Σάββατο, Αυγούστου 24, 2024

Bρέθηκε το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο – Ζυγίζει μισό κιλό (Φωτογραφία) Το μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο βρέθηκε το 1905 και ζύγιζε 3.106 καράτια.


Φωτογραφία αρχείου: Matt Dunham / AP

 

 


Το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο ανακαλύφθηκε σε ορυχείο της νοτιοαφρικανικής χώρας, Μποτσουάνα, σύμφωνα με το BBC. Το διαμάντι, που ζυγίζει 2.492 καράτια (498,4 γρ.) βρέθηκε στο ορυχείο Karowe, περίπου 500 χιλιόμετρα βόρεια της Gaborone, πρωτεύουσας της Μποτσουάνα.

«Ένα από τα μεγαλύτερα ακατέργαστα διαμάντια που έχουν βρεθεί ποτέ, εξορύχθηκε. Είμαστε πανευτυχείς για την ανακάλυψή του», έγραψε σε δελτίο τύπου η εταιρία «Lucara Diamond», στην οποία ανήκει το ορυχείο. Η εταιρία δεν έδωσε περεταίρω πληροφορίες σε σχέση με την ποιότητα ή την αξία του διαμαντιού.



Τα μεγαλύτερα διαμάντια του κόσμου

Το διαμάντι που βρέθηκε στη Μποτσουάνα είναι ένα από τα πολλά τεραστίων διαστάσεων διαμάντια που έχουν βρεθεί στην αφρικανική ήπειρο.

Το τελευταίο είχε βρεθεί πάλι στο ίδιο ορυχείο της Μποτσουάνα, το 2019. Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο διαμάντι στον πλανήτη, το οποίο ζυγίζει 1.758 καράτια (351,6 γρ.).


Το μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο είχε επίσης βρεθεί σε ορυχείο της Νότιας Αφρικής, το 1905. Έγινε γνωστό ως το «Μεγάλο Αστέρι της Αφρικής» (διαμάντι Cullian) και ζύγιζε 3.106 καράτια (621,2 γρ.). Το διαμάντι κόπηκε σε 9 διαφορετικά, μικρότερα διαμάντια, πολλά εκ των οποίων κοσμούν το στέμμα του Βρετανού μονάρχη ακόμα αι σήμερα.

Η Μποτσουάνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς διαμαντιών στον πλανήτη, καλύπτοντας περίπου το 20% της παγκόσμιας παραγωγής. Ωστόσο, το ορυχείο από το οποίο έχουν εξορυχθεί τα δύο μεγαλύτερα διαμάντια του κόσμου ανήκει κατά 100% στην καναδική εταιρία «Lucara Diamond».


Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Μποτσουάνα έχει προτείνει την ψήφιση ενός νόμου, ο οποίος θα απαιτούσε από τις ξένες εταιρίες να πωλούν ένα μερίδιο της τάξης του 24% σε ντόπιες εταιρίες, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να μην εξασκήσει το δικαίωμά της να γίνει μέτοχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου