ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΑΡΕΣΤΗ
Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος χαλάρωσης για όλους μας και συνήθως μας κάνει πιο επιρρεπείς στα δροσερά cocktails. Τα καλοκαιρινά cocktails είναι σίγουρα από τις πιο συνηθισμένες επιλογές αλλά και από τις πιο θερμιδογόνες. Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερο αλκοόλ περιέχει ένα ποτό τόσο πιο θερμιδογόνο είναι. Τα cocktails λόγω του ότι περιέχουν επιπλέον χυμούς φρούτων (είτε εμπορίου είτε φυσικούς), καθώς και αναψυκτικά, λικέρ ή ζάχαρη, αυξάνουν ακόμη περισσότερο το γλυκαιμικό τους φορτίο και φυσικά, τη θερμιδική τους σύσταση.
Κι αν δεν παραμείνουμε στο ένα ποτό τότε πολύ απλά κι εύκολα μπορούμε να προσλάβουμε 400-500 θερμίδες επιπλέον, ένα ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο, αν σκεφτούμε πως η πρόσληψη 500 επιπλέον θερμίδων ημερησίως οδηγεί σε σταδιακή αύξηση του σωματικού βάρους κατά ½ κιλό την εβδομάδα. Η προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη αλκοόλ συνήθως ορίζεται ως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες. Τονίζεται επίσης η σημασία του να υπάρχουν τουλάχιστον 2 ημέρες την εβδομάδα στις οποίες δεν θα υπάρχει κατανάλωση αλκοόλ.
Ας δούμε λοιπόν 3 δημοφιλή cocktails και το ενδεικτικό θερμιδικό τους φορτίο:
Paloma
Υλικά
1 φέτα ροζ γκρέιπφρουτ για το γαρνίρισμα
αλάτι
50 ml tequila
10 ml χυμό λάιμ
1 αναψυκτικό με γεύση γκρέιπφρουτ
Διαδικασία
Περνάμε το χείλος ενός ψηλού ποτηριού με μια φέτα γκρέιπφρουτ. Στη συνέχεια βυθίζουμε το ποτήρι σε ένα μπολ με αλάτι για να κολλήσει, περιμετρικά. Γεμίζουμε το ποτήρι με πάγο, προσθέτουμε την tequila, τον χυμό λάιμ και συμπληρώνουμε με τη σόδα. Γαρνίρουμε με μια φέτα ροζ γκρέιπφρουτ.
Διατροφική ανάλυση:
Θερμίδες: 166 kcal
Υδατάνθρακες: 30.4 γρ.
Πρωτείνες: 1.7 γρ.
Λιπαρά: 0,3
Aperol Spritz
Υλικά
100ml λευκό κρασί ή Prosecco
50ml Aperol
σόδα
παγάκια
Διαδικασία
Ρίχνετε μια χούφτα πάγο σε ένα ψηλό ποτήρι. Προσθέτετε το κρασί και το Aperol, ανακατεύετε και γεμίζετε το ποτήρι μέχρι πάνω με μπόλικη σόδα. Γαρνίρετε, αν θέλετε, με μια φέτα πορτοκάλι.
Διατροφικά ανάλυση:
Θερμίδες: 147 kcal
Υδατάνθρακες: 14 γρ.
Πρωτεΐνες: 0,1 γρ.
Λιπαρά: ο γρ.
Negroni
Υλικά
25 ml Campari
25 ml γλυκό βερμούτ
25 ml prosecco
1 φέτα πορτοκάλι, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βάζουμε το Campari και το βερμούτ σε ένα ποτήρι και γεμίζουμε με πάγο. Προσθέτουμε το prosecco και ανακατεύουμε απαλά. Σερβίρουμε το Negroni με μια φέτα πορτοκαλιού.
Διατροφική ανάλυση:
Θερμίδες: 125 kcal
Υδατάνθρακες: 15 γρ.
Πρωτεΐνες: 0 γρ.
Λιπαρά: 0 γρ.
Βλέποντας τη διατροφική τους ανάλυση, ενώ και τα 3 κοκτέιλ είναι πολύ κοντά θερμιδικά η Paloma έχει διπλάσια ποσότητα ζάχαρης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου