 2024

Τα διεθνή ΜΜΕ έκπληκτα για το ξύλο στην Τουρκική Βουλή: «Για 30 λεπτά η αίθουσα έγινε αρένα» Άγριος καυγάς στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση - Αίματα στις σκάλες και δύο βουλευτές στο νοσοκομείο.






 

 


Αν και πρόκειται για συχνό φαινόμενο, το ξύλο μεταξύ βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας φαίνεται ότι έχει προκαλέσει την έκπληξη στα διεθνή ΜΜΕ.

Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του Guardian, που έχει τίτλο «Το Τουρκικό Κοινοβούλιο βυθίζεται στο χάος, καθώς δεκάδες βουλευτές συμμετέχουν σε γροθιές».


Όπως αναφέρει το βρετανικό Μέσο, το προσωπικό στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση έμεινε να καθαρίζει κηλίδες αίματος από το πάτωμα, μετά τον άγριο καυγά που ξεκίνησε, όταν ένας βουλευτής αποκάλεσε την κυβερνητική πλειοψηφία «τρομοκράτες».

«Για 30 λεπτά η αίθουσα έγινε αρένα», υπογραμμίζει ο Guardian, για να περιγράψει τις σκηνές απείρου κάλλους που εκτυλίχθηκαν την Παρασκευή (16/8).






Πώς ξεκίνησε ο άγριος καυγάς στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση

Τα βίαια επεισόδια στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση ξέσπασαν στην έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας, με αντικείμενο την απόδοση της έδρας στον εκλεγμένο βουλευτή του αριστερού Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας (ΤΙΡ), ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή καταδικασμένος για τη συμμετοχή του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013

Τα... αίματα άναψαν, όταν στο βήμα βρισκόταν ο βουλευτής Κωνσταντινούπολης του ΤΙΡ, Αχμέτ Σικ. Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), τους είπε: «Δεν έχετε καμία ντροπή. Δεν έχετε ούτε ίχνος ντροπής. Δεν έχετε καμία αξιοπρέπεια».


Αμέσως βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος του. Ο προεδρεύων της συνεδρίασης, βουλευτής του ΑΚΡ και αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Μπεκίρ Μποζντάγ, διέκοψε τη συνεδρίαση για 15 λεπτά, αλλά αυτό δεν αρκούσε για να ηρεμήσει η κατάσταση.






Κατά την επανάληψη της διαδικασίας, τον λόγο πήρε ξανά ο Σικ, ο οποίος στράφηκε στα κυβερνητικά έδρανα και ανέφερε: «Αν το όλοι σας μαζί έκαναν τόσο καλό για τη χώρα αυτή όση έκανε ο Αταλάι, είστε άνθρωποι που το υπόλοιπο της ζωή σας θα το περνούσατε προσευχόμενοι. Η μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση σε αυτήν τη χώρα είναι αυτοί που κάθονται σε αυτά τα έδρανα».


Η αναφορά αυτή ήταν η... σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι βουλευτές του AKP σηκώθηκαν και επιτέθηκαν κατά του Σικ. Ακολούθησε πανδαιμόνιο και ο βουλευτής Σμύρνης του ΑΚΡ, Αλπάι Όζαλαν, γρονθοκόπησε τον συνάδελφό του.

Στα επεισόδια τραυματίστηκε μία βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος της Ισότητας και της Δημοκρατίας των Λαών (DEM), Γκιουλιστάν Κιλίτς Κότσγιγίτ, η οποία μεταφέρθηκε αρχικά στο ιατρείο του Κοινοβουλίου και στη συνέχεια σε νοσοκομείο. Επίσης, τραυματίστηκε και ο βουλευτής του CHP Οκάν Κορούναλπ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βουλευτές της γειτονικής χώρας πιάνονται στα χέρια. Ανάλογα περιστατικά έχουν καταγραφεί και στο πρόσφατο παρελθόν, ωστόσο η αγριότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν εκτός των... συνηθισμένων πλαισίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου