Τετάρτη, Αυγούστου 28, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Η συμμαχία Κασσελάκη - Παππά απέναντι σε Πολάκη και «87» ενόψει της ΚΕ - Το παρασκήνιο Διχασμένη η ΚΟ - Τα μηνύματα Κασσελάκη σε όσους βουλευτές σκέφτονται να ανεξαρτητοποιηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον.




ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI




Γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης
 


Βαθιές «χαρακιές» αφήνει η χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Το ρήγμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βαθαίνει ολοένα και περισσότερο με την αμφισβήτηση της ηγεσίας του Στέφανου Κασσελάκη να καταγράφει ακόμα ένα επεισόδιο. Η οριακή επικράτηση της πρότασης Κασσελάκη με σαρωτικές αλλαγές στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρο τον Νίκο Παππά, 17 υπέρ έναντι 12 κατά και 4 «παρών», αποτυπώνει τη διχοτόμηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Αποτυπώνει, την ίδια στιγμή, και το πως θα πορευθεί προς την Κεντρική Επιτροπή (7-8 Σεπτεμβρίου) ο Στέφανος Κασσελάκης. Έχοντας στο πλευρό του, ως στήριγμα, τον Νίκο Παππά σε μια εντός της Κουμουνδούρου συμμαχία με στόχο να ξεπεράσει την έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση που δέχεται από τον Παύλο Πολάκη και τους «87» και μπροστά στο ενδεχόμενο μια πιθανής πρότασης μομφής στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Όταν άνοιξαν οι πόρτες της Γερουσίας της Βουλής, στη λήξη της πολύωρης συνεδρίασης, και καταγράφηκε η διχοτόμηση και η οριακή πλειοψηφία που έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του από την πλευρά των «87» σημείωναν με έμφαση πως ο Στέφανος Κασσελάκης είναι πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία στην ΚΟ. Έχει «17 στους 35 βουλευτές» υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας την αντίδραση των «87» η πλευρά Κασσελάκη «πέταξε το γάντι», για ακόμη μια φορά, προς τους εσωκομματικούς αμφισβητίες: «Ο Πρόεδρος έχει τεράστια πλειοψηφία στη βάση. Μόνο αυτή η πλειοψηφία μετρά. Αν επιθυμεί η ομάδα των 87 - ή όσων είναι τέλος πάντων - ας τον προκαλέσουν στην ΚΕ». Σε κάθε περίπτωση η διχοτόμηση εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει για τα καλά σε ισχυρούς κλυδωνισμούς και οι επόμενες ημέρες, μέχρι την κομβική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, είναι κρίσιμες για την Κουμουνδούρου.


Την ώρα πάντως που αποτελεί ερωτηματικό το πως θα πορευθεί από εδώ και πέρα ο Στέφανος Κασσελάκης μέχρι τις ημέρες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος με την μισή κοινοβουλευτική ομάδα να βρίσκεται απέναντι του, αλλά και πως θα «παίξει μπάλα» ο νέος πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς με την οριακή νομιμοποίηση της εκλογής του, σε κάθε περίπτωση καταγράφεται η στάση του Σωκράτη Φάμελλου. Το «αντάρτικο» απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη με την άρνηση του να παραιτηθεί από πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε εντός της συνεδρίασης. «Οφείλω να προστατέψω την ενότητα και την ενιαία έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όπως κάνω εδώ και ένα χρόνο. Επιδίωξα τη σύνθεση, προσπάθησα να βρω λύσεις ακόμα και με συμβιβασμούς σε λάθη και ελλείμματα, δουλέψαμε ένα χρόνο όλοι μαζί, ακόμα και πάνω από τις δυνάμεις μας, αλλά δεν μπορώ να σιωπήσω σε ένα τόσο μεγάλο πολιτικό λάθος» σημείωσε ο ίδιος για την στάση του. «Τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Ούτε μπορούμε να λύσουμε προβλήματα δημιουργώντας εσωτερικούς εχθρούς» είπε ο Σωκράτης Φάμελλος λέγοντας παράλληλα πως η πρόταση Κασσελάκη κάνει τα πράγματα χειρότερα και αποτελεί «πολιτικό λάθος».

Από την πλευρά της η Όλγα Γεροβασίλη μίλησε για «λάθος» αλλά και «ξεκαθάρισμα» λέγοντας πως «σήμερα δεν προτείνεται αλλαγή για να πάμε μπροστά. Γίνεται άλλο ένα ξεκαθάρισμα», ενώ έκανε λόγο για κατασκευή εχθρών με στόχευση τον Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, στήριξε τον Σωκράτη Φάμελλο λέγοντας ότι «υπηρέτησε τον ρόλο του και κράτησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή και σε πολύ δύσκολες στιγμές με πολλή μεγάλη επάρκεια και αξιοπιστία και αυτό είναι κοινός τόπος σε όλη την κοινωνία».
Μήνυμα Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης, στην εισήγηση του, έστειλε τα δικά του μηνύματα ενόψει του καταστατικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που θα γίνει τον Οκτώβριο, επισημαίνοντας πως «όλα θα αλλάξουν», βάζοντας και «τέλος στα αριστερόμετρα». Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να δεσμευτούν, επί της ουσίας, όλοι δημόσια, αυτοί που τον αμφισβητούν, ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν προς κανένα «νέο φορέα» χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση. «Είναι ξεκάθαρο: Όποιος επιχειρήσει να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του 2023 και επαναβεβαίωσε στις ευρωεκλογές του 2024, θα διαπράξει το μέγιστο δημοκρατικό αδίκημα: Την αλλοίωση της ψήφου των πολιτών ως προς την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων. Και θα κουβαλάει για πάντα τη στάμπα. Όχι από εμένα. Από τον ελληνικό λαό» είπε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου