Τρίτη, Αυγούστου 20, 2024
Φάκελος φωτιές: Τα εναέρια σαν «πανάκεια», ο εφιάλτης της επόμενης μέρας και η περίεργη «διαρροή» Η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την καταστροφή από τη φωτιά παρά τα 89 εναέρια μέσα που είχαν στη «φαρέτρα» τους.
Eurokinissi | Κώστας Τζούμας
Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
Την ώρα που οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τη φωτιά στη βορειοανατολική Αττική μετρούν τις «πληγές» τους ειδικοί σε θέματα δασοπυρόσβεσης και στελέχη του κρατικού μηχανισμού επιχειρούν έναν πρώτο απολογισμό και κάνουν εκτιμήσεις για τους κινδύνους της επόμενης ημέρας.
Η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την καταστροφή παρά τα 89 εναέρια μέσα που είχαν στη «φαρέτρα» τους, παρά τα 25 drones επιτήρησης, παρά τις έμφορτες περιπολίες των ελικοπτέρων. Φέτος διατέθηκαν πολύ μεγάλα ποσά για όλα τα παραπάνω, ωστόσο, την κρίσιμη ώρα αποκαλύφθηκε με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι δεν ήταν αρκετά. Και αυτό διότι υπάρχουν, όπως λένε ειδικοί σε θέματα δασοπυρόσβεσης, «δομικά» προβλήματα.
Το αρμόδιο υπουργείο έδινε την «εικόνα» ότι φέτος ο κρατικός μηχανισμός είναι πιο καλά προετοιμασμένος από όλα τα προηγούμενα χρόνια. «Πόνταρε» στα εναέρια μέσα, χωρίς όμως να υπάρχει ανάλογη ετοιμότητα για την περίπτωση που κάτω από εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες η πρώτη και η δεύτερη ρίψη νερού δεν ανακόψουν την πύρινη λαίλαπα. «Τα εναέρια μέσα δεν είναι πανάκεια. Υπό δυσμενείς συνθήκες η υδροληψία δεν είναι εύκολη, ενώ συντρέχουν και πολλά άλλα επιχειρησιακά προσκόμματα. Είναι εξαιρετικό εργαλείο αλλά δεν μπορείς να υπερ-ποντάρεις σε αυτά», λέει πηγή από την Πυροσβεστική.
Στην περίπτωση της φωτιάς στον Βαρνάβα το κομμάτι των πρώτων ρίψεων εξελίχθηκε βάσει σχεδίου ωστόσο η εναέρια υποστήριξη μετά τις δύο πρώτες ρίψεις έλειψε, ενώ η «μάχη εδάφους» χάθηκε γρήγορα. Στα πρώτα χιλιόμετρα επέκτασης της φωτιάς δεν υπήρξε κάποια δυνατή «γραμμή άμυνας», το μέτωπο «άνοιξε» και μετέπειτα άρχισαν να «λειτουργούν» σε βάρος του δάσους και των περιουσιών των πολιτών τα «δομικά» προβλήματα που αφορούν στον μη καθαρισμό των δασών από την καύσιμη ύλη που είναι σαν «πυρίτιδα», στην ανυπαρξία αντιπυρικών ζωνών, στα ακαθάριστα οικόπεδα, στην απουσία δασικών δρόμων για τα πυροσβεστικά οχήματα, στην έλλειψη συντονισμού.
Οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν φοβούνται για την επόμενη μέρα, ενώ γνωρίζουν ότι θα χρειαστεί να περάσουν 20 χρόνια για να ξαναδούν το πράσινο τοπίο γύρω τους. Αυτό που θα απασχολήσει εφεξής έντονα την Πολιτική Προστασία είναι οι κίνδυνοι των κατολισθήσεων και των πλημμυρών. Τοπικοί παράγοντες κρούουν από τώρα τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημιουργία αντιδιαβρωτικών έργων, τονίζοντας ότι το φθινόπωρο δεν είναι μακριά. Ήδη υπάρχει ανησυχία στους κατοίκους των πληγέντων περιοχών.
Η διαρροή που αναστάτωσε δύο Υπουργεία
Την ίδια ώρα, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής συνεχίζει την έρευνα για τα αίτια της φωτιάς στον Βαρνάβα. Σύγχυση προκάλεσε «διαρροή» προς ΜΜΕ που ανέφερε ότι «η Πυροσβεστική καταρρίπτει κατηγορηματικά το αφήγημα ότι η φωτιά στον Βαρνάβα προκλήθηκε από κολώνα ηλεκτροδότησης». Μάλιστα δημοσιεύτηκε χάρτης που έδειχνε το σημείο έναρξης της φωτιάς.
Η «διαρροή» αυτή έφερε αναστάτωση τόσο στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας όσο και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Και αυτό διότι το δημοσίευμα επικαλείτο πηγές από την Πυροσβεστική και στοιχεία από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ. Στα δύο υπουργεία δημιουργήθηκε «θόρυβος» σε σχέση με το ποιος θα μπορούσε να έχει κάνει μία τέτοια «διαρροή» και ποια θα μπορούσαν να είναι τα κίνητρά του. Τελικά διαπιστώθηκε ότι κανείς από τα υπουργεία αυτά δεν έδωσε τις σχετικές πληροφορίες, οι οποίες κρίθηκαν από αρμόδιους παράγοντες ως ανακριβείς.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου